logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy jeden filtr DSL przy modemie to dobre rozwiązanie dla stabilności?

jedynygarf 29 Lip 2007 00:38 7809 33
REKLAMA
  • #1 4124522
    jedynygarf
    Poziom 20  
    Mój DSL wariuje zastanawiam się nad przeróbką instalacji telefonicznej na taką widoczną na fotce. Proszę zwrócić uwagę ze filtr jest tylko jeden bezpośrednio podpięty do modemu a zanim dopiero telefony ty to dobre rozwiązanie??

Proszę tutaj o wypowiedzi tylko osoby zaznajomione w temacie które robiły testy.
    Załączniki:
    • Czy jeden filtr DSL przy modemie to dobre rozwiązanie dla stabilności? Prezentacja1.jpg (30.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4124579
    wolu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zapewne chodzi o ADSL? Konfiguracja z jednym filtrem na kilka telefonów działa u mnie poprawnie. Opisz dokładniej problemy jakie występują.

Podaj swojego dostawcę, model modemu i najlepiej log z parametrów sygnału. Jeśli masz modem typu USB: Sagem lub Thomson czyli standardowe do neostrady TP to te informacje znajdziesz w diagnostyce modemu (poznasz po XX dB). W modemach/routerach z konfiguracją przez http prawdopodobnie w zakładce STATUS.
  • #3 4124587
    jedynygarf
    Poziom 20  
    Chodziło mi o DSL -a 2048/256 ,a nie neostradę. Modem mam taki jak na załączonej fotce do centrali w lini prostej mam 600m i ping'i do wp przy obciążeniu 100sesji około 50ms W 2 sieci mam 1200m do centrali i ping do wp przy 1000sesji!! 20ms. Czyli wniosek prosty mam jakąś zgniłą linie a chłopcy z TP sa. mnie zlewają juz pociągnąłem nowy kabel od słupa do domu ale to niewiele zmieniło teraz mam modem normalnie przez gniazdko podłączony jednak chce to przerobić jak to przedstawiłem na fotce.
  • REKLAMA
  • #4 4124625
    wolu
    Poziom 12  
    Uściślając jest to ADSL. Rozumiem, że dostawca to tajemnica. Pisz dokładniej, bo trudno rozpoznać co to za modem. Nie dowiedziałem się również jaki jest problem oprócz tego, że masz słabe pingi. Nie powinieneś dochodzić do pochopnych wniosków na podstawie samych pingów. Mam nadzieję, że chociaż testy wykonywałeś tym samym sprzętem i na łączach tego samego operatora. Napisz jakie masz pingi do serwerów DNS dostawcy, wykonaj też polecenie TRACERT WP.PL (w Windows) i zobacz na którym hopie może być opóźnienie.

Może to wina systemu operacyjnego. Jeśli ten modem ma taką funkcję to wykonaj ping z poziomu modemu (występuje w Linksys-ach). Możesz też odpalić jakiś inny system np. z livecd i porównać pingi. W Windowsie ustaw sobie MTU na 1492 (standardowo jest 1500). Możesz to zrobić za pomocą MTU Tool.

Polecam sprawdzenie parametrów sygnału na linii z poziomu modemu (powtarzam się).
  • Pomocny post
    #5 4124758
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    jedynygarf napisał:
    Chodziło mi o DSL-a a dokładnie 2048/256 a nie neostrade. Modem mam taki jak na załączonej fotce do centrali w lini prostej mam 600m i pingi do wp przy obciąrzeniu 100sesji około 50ms W 2 sieci mam 1200m do centrali i ping do wp przy 1000sesji!! 20ms. Czyli wniosek prosty mam jakąś zgniłom linie a chłopcy z tepsy mnie zlewają juz pociągnełem nowy kabel od słupa do domu ale to niewiele zmienilo teraz mam modem normalnie przez gniastko podłączony jednak chce to przerobić jak to przedstawiłem na fotce.

Jeśli to są nowe wytwory tp to wcale się nie dziwię. Pingi masz akuratne. Kabel do centrali nic nie da. Jeśli miałeś chłopaków z pomiarów ( badanie warunków technicznych) oni mogli określić jakość linii i prędkość na jakiej się linkuje. Stare dsl-e chodzą lepiej i nowsze 8 im nie dorównywały. Teraz tp nie oferuje 8 bo to kiszka. Pingi rosły z przeciążenia już na węzlach tp i miałem swego czasu pingi po 2000 ms. Tak więc pozbyłem się tych 8, obecnie będę podłączał symetryka. W tej chwili mam na wejściu mam 550 pakietów na sek, 1,9 mb/s. Na wyjściu 276 pak/sek i 300 kb/s. Ping do wp.pl 20-60 ms. Czasem wskoczy większy. To na starym dsl 4 mb/s. W szczycie obciążenie wchodzi na 4 mb/s. Jedną z tych 8 co miałem to miała tak luzie do 3 mb/s. Normalna paranoja, na kablu szło dobrze z centrali bez błędów i nie tam była przyczyna, sam monter był zdziwiony marnością tego dsl.
  • #6 4125225
    jedynygarf
    Poziom 20  
    "Uściślając jest to ADSL. Rozumiem, że dostawca to tajemnica. Pisz dokładniej, bo trudno rozpoznać co to za modem."

Czy ty naprawdę nie wiesz co to jest DSL. Usługa oferowana o tej nazwie jest jedynie przez TP sa (ciekawostka). No więc jest usługa do Internetu adresowana do firm cechująca się stałym IP i brakiem limitów na ssanie plików dodatkowo za grosze jest dodawany modem którego niemożna konfigurować. Tylko tp sa ma ho niego login i hasło !! MODEM JEST TAKI JAK NA OBRAZKU nie wiem jak można nie wiedzieć co to jest dsl skoro 50%sieci jest na nim oparta.

I niech nikt tu nie piszę że to nie jest wina linii !! Bo jest na pewno tylko pytanie jak ją usprawnić.

Jeśli dsl jest 8 lub 16 to działa on w technologii adsl2 i to normalne ze ping-i idą 2x wzwyż. Nie bierzcie mnie za laika bo nim nie jestem i pisałem wyraźnie proszę o pomóc osób które robiły testy, lub w jakiś sposób poprawiły sobie linie (osoby z doświadczeniem)
  • Pomocny post
    #7 4125693
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam.
    Proponuje wprowadzić poprawki do regulaminu (ostrzeżenia) odnoszące sie do osób które nie wiedzą o czym piszą lub nie dokładnie czytają posty.
    Jeżeli autor postu pisze "DSL" i na dodatek na załączonym obrazku jest modem "DSL" na tyle popularny dla tej usługi od ok roku może dwuch lat to ma na myśli "DSL" z TPSA.
    Wracając do tematu- filtr jaka najbardziej powinien być zainstalowany dla telefonów i w takiej konfiguracji jak na rysunku będzie spełniał swoją rolę.
    Sam miałem taki przypadek że bez włączonego przed telefonem filtru, po jakichkolwiek "ruchach" ( połączenie przychodzące, wybieranie numeru, czy chociażby podniesienie słuchawki) modem DSL tracił synchronizację z półką DSL na centrali, ale po 30 s do minuty "wstawał" i wszystko było oki do następnego "ruchu" na telefonie.
    Po wstawieniu filtra wszystko pracuje tip-top.
    Co do pingów-- Na DSL-u 1 mega też miałem pingi w granicach 20 ms a na 2 i 4 już niestety poszły x2 do góry więc myśle że nie bardzo jesteś w stanie cokolwiek wskórać. Z tego co usłyszałem od pracowników Polpaka to na dsl-ach od 2 w góre jest robiony jakiś przeplot ramek ( prawdopodobnie chodzi o podwójne zapytanie do serwera dns, ale nie chce kłamać bo dokładnie nie wiem na czym to polega).
    Dodam jeszce że dużo zależy od karty na jaką jesteś wpięty-są karty nowego typu obsługujące DSL od 8 wgóre na których ograniczone parametry linii czyli odległość od centrali nie pozalają na poprwaną pracę na odległość większą niż 3-4 km.
    pozdr.

Post był raportowany. Popraw błędy.
    Pisz zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego.
    Sprawdzaj post przed wysłaniem.
    Dziękuję.
    charm_spider
  • REKLAMA
  • #8 4125741
    jedynygarf
    Poziom 20  
    Czy lepiej jest gdy sygnał (tak jak na schemacie) od razu jest wygłuszony przez filtr i wszystkie telefony tylko z tego jednego filtru korzystają czy jednak może lepiej dać filtry jedynie przy telefonach. Kiedy one lepiej spełnia swoją role a może filtr powinien być tam gdzie na schemacie i dodatkowo przy telefonach ??

W 100% się z tobą zgadzam powinien byś jakiś zapis w regulaminie odnośnie kompetencji osób odpowiadających na posty. Bo bez urazy ale ten pewien przedmówca to tz. "śmiech na sali"
  • #9 4125820
    paawel
    Poziom 21  
    Według mnie nie ma znaczenie gdzie on będzie fizycznie zainstalowany i czy będzie jeden czy kilka, ponieważ jest to filtr dolnoprzepustowy przepuszczający częstotliwości ok 300 do 3400 Hz potrzebne do poprawnej pracy telefonu. DSL natomiast pracuje wyższym paśmie (przyznam że nie wiem dokładnie w jakim) dlatego niektóre telefony mogą wprowadzać zakłócenia właśnie w tym wyższym paśmie objawiające sie tym co napisałem w poprzednim poście.
    Sam mam jeden filtr włączony przed czterema telefonami i jest spokój, co prawda od rozgałęzienia linii do modemu DSL jest ok 7 metrów a do filtra ok 10 cm.
    W takiej konfiguracji ale bez filtra były problemy.
    pozdr.

Poprawiłam post.
    charm_spider
  • REKLAMA
  • #10 4125885
    jedynygarf
    Poziom 20  
    Z tego co piszesz wnioskuję, że teoretycznie mogę i mieć 5 filtrów przed telefonem to i tak nic to nie zmieni, może będą minimalnie lepiej filtrować pasma. Postanowiłem zastosować się do swojego schematu a jako że mam jeszcze kilka filtrów w zapasie dodam je bezpośrednio do telefonów:)

Wdrożenie mojego schematu ma na celu skrócenie maksymalnie kabla łączącego modem z Internetem i zmusić linie aby sygnał internetowy wchodził jedynie do modemu, a dzięki temu był mocniejszy wiem że to niewiele pomoże ale zawsze coś.

Poprawiłem post.
    charm_spider
  • #11 4126035
    wolu
    Poziom 12  
    :arrow: jedynygarf
    jedynygarf napisał:
    Czy ty naprawde niewiesz coto jest DSL.

Jesteś pewien, że Twoja usługa nazywa się "DSL" a nie "Dostęp do Internetu DSL tp" jak podaje TPSA? Najpierw wprowadzasz w błąd podając niekompletne informacje a potem mieszasz mnie z błotem jako "pewnego przedmówcę" mimo, że niejako odpowiedziałem na Twoje pytanie.

:arrow: paawel

Modem jak modem - z zewnątrz pudełko i kilka kontrolek. Zupełnie jak modem do każdego innego łącza w technologii DSL. Reszta j/w.
  • #12 4126243
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Opisałem gdzieś na forum jak to wygląda u mnie ( chyba nawet Grafie dawałem Ci linka.

U mnie wygląda to następująco:

Kabelek przyjściowy na końcu kabelka zacisniete ( własnoreczie RJ-11) i to wprowadzone do modemu.
    Kawałki dówch zył odizolowane ( nie przecięte ) do nich dokręcone kable które odchodzą na telefony.

Tam dalej filtr i telefony.
    Załączniki:
    • Czy jeden filtr DSL przy modemie to dobre rozwiązanie dla stabilności? siec 001.jpg (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 4126375
    jedynygarf
    Poziom 20  
    Tak na marginesie :
    1 Jajka masz pod tym swithem już chyba ugotowane ;P
    2 Nie grafie a GARFIE
    3 Tak linka mi dałeś jak to u Ciebie wygląda, ale chciałem poznać twoje zdanie na temat mojego schematu pomimo iż teoretycznie niewiele się różni.
  • Pomocny post
    #14 4126430
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    teoretycznie różni się niewiele, jednak dochodzi ci jedna beczka ( odgałęziacz ) i dwa złącza.

Na tym jest strata. Tak jak w przypadku wi-fi choć nie tak wielka.
  • #15 4126496
    jedynygarf
    Poziom 20  
    Chyba masz poczęści racje, a co sądzisz aby do tych częściowo odizolowanych kabli ten filtr odrazu podpiąć i zanim te 3-4 telefony??
  • #16 4126762
    paawel
    Poziom 21  
    dj_pielgrzym napisał:
    Teoretycznie różni się niewiele, jednak dochodzi ci jedna beczka ( odgałęziacz ) i dwa złącza.
    Na tym jest strata. Tak jak w przypadku wi-fi choć nie tak wielka.

Zgodzę sie jeżeli rozgałęźnik jest uszkodzony (tzw. zły styk pomiędzy rozgałęźnikiem, a wtyczką RJ-11).
    Moim zdaniem strata (jeżeli w ogóle jest) na tym rozgałęźniku jest tak minimalna, że nie ma wpływu na pracę DSL-a ani telefonów, bo jak by faktycznie coś takowego dotkliwie tłumiło lub powodowało nieprawidłową pracę w/w urządzeń to musielibyśmy pokusić się o połączenie w sposób "na skrętkę" na wszystkich punktach.
    Oczywiście tam gdzie nasze łącze od centrali do samego DSL-a jest przekrosowane, zaczynając oczywiście od samego modemu bo tam też jest gniazdo RJ-11 do którego wkładamy wtyczkę RJ-11 :p.
    Kto choć troszeczkę pracował w TP lub innej firmie telekomunikacyjnej ten wie że nawet w 50-ciu miejscach może być łączony nasz tor od centrali do domu.
    wolu napisał:
    :arrow: jedynygarf
    jedynygarf napisał:
    Czy ty naprawdę nie wiesz co to jest DSL.

Jesteś pewien, że Twoja usługa nazywa się "DSL", a nie "Dostęp do Internetu DSL tp" jak podaje TPSA?
    Najpierw wprowadzasz w błąd podając niekompletne informacje, a potem mieszasz mnie z błotem jako "pewnego przedmówcę" mimo, że niejako odpowiedziałem na Twoje pytanie.

:arrow: paawel

Modem jak modem - z zewnątrz pudełko i kilka kontrolek.
    Zupełnie jak modem do każdego innego łącza w technologii DSL.
    Reszta j/w.

Co za różnica czy on ma usługę DSL czy Dostęp do internetu DSL ?
    Nie chodziło przecież o ustalenie typu usługi, a jedynie o wyeliminowanie usterki !
    Poza tym usługa DSL nie jest świadczona po linii telefonicznej, ale po osobnym łączu ( tu mogę się mylić niech mnie ktoś poprawi jeśli tak)
    Gdyby kolega tak troszeczkę "mocniej popatrzył" to widać że na trzeciej pozycji od lewej pisze DSL.
    Zresztą kto miał do czynienie z modemem ten bez problemu go rozpoznał.
    pozdr.
  • #17 4126810
    jedynygarf
    Poziom 20  
    Zgadzam się że kabel 50 razy dzielony też zadziała, jednak to się wtedy na nas odbija jako użytkownikach, przez szumy na linii.
    Jestem tego najlepszym przykładem i przez takich pseudo monterów kombinując jak koń pod górę, aby sygnał chociaż troszkę zwiększyć.
    W chwili obecnej kombinując, aby na własny koszt wymienić linie na taką nie 50 razy dzieloną, a na w jednym kawałku.
    Koledzy którzy tak już postąpili szumy im o połowę zmalały, a dzięki temu i pingi.

Koledzy technicy mogą mi zmostkować 2 linie ze sobą na centrali.
    Jak sądzicie czy to polepszy parametry łącza czyli szumy, a dzięki temu i pingi?
    Mogę też wymienić sobie linie na nową czy ma ktoś dojście do taniego, lecz porządnego kabla telefonicznego około 600-1000m w nie więcej niż 2 kawałkach, lub czy skrętka może nie okaże się lepszym rozwiązaniem no i tańszym.
    paawel napisał:

Poza tym usługa DSL nie jest świadczona po linii telefonicznej ale po osobnym łączu( tu mogę się mylić niech mnie ktoś poprawi jak tak).

DSL (oczywiście z TP-są) tak samo jak neostradą jest świadczony na linii telefonicznej.
  • #18 4126921
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    przy DSL-u 4mbit miałem calkowitą "sieczkę" z kablami. Zero problemu smigało.

Inaczej jest gdy wchodzimy w górne granice możliwości danej technologii. Tu juz dwa styki i odgałęźnik mają wpływ. U mnie pozbycie się "plaskiego" kabla , styków itp poprawiło przepustowość lącza o 2 mbit ( z 12 ktore wyciągałem maks teraz wyciągam 14 ).

Podkreślam jeszcze raz - mam 15mbit i jest to granica technologii dlatego tak ważne są tu te drobnostki.
  • Pomocny post
    #19 4127103
    paawel
    Poziom 21  
    dj_pielgrzym napisał:
    przy DSL-u 4mbit miałem calkowitą "sieczkę" z kablami. Zero problemu smigało.

Inaczej jest gdy wchodzimy w górne granice możliwości danej technologii.
    Tu juz dwa styki i odgałęźni mają wpływ.
    U mnie pozbycie się "płaskiego" kabla, styków itp. poprawiło przepustowość łącza o 2 mbit ( z 12 które wyciągałem maks teraz wyciągam 14 ).

Podkreślam jeszcze raz - mam 15mbit i jest to granica technologii dlatego tak ważne są tu te drobnostki.

Kurde nie wyolbrzymiamy krańcowo tematu jako problemu.
    Autorowi postu chodzi o DSL-ke dwu megową z odległością od centrali w linii prostej 600m . zakładam że po kanalizacji jest to kilometr.
    Jeżeli zaczniemy szukać przy tak prostej usłudze takich szczegółów to najlepiej położyć sobie światłowód od centrali do domu w jednym odcinku.
    Ten co mieszka kilometr od centrali będzie happy, a co powie ten którego odległość to np 6 kilometrów (chyba że produkują takie długie światłowody w jednym odcinku)
    Moja odległość od centrali to ok 5 km (po kablach oczywiście) i 2 km dla dwóch DSL 4 mega i obydwa pracują identycznie.
    pozdr.
  • #20 4127208
    jedynygarf
    Poziom 20  
    Dwa lata temu miałem Neostrade i chodziła pięknie na modemie miałem szumy -28 po roku czasu te szumy sie nasiliły do -39 i zaczeło gubić synchronizację. Pomyślałem że przejście na DSL-a pomoże ale pomogło nieznacznie.
    Tak więc tutaj mam łącze DSL 2048/256 przy obciązeniu sieci minimalnym i 100 sesjach mam ping do www.wp.pl 100ms minimalny ping przy zerowym obciążeniu to 20ms tutaj kabel najpierw idze 100m po slupach (kabel prosty z przed 30 lat) wymieniłem go ale zrobilem inny błąd ale to już nieistotne, wiec efektu to żadnego nieprzyniosło następnie kabel około 300m jest wkopany bezpośrednio w ziemie dopiero dalej idzie już w studzienkach myśle że tu wine ma ten kabel bezpośrednio w ziemi.

w lini prostej mam 600m ale idzie to taką okrężną drogą ze kabel może mieć i 1200m.

Moja sieć nr.2 łącze 4000/512 obciążenie 1.000 sesji ping do www.wp.pl 20ms podkreślam że ta 2 sieć jest 2 x dalej od centrali jednak kable idą w studzienkach i jest ona w zupełnie innej lokalizacji minimalne ping do www.wp.pl bez obciążenia sieci to 14ms
  • #21 4127313
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Paawel - a na takim odcinku to swiatłowód moge ci pospawać z 20 odcinków i bedzie super smigał :)
    Wszak jesli tłumienie będzie poniżej 1db/km to najwet najsłabsze urządzenia dzwigną to bez problemu. Switche z modulami swiatłowodowymi maja moc 5db :) Gdzie swiat, gdzie ludzie :)
  • Pomocny post
    #22 4127722
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Generalna zasada w takich podlączeniach: linia przychodzaca z centrali trafia najpierw do modemu DSL/ADSL/HDSL czy jak go tam zwał i to bez zadnych rozgałęzień. Każdy ślepy lub zakończony filtrem przewód to dodatkowo wtrącona pojemność do toru i w zaleznościo od długośc linii może działac róznie. Najlepszym rozwiązaniem było instalowanie wewnętrznych filtrów w modemia i przedlotowe podlączenie linii telefonicznej.
    Odcinek od modemu do filtru powinien byc jak możliwie jak najkrótszy...
  • #23 4127737
    daaanek

Poziom 17  
    Jeśli mogę, to podepnę się pod temat.
    Parametry mojej linii:
    Cytat:
    Downstream Upstream
    SNR Margin (dB): 22.8 21.0
    Attenuation (dB): 20.0 8.0

Problem:
    bardzo dużo błędów. Na modemie st330 pojawiają się błędy w zakładce SDU, natomiast na tp-linku w zakładlach: AAL5 VCC Statistics i AAL5 Interface Statistics.
    Co powoduje te błędy? Jak wyeliminować te błędy, bo wydajność łącza spadła wielokrotnie. Modem zsynchronizowany na 7456/640 a ledwo wyciągam 1,5 mbit.

Proszę o odpowiedź.
    Konto firmowe:
    Speedmax
    Szerzyny 532, Szerzyny, 38-246 | Strona WWW: www.speedmax.net.pl
  • #24 4128673
    jedynygarf
    Poziom 20  
    Dzwoniłem dzisiaj do TP aby mi podali parametry łącza :

W domu (sieć z problemami): w lini prostej 600m do centrali
    szumy 28decybeli (to chyba to samo co tłumienie)

w blokach: w lini prostej 800m (dzisiaj sprawdzałem)
    snr 15
    tłumienie 24

Różnica w pingach jest spora
  • #25 4129237
    irekr
    28 dB szumu to sporo. Prawdopodobnie kable są stare i na każdej parze wisi jakaś neozdrada. I te szumy to własnie to co masz...
  • #26 4129272
    jedynygarf
    Poziom 20  
    Tak mam starą linie już to chyba pisałem.
    Już się zastanawiam nad nową linią do centrali sam bym sobie wymienił, ale to za 3miesiące jak zacznę chodzić bo jak narazie jestem zbyt połamany (kręgosłup, łokieć, 5złamań w stopie)

Każda osoba sensownie odpowiadająca w tym topiku ma odemnie przycisk "pomógł" osobie najbardziej obeznanej i pomocnej dam 10 punktów.

Dodano po 30 [minuty]:

jak 2 raz zadzwoniłem do centrali podali mi takie parametry łącza:

snr 26,5
    tłumienie 17,5

hmm coś mi się tu niezgadza snr większy od tłumienia

ale się wyrzyłem na "cenzura" z tp. Koleś twierdził że stan łącza niema nic wspolnego z pingami do stron z łączem pod obciążeniem. To się go zapytałem czy jak przejde na adsl-2 czyli "DSL-8" lub "dsl-16" to może czy mi też pingi niewzrosną dwu krotnie wolał on tą sprawe przemilczeć wrr
  • Pomocny post
    #27 4131058
    irekr
    Byc może gdzieś pobliżu jest szafa ONU. Jeeli byłaby taka mozliwośc to dla wiekszych szybkości można tor przebudować by transmisja przechodziłe przez taka szafę.
  • Pomocny post
    #28 4132577
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    w obecnej chwili znakomita wiekszość ONU-sów jest wpinana na swiatlowodach. W sumie nie robie zwykłych kabli to nie wiem czy sa tez ONU-sy bez swiatełek.
  • #29 4132791
    jedynygarf
    Poziom 20  

Ta fotka pokazuje dotychczasową instalacje.
    Jak widać na zdjęciu (kolor pomarańczowy) instalacja częściowo jest wkopana bezpośrednio w ziemi to ten odcinek podejrzewam za uszkodzony.

Na tej fotce widać w jaki spocob linie chce przerobić. Dzięki przejściu do tego słupa kabel bedzie szedł studzienkami i niebędzie mial bezpośredniego kontaktu z ziemią.

Legenda:
    Linia niebieska - kabel zamątowany na słupach
    Linia pomarańczowa - kabel bezpośrednio w glebie
    Linia czerwona - kabel zamontowany w studzienkach

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

Dzwoniłem do TP z prośbą o przebudowę lini. Powiedziałem że mam słabe parametry łącza i że rozmawiałem z technikami którzy to mi powiedzieli że jest możliwość przepięcia mnie do 2 słupa i wtedy będe mógł zwiększyć łącze (generalnie naściemiałem). Przyjeli wniosek czas odpowiedzi co do możliwości technicznych ma nie przekroczyć 2 tygodni.

Postaram się dogadać z technikami aby poszukali jak najlepszej pary żył oraz aby wymienili większą część okablowania za jakąś flaszke. :P

Może i całą line wymienie jaki kabel polecacie i czy mostkowanie 2 lini ze sobą polepsza parametry łącza czy pogarsza ??
  • #30 4133116
    citiab
    Poziom 11  
    Jedynie co Ci mogą wymienić to odcinek napowietrzny (to co idzie po słupach) bo z tego co widzę na przebiegach ze zdjęć to będzie raczej główna kanalizacji w tym rejonie i leży tam zapewni jakaś krowa przynajmniej 50 parowa. Jeżeli sąsiadom usługa neo lub DSL działa poprawnie to można wykluczyć obnizone paramtery całego kabla i porblemy z przciążonym DSLAMem, może po prostu masz szczeście i masz tą gorszą parę ;) problem może być także tego odcinka napowietrznego, czy z tego słupa idą jeszcze jakieś inne instalacje czy tylko Twoja? równie dobrze możesz meć uszkodzony port na DSLAMie możesz poporsić o jego zmienę może posłuchają i spróbuj może póścić to na innym modemie bo te TP też lubią siać błędy
    udanego kontaktu z BL :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stabilności łącza DSL (ADSL) i wpływu konfiguracji filtrów DSL na jakość połączenia internetowego oraz telefonicznego. Autor rozważa zastosowanie jednego filtra DSL bezpośrednio przy modemie, a następnie podłączenie telefonów, aby poprawić stabilność i jakość sygnału. Uczestnicy potwierdzają, że pojedynczy filtr przed modemem i telefonami może działać poprawnie, pod warunkiem krótkiego odcinka kabla między modemem a filtrem. Filtry dolnoprzepustowe eliminują zakłócenia z telefonów, które pracują w paśmie 300-3400 Hz, podczas gdy DSL działa na wyższych częstotliwościach. Dyskutowano także o wpływie jakości linii telefonicznej, długości i rodzaju kabla (stary kabel w ziemi, kabel na słupach, kabel w studzienkach) na parametry łącza, takie jak tłumienie, SNR, błędy transmisji i ping. Wskazano, że wielokrotne rozgałęzienia i złe styki mogą powodować szumy i utratę synchronizacji. Wymiana kabla na nowy, jednolity odcinek oraz ewentualne przełączenie do innego słupa może poprawić parametry. Wskazano, że modemy DSL dostarczane przez TP są zamknięte i nie można ich samodzielnie konfigurować. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące testów pingów, ustawienia MTU, oraz monitorowania parametrów sygnału z poziomu modemu. Poruszono także temat wpływu obciążenia sieci na ping oraz różnic w działaniu DSL i Neostrady. Ogólnie zaleca się stosowanie filtrów przy telefonach lub pojedynczego filtra blisko modemu, minimalizowanie długości kabla między modemem a filtrem oraz dbanie o jakość i ciągłość linii telefonicznej, aby zapewnić stabilność i optymalną jakość łącza DSL.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA