logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebieski ekran podczas instalacji XP na laptopie Maxdata - HDD znika, restartuje się

borejek 29 Lip 2007 10:13 1643 10
REKLAMA
  • #1 4124820
    borejek
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam.
    Mam laptop Maxdata do tej pory raczej nie było z nim problemów.
    Od jakiegoś czasu zaczął w nim znikać HDD i nie chciał się odpalić. Rozebrałem, przeczyściłem, przedmuchałem i dysk się odnalazł.
    Wziąłem się więc za instalowanie świeżego XP i podczas jednej próby przy instalowaniu SP2 w trakcie samoistny restart, XP poszedł...
    Następna próba i tu już podczas instalowania samego systemu niebieski ekran:
    Cytat:
    "Pojawił się problem...
    "KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR"

Poniżej było jeszcze "informacje techniczne"
    Cytat:
    *** STOP: 0x0000007A (0xE11C15A4,0xC000000E,oxBF8F5C8F,0x075CE860)

*** win32k.sys - Adress BF8F5C8F base at BF800000, DateStamp 3d7de698

Gdzie szukać usterki?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4125236
    borejek
    Poziom 16  
    Styki pamięci i dysku czyszczone już były.
    Czy jest jakiś program do testowania dysku w dos bo w tej chwili Windy nie ma, a z zainstalowaniem jej jak wiecie mam problem.
  • #5 4126538
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Wpisz w Google Hiren's Boot CD.Będziesz miał komplet narzędzi.
  • #6 4168584
    borejek
    Poziom 16  
    Kupiłem przejściówkę i dysk podłączyłem do stacjonarnego komputera. Jakim programem go przetestować pod windą XP? System widzi go normalnie. Partycje też normalnie widzi. Czekam na poradę jakiego użyć programu bo przyznam, że w dosie z Hiren's mam problem po prostu nie wiem o co chodzi!
  • REKLAMA
  • #7 4168610
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jakiej firmy masz dysk ? Na płycie są odpowiednie programy do dysków wszystkich firm produkujących dyski.
  • #8 4168637
    borejek
    Poziom 16  
    Dysk to Toshiba MK2023GAS
  • REKLAMA
  • #9 4168664
    tronic1
    Spec od komputerów
    Podłącz dysk do komputera stacjonarnego,uruchom system (windows),po załadowaniu systemu włóż płytę Hiren'sa i uruchomi się menu w którym będziesz miał kilka narzędzi do sprawdzenia dysku.
  • #11 4175350
    borejek
    Poziom 16  
    Właśnie robię w HD Tune Error Scan.
    Powiem tak, w tej chwili dysk zachowuje się normalnie, a ostatnio jak robiłem mu format pod Windą to po prostu dysk mi zniknął restarty nie pomagały.
    Teraz dysk się zachowuje normalnie, o co chodzi?
    Co prawda dysku jeszcze z powrotem nie wsadziłem do laptopa ale przedtem właśnie tak się zachowywał po prostu znikał i nawet nie był widoczny w biosie.
    Oto Error Scan:
    Niebieski ekran podczas instalacji XP na laptopie Maxdata - HDD znika, restartuje się
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Maxdata miał problem z zanikającym dyskiem HDD, co powodowało restart i niebieski ekran podczas instalacji systemu Windows XP z SP2. Po rozebraniu i oczyszczeniu styków dysk był wykrywany, lecz problem powracał. Zalecano przetestowanie pamięci RAM za pomocą Memtesta oraz diagnostykę dysku twardego narzędziami MHDD i HD Tune, w tym sprawdzenie parametrów S.M.A.R.T. Dysk Toshiba MK2023GAS podłączono do komputera stacjonarnego, gdzie system Windows go widział, a testy HD Tune wykazały brak błędów. Problem znikaniem dysku w laptopie mógł być związany z niestabilnym połączeniem lub uszkodzeniem sprzętowym, jednak obecnie dysk zachowuje się stabilnie poza laptopem. Rekomendowano użycie Hiren's Boot CD jako zestawu narzędzi diagnostycznych do dalszej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA