NA laptopie (MaxData Eco 4000i ) jest postawiony CalderaDos. Gdy próbuje zainstalować WIN XP wszystko przebiega "normalnie" (prosi o naciśnięcie dowolnego klawisza, ładuje sterowniki itp), ale w pewnym momencie pojawia się czarny ekran z migającym kursorem i po chwili laptop się wyłącza.
Szukałem na forum - jest kilka podobnych wątków, ale w żadnym nie znalazłem rozwiązania swojego problemu.
Próbowałem z Windą z SP2 i SP1.
Próbowałem i tak. Włożyłem płytkę z 98, odpaliłem z obsługą CD, wywaliłem Calder-a DOS który był na dysku.
wywaliłem partycje, i o zgrozo okazało się że nie polecenia FORMAT.
W końcu gdy udało mi się sformatować (plik format.com leżał sobie na płytce) wpisałem setup.exe - i komputer zamilkł.
Po 10 minutach szukania martwych pikseli na ciemnym tle spróbowałem jeszcze kilka razy - za każdym razem z takim samym efektem - ciemny ekran i brak reakcji.
Czy reset występuje zawsze w tym samym momencie instalacji?
Jeśli tak to głównym podejrzanym jest pamięć. W normalnym PC sprawa prosta .
Mniemam że próbowałeś z "inną" instalką XP? Aby uszkodzenie płyty wykluczyć.
Jakiś czas temu miałem taki przypadek: instalka zatrzymywała się w tym samym miejscu. Skończyło sie na wypruciu dysku i instalacji (do pierwszego resetu) na zwykłym PC.
Mnie natomiast wydaje się ,że przyczyną jest brak sterów do kontrolera.Nie zaszkodzi w każdym razie spróbować.
Skorzystaj z opisu http://www.forum.explode.pl/viewtopic.php?t=773&highlight=drivers+bts+pack (to na czerwono na początku Ciebie nie dotyczy)
Sterowniki ,które powinieneś dodać do płytki to DriverPack_MassStorage_V510.7z.
Od siebie jeszcze dodam ,że metoda 2 integracji sterowników jest odpowiednia,nie za długo a wychodzi bez błędów.
Edit: Widzę ,że ten opis nie bardzo pasuje do najnowszej wersji programu .Mogę podpowiedzieć ,że w zakładce Settings/DriverPacks należy zaznaczyć kwadrat DriverPack MassStorage text mode.W zakładce Finishing Metod na RunOnceEx i Default Start ID (937) <--chociaż na starej wersji dawałem 000 i też szło.Ustawienia właściwie analogiczne do starej wersji jak w opisie na stronie wcześniej tylko program inaczej wygląda.
Na samym początku zamiast "Klikamy teraz na plik BTS_DPs_Slipstreamer_V5115.cmd" otwieramy DPs_BASE.exe ,który to nam się utworzy po kliknięciu na DPs_BASE_6061.exe zamiast na BTS_DriverPacks_BASE_V5111.exe którego również już nie ma w tej wersji.
Mam nadzieję ,że cokolwiek rozumiesz z tego co piszę ,ew.należy poszukać innego opisu.
A może w biosie jest jakaś blokada? Ja miałem podobny przypadek tylko u mnie chodziło o zmiane partycji i wywalenie linuxa. Żaden program nie dawał rady, aż przyszło mi na myśl żeby wejść do biosu. I faktycznie była taka opcja nie pamiętam dokładnie "allow to save in MBR" coś takiego. Włączyłem tą opcję i poszło od razu. Powodzenia:)
A może w biosie jest jakaś blokada? Ja miałem podobny przypadek tylko u mnie chodziło o zmiane partycji i wywalenie linuxa. Żaden program nie dawał rady, aż przyszło mi na myśl żeby wejść do biosu. I faktycznie była taka opcja nie pamiętam dokładnie "allow to save in MBR" coś takiego. Włączyłem tą opcję i poszło od razu. Powodzenia:)
Jest opcja zabezpieczenia przed wirusami (czyli wychodzi na to samo). Oczywiście wyłaczyłem ją.
Laptop jest mojej znajomej. Ponieważ potrzebowała go do pracy po naszych nieudanych próbach (stawialiśmy WIN98, Linucha, WINXP - w różnych wersjach oryginalnych i takich "testowych") - za każdym razem się wieszał.
Przy stawianiu Linuxa (bodajże Fedory) tak się zawiesił że jedynym wyjściem było wyjęcie baterii.
Znajoma zaniosła go spowrotem do sklepu (do serwisu). Tam wcisnęli jej że instalowała nie oryginalny system i "te nowe procesory mają takie zabezpieczenia" (co dla mnie jest jakimś nieporozumieniem). Postawili Windowsa, dodali CD-ka i skasowali 360zł.
Źle mnie zrozumiałeś kolego. Mi nie chodziło o antywira w biosie. Nie wiem czy jest to w twoim laptopie ale w tamtym co ja miałem była taka opcja dotycząca MBR na dysku. Spróbuj poszukać. Good Luck!
mozliwe ze panowie z serwisu mieli racje teraz w lapopach montuje sie TPM a to strasznie komplikuje sprawe np windowsa 2000 nie da sie rucuhmoic na takiej masznie
Witam.
Jeśli temat aktualny to proponuje sprawdzić hdd (bootowalny programik na cd do sciągnięcia z netu), może być jeszcze uszkodzona instalka.
Jak hdd TOSCHIBA to trzeba ze dwa razy przetestować raz za razem - uszkodzenia termiczne hdd.Jeśli komp na gwarancji to nie radze kombinowania z ramem i td - patrz karta gwarancyjna.
Pozdrawiam JVC
✨ Na laptopie MaxData Eco 4000i zainstalowany był CalderaDOS. Próby instalacji Windows XP (wersje SP1 i SP2) kończyły się pojawieniem czarnego ekranu z migającym kursorem, po czym laptop się wyłączał. Próbowano również instalacji Windows 98 i formatowania dysku, jednak po uruchomieniu setup.exe laptop zawieszał się na czarnym ekranie. System bootował się z płyty CD, a partycje były tworzone od nowa za pomocą FDiska. Podejrzewano uszkodzenie pamięci RAM lub brak odpowiednich sterowników kontrolera dysku twardego. Zaproponowano integrację sterowników masowej pamięci (DriverPack_MassStorage) do instalacji XP metodą slipstream. Sprawdzano także ustawienia BIOS-u, w tym zabezpieczenia przed zapisem do MBR oraz opcję ochrony przed wirusami, które zostały wyłączone. Wskazywano na możliwe problemy z TPM, które mogą utrudniać instalację starszych systemów na nowszym sprzęcie. Zalecano również testowanie dysku twardego, zwłaszcza jeśli jest to model Toshiba, ze względu na możliwe uszkodzenia termiczne. Ostatecznie laptop był serwisowany, gdzie zainstalowano system za opłatą, jednak problem nie został rozwiązany samodzielnie. Wygenerowane przez model językowy.