Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

OTVC Samsung CW-29M164N chassis S16A - zaniżone napięcia

29 Jul 2007 11:16 7155 9
  • Level 21  
    Witam,
    Trafił do mnie do naprawy. Klient nie pamięta czy uszkodzenie powstało np. po burzy. Problem jest następujący: Zaniżone są wszystkie napięcia z przetwornicy, led nie świeci, brak reakcji na pilota i klawiaturę lokalną:

    na D811 jest 91V powinno być +130V
    na D813 jest 6,07V powinno być +12V
    na D807 jest 4,16V powinno być +6,5V
    na D809 jest 8,5V powinno być +14V

    Przetwornica zbudowana jest na układzie STRW6750F i transoptorze sprzężenia zwrotnego. Czy to on może być podejrzany? Przy naprawie posługuję się schematem zamieszczonym na elektrodzie:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3597276#3597276

    Proszę o pomoc.
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.30] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Level 13  
    na poczatek to wymien elektrolity po pierwotnej w przetwornicy

    Dodano po 6 [minuty]:

    na poczatek to wymien elektrolity po pierwotnej w przetwornicy
  • Level 21  
    To jest oczywiście podstawa były sprawdzone i profilaktycznie podmienione lecz to nie przyniosło poprawy.
  • Level 43  
    Wymień R821 na dokładnie taki jaki jest na płycie. Nie sugeruj się tym co na schemacie.

    Wszystko między +B a diodą w transoptorze wymaga sprawdzenia. Może TL431, może zenerka?

    Niewykluczone też przyczyna jest po pierwotnej stronie.
  • Level 21  
    Wróciłem ponownie do naprawy tego TV po urlopie. Za rezystorem R821 123kohm mam 1,3V. Odłączyłem rezystor R821 sytuacja nie zmieniła się. Odłączyłem na próbę transoptor po stronie wtórnej wylutowując rezystor R805 i włączyłem zasilanie z podłączoną żarówką na B+. Zauważyłem iż napięcie wzrosło szybko w górę i przetwornica wyłączyła się. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu sytuacja taka sama. Według mnie strona wtórna pracuje prawidłowo. Na tą chwilę sprawdziłem dokładnie rezystory w tym obwodzie po stronie pierwotnej, zenerki oraz podmieniłem DZ805 KA431. Sytuacja nie uległa poprawie. Spróbuję podstawić transoptor.
    Poniżej przedstawiam omawiany fragment schematu.

    OTVC Samsung CW-29M164N chassis S16A - zaniżone napięcia
  • Level 43  
    Według mnie każda z metod lokalizacji usterki jest nieprzemyślana i nieprawidłowa. Nie dość, że nie masz nadal wiedzy gdzie jest problem to jeszcze mogłeś narobić poważnych szkód.

    Ja wcale nie jestem pewien, że po stronie wtórnej wszystko jest OK. Gdyby tak było, to te 6V zamiast 12 powinno wystarczyć do wstępnej pracy procesora.

    Posprawdzaj dokładnie czy nie masz zwarć za stabilizatorami.
    Przetwornica może pracować bez obciążenia w +B byle opory 823,824 pozostały podłączone. Możesz odłączać wszystko inne ale 130V i 12V nie wolno zaraz za trafkiem.
  • Level 21  
    Sorry, mój błąd wyrazowy, doszedłem do wniosku iż strona pierwotna przetwornicy pracuje prawidłowo. Jutro kolejne podejście do naprawy.
  • Level 21  
    W opisywanym przypadku mam prawidłowe napięcie A+5 które zasila według schematu tylko pamięć oraz odbiornik podczerwieni.
    Wylutowałem tranzystor Q806 i wszystkie napięcia przetwornicy pojawiły się prawidłowe lecz TV nie ruszył. Ale to nie koniec problemów. Stwierdziłem iż w tym obwodzie różni się rozmieszczenie diod zenera. Na schemacie DZ242-3,3V , DZ905-5,1V natomiast na płycie wstawione DZ242-5,1V a DZ905-3,3V. Kontynuując: LED nie świeci, brak sygnału sterującego POWER.
    Czyżby procesor-kombajn padł lub zawartość pamięci eeprom?
  • Level 43  
    Skoro masz wszystkie napięcia poprawne, 3,3V również to sprawdź czy szyna coś gada.
    Zasilacz masz blokowany przez procesor najwidoczniej nadal. Może tylko jakieś zabezpieczenie jest aktywne a sam procek ok.
  • Level 21  
    Magistrala i2c martwa, nawet nie drgnie podczas włączenia i wyłączenia zasilania, jest tylko obecność 5V. Zasilanie procka 3,3V - ok. Wyjście z procka sygnału POWER 0V i dlatego zasilacz jest zablokowany. Zastosowany kombajn to TDA12025PQ/N1F90 z nalepką GREEN1018. Sądzę iż zawartość pamięci eeprom w tym przypadku nie ma znaczenia. Dam chyba sobie z nim spokój ze względu na cenę tego procka i niepewność co do rokowań usunięcia tej usterki. Niech klient odstawi go do serwisu autoryzowanego Samsunga.