logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMD czy Intel? Jaki będzie odpowiednik? Co wybrać?

The_Crow 29 Lip 2007 14:26 2117 13
REKLAMA
  • #1 4125544
    The_Crow
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam

Piszę ponieważ kompletnie nie znam się na prockach Intela, stąd moje pytanie. Jaki będzie odpowiednik AMD Athlon 64 X2 6000+ s.AM2? Zastanawiam się nad tym czy brać tego amd'k czy jego odpowiednika w intelu.

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 4125672
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Nie pytaj ..., spór toczy się od lat czyje produkty lepsze. Nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi, jedni zaciekle będą bronić Intela, inni dadzą się zabić za AMD. Po prostu weź i ciesz się dobrym sprzętem. Jeśli różnice są to nie aż takie wielkie jak by wydawać się mogło. Technika poszła tak mocno do przodu, że nie będą one miały większego znaczenia. To moje zdanie i pewnie pojawią się inne, jednak nie było moim zamiarem wywołanie kolejnej bezowocnej dyskusji w której nie wezmę dalej udziału.
    Pozdrawiam
  • #3 4125702
    The_Crow
    Poziom 13  
    dzięki :) mam jeszcze pytanie co do kart graficznych, jestem zwolennikiem ATI na Nvidi nie bardzo się znam. Będę zmieniał całego kompa i jak na razie czekam bo nie widzę po żadnej ze stron karty w dobrym przedziale tech/cenowym i jeszcze te spekulacje na temat R700. Co byś doradzał ATI czy Nvidia, kupować coś z obecnych kart czy czekać do przyszłego roku?
  • REKLAMA
  • #4 4125882
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Co do procesorow to szala zwyciestwa przechylila sie ostatnio za sprawa c2d, sam mam athlona64 wiec nie jestem stronniczy. Za cene poleconego przez Ciebie athlona smialo wez c2d, jest o wiele wydajniejszy niz aktualne procesory ze stajni AMD, na wyrost tego najslabszy model core 2 duo ma mozliwosc podkrecenia zegara takiego jaki posiada model E6600. Fakt faktem, ze sa roznice miedzy iloscia pamieci cache L2 (slabszy ma 2MB, a mocniejszy 4MB) jednak jak wykazaly testy (patrz tutaj) jest to znikomy przyrost wydajnosci.
    Co do kart graficznych to zalezy jakimi srodkami dysponujesz, napisz ile mozesz wydac to bedziemy dalej myslec.
  • REKLAMA
  • #5 4125970
    The_Crow
    Poziom 13  
    powiedzmy 1200-1500zł, tylko powstaje pytanie; czy opłaca się teraz kupować grafę, kiedy nie ma jednoznacznych testów(gry directX10) a krążą pogłoski jako by obecne karty były przedsionkiem do tych właściwych zapowiadanych na wiosnę 2008
  • #6 4126260
    MluMlu
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Co do pytania AMD czy Intel to bywa to tak, że są fani tego i tego. Jeden będzie trzymał się AMD drugi Intela. Jeden poleci to bo to ma drugi zaś odwrotnie.
    Przez jakiś czas Athlon cieszył się popularnością po nieudanym Pentiumie 4 poczym Intel dopiero zabłysnął Core 2 Duo. Ciekawe co AMD uszykuje na AM3.
  • #7 4126625
    Hubert_1
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    Zależy od kwoty jaką dysponujesz. Athlony są tańsze i według mnie nadają się bardziej do gier. Twierdze tak po nie udanym zakupie sprzed 5 laty P4 1.5 Ghz. Za ok 600zł kupisz AMD ATHLON 64 X2 6000+ 3.0GHz. Natomiast na Intela taktowanego 3.0 Ghz wydasz ok 1000zł. Taktowanie nie jest istotną sprawą, ważniejsza jest archiektura, ilość cache itp. Do zabawy to polecam AMD :D
  • REKLAMA
  • #8 4126718
    MluMlu
    Poziom 18  
    Hubert_1 napisał:
    Zależy od kwoty jaką dysponujesz. Athlony są tańsze i według mnie nadają się bardziej do gier. Twierdze tak po nie udanym zakupie sprzed 5 laty P4 1.5 Ghz. Za ok 600zł kupisz AMD ATHLON 64 X2 6000+ 3.0GHz. Natomiast na Intela taktowanego 3.0 Ghz wydasz ok 1000zł. Taktowanie nie jest istotną sprawą, ważniejsza jest archiektura, ilość cache itp. Do zabawy to polecam AMD :D

Kwota kwotą, ale moim skromnym zdaniem to lepszym wyborem bedzie Core 2 Duo nawet z zegarem mniejszym od tego Athlona x2 6000+. Co do Pentiuma 4 to była nieudana sprawa; zobacz, dziś Pentiuma 4 z częstotliwością 3.2 kupisz za 278 zł jest prawie równy cenie Athlona 4000+ (2600MHz) za 288 zł. Nikt ich nie chce kupować.
  • #9 4127293
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Proponuje nauczyc sie czytac, a potem przewertowac caly temat, a nie tak z motyka na slonce, ze aktualnie AMD ma lepsze procki bo tak, prosze zachowac takie cos dla siebie.
  • #10 4127325
    MluMlu
    Poziom 18  
    riger napisał:
    Proponuje nauczyc sie czytac, a potem przewertowac caly temat, a nie tak z motyka na slonce, ze aktualnie AMD ma lepsze procki bo tak, prosze zachowac takie cos dla siebie.

To do mnie ??

Ja tak nie uważam, najlepszy Imho Core 2 Duo, a z Athlonem porównywałem Pentiuma 4.

Pozdrawiam
  • #11 4127570
    The_Crow
    Poziom 13  
    a jak z tą grafą?
  • #13 4129366
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    Aktualnie najlepszym wyborem w sprawie karty grafy jest Radeon 1950 pro lub ge-force 7900gs kosztują około 500zł, mają najlepszy stosunek cena-wydajność

A co do kolegi Hubert_1, chyba mało czytasz skoro tak trzymasz się amd, jak by nie było, jestem zwolennikiem amd, ale teraz zakup procków amd za 600zł nie jest opłacalny, lepiej wziąć c2d, a i nie wierzcie ze jak macie 2 karty w sli to 2x większa wydajność, radze poprzeglądać testy...
  • #14 4129889
    MluMlu
    Poziom 18  
    Shadowek napisał:
    a i nie wierzcie ze jak macie 2 karty w sli to 2x większa wydajność, radze poprzeglądać testy...

zależy czy w tym sli chodzą dwie karty x16 czy x8.

Ja bym wolał kupić 8800 GTS 320 MB to jest minimum dzisiaj i oczywiście od Galaxy ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania procesorów AMD Athlon 64 X2 6000+ (socket AM2) z odpowiednikami Intela, głównie Core 2 Duo (C2D). Użytkownicy wskazują, że Core 2 Duo oferuje wyższą wydajność niż Athlon 64 X2, nawet przy niższym taktowaniu, dzięki lepszej architekturze i większej efektywności cache L2. Cena Athlona jest niższa, co czyni go atrakcyjnym wyborem dla osób z ograniczonym budżetem, zwłaszcza do zastosowań gamingowych. Wspomniano również, że Pentium 4 jest obecnie nieopłacalny. W kwestii kart graficznych poruszono wybór między ATI (obecnie Radeon) a Nvidia, z uwzględnieniem nadchodzących modeli DirectX 10 (np. R700). Rekomendacje obejmują karty Radeon 1950 Pro, GeForce 7900 GS oraz Galaxy GF 7600GS Zalman Edition, a także sugestię rozważenia GeForce 8800 GTS 320 MB jako minimum. Dyskusja podkreśla znaczenie stosunku ceny do wydajności oraz ostrożność przy zakupie kart graficznych przed premierą nowych modeli w 2008 roku. Poruszono także kwestie technologii SLI i jej efektywności w praktyce.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA