logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile energii zużywa komputer z zasilaczem 300W w ciągu miesiąca?

BST 04 Lis 2003 19:35 7160 19
REKLAMA
  • #1 386909
    BST
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam troche głupie pytanie, mam od kilku tygodni Neostade a co za tym idzie komputer włączony 14 godzin na dobe. W związku z tym mam pytanie za ile on w ciągu miesiąca zje energi :) Zasilacz w kompie 300W (monitor wyłączony)

Dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 386919
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    było już na forum
    Dziennie
    Teoretycznie 300W*14h
    praktycznie zsumuj wszystkie moce poszczególnych podzespołów i *14
  • #3 386946
    BST
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    A ile mniej więcej kosztuje podstawowa jednostka rozliczeniowa (kilowat)?
  • #4 386957
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Kilowatogodzina, możesz przyjąć, że około 35gr. Chyba, że masz licznik dwutaryfowy. Najlepiej sprawdź na ostatnim rachunku ile kosztuje energia, jednostka + przesył.
    Pozdrawiam.
  • #5 386961
    slavko
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Cena jednostki (zależy od taryfy) I taryfa 0,2045zł/kWh oraz II taryfa 0,0808zł/kWh. Do tego musisz doliczyć opłaty związane z przesyłem energi, oraz abonament.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 387012
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    można przyjąc za średnią , że komp kosztuje ok 30 zł miesięcznie
    ( oczywiście energia ) wszystko zależy od wielkości monitora , procesora i operacji jakie sie wykonuje na kompie
  • #8 387244
    detonator
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    w poznaniu za serwer www i mail o zasilaczu 200 grajacy nonstop placi sie kolo 50 - 60 zeta !
  • #10 387343
    Leap
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    zatem z 300Wx14 zeszlismy w sumie do 90W x 14h

Kto da jeszcze mniej ??

I ile to wyjdzie w zł ??
  • #11 387476
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    najlepiej zrobić sobie "dzień pomiarowy' produkty z lodówki na balkon, wyłączyć wszystkie odbiorniki energii na te 14 godzin z sieci, oprócz kompa, spisać dokładnie stan licznika na początku i końcu eksperymentu;) no i pomnożyć wynik przez 30.., Wszelkie inne podsumowania to tylko szacunki, konfiguracji kompa jest mnóstwo, także konfiguracji pod kątem prądożerności :)
  • #12 387600
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    nie trzeba na tak długi czas wyłączaś wszystkiego , wystarczy poczekać na zużytą 1KWh ,

można też podpiąć na miesiąc licznik zużycia energii pod badany sprzęt
  • #13 388824
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    gdyby BST miał licznik, przez który mógłby podpiąć sobie sprzęt komputerowy, nie zadawałby takiego pytania, jak sądzę.... ;)a co do czekania na zużytą 1 kWh, podejrzewam, że też byłby to szacunek, gdyż jak pisano powyżej, zużycie energii zależy w sporym stopniu od tego, co się na kompie robi w danym czasie, więc nie wiemy, czy ten czas, w którym nastąpiło by zużycie tej kilowatogodzinki byłby reprentatywny dla całego okresu 14 godzin, chyba, że komp robi cały czas to samo, np ściąga filmy 8)
  • REKLAMA
  • #14 389357
    Leap
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    zawsze mozna podpiac amperomierz i zmierzyc sredni prad,
    na tej podstawie przemnozyc razy napiecie czas itd i mamy obliczona energie
  • #15 389463
    gzylus
    Poziom 13  
    z tym prądem to ciekawy temat jak przychodzi rachunek to na kompa zwalane jest to że " nabija kilowaty " a prawda jest zupełnie inna dla mnie głównym podejrzanym jest czajnik . z moich szacunków wynika żę komp pobiera jakięś 100 watów (przy zatartym wentylatorze zasilacza nic się nie spaliło tylko zasilacz się tylko podgrzał ) :roll: ale przy pomocy amperomierza srawdzę co warte są szacunki do faktów
  • #16 391257
    goca marek
    Poziom 12  
    średnio 200W=0,2kW
    0,2kW x 14h x 0,35zł/kWh = ........
    (0,35zł/kWh - 0,40zł/kWh - - sumę do zapłaty podziel przez
    ilość kWh, wszystko z rachunku, będziesz miał średnią cenę za 1kWh)

pozdrowienia
  • #17 391319
    regis440
    Poziom 14  
    Przerabialem temat zuzyczia pradu przez komputer w swojej sieci lokalnej.Zostaly wykonane pomiary sewera oraz przy okazji mojego komputera.Wyniki byly conajmniej szokujace.

Mierzylismy prad pobierany przez komputer z gniazdka:

1.Moj komputer(XP1700@2000,GF4mx,dysk seagate U5,SB Live,nagrywarka LiteOn,)Pobor pradu 300-350 mA
    2.Serwer (celeron300,riva128,dysk Seagate U8,modem SDI)Pobor pradu 110-140 mA co przy pracy 24h dalo 10 PLN na miesiac.

Proponuje wykonac pomiary swoich komputerow,one nie ciagna wcale tak duzo pradu.Pomiary wykonane zostaly na 2 roznych miernikach i nie odbiegaly od siebie,zmiany w poborze powodowaly glownie wlaczajace sie dyski,cd rom,mniej uruchamiane aplikacje.
  • #18 391338
    Pikolini
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Dość często dostawałem duże rachunki za prąd i sam próbowałem analizować zużycie energii elektrycznej przez komputer. Pomiar prądu pobieranego (AC A) pokazał, że obciążenie komputera operacjami (tj. Przeliczanie filmu na VirtualDub i bez obciążenia) nie daje różnicy w poborze prądu większej niż 20 %. Natomiast obliczyłem, że pralka automatyczna, czy np. czajnik elektryczny (tak jak słusznie zauważył kolega) są w stanie nadrobić dobę pracy komputera w zaledwie 2.5 godziny.
  • #19 391349
    Jantom
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Na wesoło
    ale masz gratis ogrzewanie 100/200 wat
  • #20 391650
    gegu
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    u mnie w sieci serwer dostarczajacy neta miesiecznie zzera pradu za 12 zyli. zmierzylem pobor pradu amperomierzem w czasie normalnej pracy potem przemnozylem przez cene pradu i wyszlo. kobieta u ktorej stoi serwer stwierdzila ze ten serwer jej nabija rachunki

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z zasilaczem 300W pracujący 14 godzin dziennie zużywa energię elektryczną zależnie od rzeczywistego poboru mocy poszczególnych podzespołów, który jest zwykle znacznie niższy niż nominalna moc zasilacza. Szacunkowo średni pobór mocy komputera wynosi około 90-200W, co przekłada się na miesięczne zużycie energii rzędu 40-90 kWh. Przy cenie kilowatogodziny około 0,20-0,35 zł, koszt miesięczny energii elektrycznej dla takiego komputera wynosi około 10-30 zł, choć zależy to od taryfy i dodatkowych opłat za przesył. Największy wpływ na zużycie mają dysk twardy, procesor, pamięć RAM, płyta główna, karty sieciowe, wentylatory i karta graficzna. Pomiar rzeczywistego zużycia energii można wykonać za pomocą amperomierza, licznika energii podłączonego do komputera lub poprzez obserwację stanu licznika energii elektrycznej. Zużycie energii jest również zależne od obciążenia komputera, jednak różnice między pracą pod obciążeniem a bez obciążenia są stosunkowo niewielkie. W dyskusji podkreślono, że inne urządzenia domowe, takie jak czajnik elektryczny czy pralka, zużywają znacznie więcej energii niż komputer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA