logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka AMICA PA5580b421 nie wiruje i przemieszcza się po łazience - co robić?

Marcin1980 04 Lis 2003 19:35 5458 12
REKLAMA
  • #1 386910
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Mam pralke AMICA typ PA5580b421, wczesniej prala ona i wszystko bylo ok, ale przy wirowaniu jezdzila po łażence, czy moze mi ktos powiedziec o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 387171
    pablo11z
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    Witam
    Niektore pralki maja montowane wylaczniki wahadlowe. Maja one za zadanie wylaczac wirowanie w momencie gdy pralka wpada w zbyt duze wstrzasy np. przez zle rozlozenie wsadu w bebnie. Jesli uszkodzeniu uleglo zawieszenie bebna ( wskazuja na to wedrowki pralki po lazience ) to moze powodowac to wlaczanie sie tego wylacznika i brak wirowania.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 387340
    gregoryi
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    witam.

Mam pralkę podobną P45.....C i przede wszystkim poodkręcaj zabezpieczenia bębna (tzw. przewozowe skobel metalowy na dwóch śrubach. i jedna śruba u dołu klucz nie pamiętam. Ale np. w moim przypadku spaliła się elektronika - prawdopodobnie układ zasilania do przekaźnika włączającego silnik i przyjechał serwis.

Powodzenia
  • #4 387354
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    ale ta pralka dzalal od roku i teraz zaczely sie jakies problemy z nia, do tej pory wszystko bylo ok
  • #5 387642
    gregoryi
    Poziom 15  
    Mi działała od pół roku. Stało się to nieoczekiwanie.
  • #6 387718
    rg_g
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    U mnie tak było jak uszkodził się moduł regulacji obrotów RMA 130(wymiana scalaka)
    Pozdrawiam
    Rafał
  • REKLAMA
  • #7 392086
    boguslaw
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Sprawdż amortyzatory może są oberwane lub wypracowane
  • #8 451536
    oliwagdansk
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    przed wirowaniem nie ma wody i musi byc troche ubran w pralce
  • #9 475317
    latanmp
    Poziom 12  
    W wielu współczesnych pralkach stosowane są „amortyzatory” cierne. Niestety powierzchnie wytłumiające drgania bardzo często się zanieczyszczają (wentylator silnika głównego przepompowuje całe metry sześcienne powietrza z kurzem wewnątrz pralki). Najprościej jest przemyć „amortyzatory” spirytusem, lub benzyną ekstrakcyjną a potem bardzo delikatnie natłuścić powierzchnie trące i wytrzeć smar do sucha. Pralka przestanie skakać.
  • #10 475358
    mihor
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Zobacz czy nie odłączyły się przewody od wyłącznika obrotów wirowki albo może zaśniedział ów ten wyłącznik
  • REKLAMA
  • #11 475394
    mialex
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    miałem taką usterkę wymieniłem wyłącznik wirówki na nowy i jest OK.
  • #12 475399
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Praqlka Amica ma prawdopodobnie gwarancję 24 miesiące od daty sprzedaży i ja uważam że najbardziej logicznym rozwiązaniem tego problemu jest zgłoszenie tej usterki do punktu naprawy serwisowej w okolicach twojego miejsca zamieszkania.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #13 475765
    walo
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    ja równiez zwracam uwage na ta gwarancje apoza tym zobacz te amortyzatory bo bardzo prawdopodobne ze sie uszkodziły

Podsumowanie tematu

✨ Pralka AMICA PA5580b421 przestała wirować i przemieszcza się podczas wirowania, co może wskazywać na uszkodzenie zawieszenia bębna lub amortyzatorów. W pralce mogą występować wyłączniki wahadłowe, które blokują wirowanie przy nadmiernych wstrząsach spowodowanych nierównomiernym rozłożeniem wsadu. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę amortyzatorów, które mogą być zużyte lub uszkodzone. Warto także zweryfikować stan wyłącznika obrotów wirowki oraz jego przewodów, które mogą być odłączone lub skorodowane. W niektórych przypadkach problem może wynikać z uszkodzenia modułu regulacji obrotów (np. RMA 130) lub elektroniki sterującej silnikiem. Przed uruchomieniem wirowania należy upewnić się, że w pralce jest odpowiednia ilość wody i wsadu. Czyszczenie i delikatne natłuszczenie powierzchni ciernych amortyzatorów może zmniejszyć drgania i zapobiec przemieszczaniu się pralki. W przypadku gwarancji (zwykle 24 miesiące) rekomendowane jest zgłoszenie usterki do serwisu producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA