Mam pralke AMICA typ PA5580b421, wczesniej prala ona i wszystko bylo ok, ale przy wirowaniu jezdzila po łażence, czy moze mi ktos powiedziec o co chodzi?
Witam
Niektore pralki maja montowane wylaczniki wahadlowe. Maja one za zadanie wylaczac wirowanie w momencie gdy pralka wpada w zbyt duze wstrzasy np. przez zle rozlozenie wsadu w bebnie. Jesli uszkodzeniu uleglo zawieszenie bebna ( wskazuja na to wedrowki pralki po lazience ) to moze powodowac to wlaczanie sie tego wylacznika i brak wirowania.
Pozdrawiam
Mam pralkę podobną P45.....C i przede wszystkim poodkręcaj zabezpieczenia bębna (tzw. przewozowe skobel metalowy na dwóch śrubach. i jedna śruba u dołu klucz nie pamiętam. Ale np. w moim przypadku spaliła się elektronika - prawdopodobnie układ zasilania do przekaźnika włączającego silnik i przyjechał serwis.
W wielu współczesnych pralkach stosowane są „amortyzatory” cierne. Niestety powierzchnie wytłumiające drgania bardzo często się zanieczyszczają (wentylator silnika głównego przepompowuje całe metry sześcienne powietrza z kurzem wewnątrz pralki). Najprościej jest przemyć „amortyzatory” spirytusem, lub benzyną ekstrakcyjną a potem bardzo delikatnie natłuścić powierzchnie trące i wytrzeć smar do sucha. Pralka przestanie skakać.
Praqlka Amica ma prawdopodobnie gwarancję 24 miesiące od daty sprzedaży i ja uważam że najbardziej logicznym rozwiązaniem tego problemu jest zgłoszenie tej usterki do punktu naprawy serwisowej w okolicach twojego miejsca zamieszkania.
✨ Pralka AMICA PA5580b421 przestała wirować i przemieszcza się podczas wirowania, co może wskazywać na uszkodzenie zawieszenia bębna lub amortyzatorów. W pralce mogą występować wyłączniki wahadłowe, które blokują wirowanie przy nadmiernych wstrząsach spowodowanych nierównomiernym rozłożeniem wsadu. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę amortyzatorów, które mogą być zużyte lub uszkodzone. Warto także zweryfikować stan wyłącznika obrotów wirowki oraz jego przewodów, które mogą być odłączone lub skorodowane. W niektórych przypadkach problem może wynikać z uszkodzenia modułu regulacji obrotów (np. RMA 130) lub elektroniki sterującej silnikiem. Przed uruchomieniem wirowania należy upewnić się, że w pralce jest odpowiednia ilość wody i wsadu. Czyszczenie i delikatne natłuszczenie powierzchni ciernych amortyzatorów może zmniejszyć drgania i zapobiec przemieszczaniu się pralki. W przypadku gwarancji (zwykle 24 miesiące) rekomendowane jest zgłoszenie usterki do serwisu producenta. Wygenerowane przez model językowy.