Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Philips 21PT1532/50 chassis L6.1 zwężenie obrazu.

cudzes 29 Lip 2007 17:58 1255 7
  • #1 29 Lip 2007 17:58
    cudzes
    Poziom 15  

    Witam telewizorek po wymianie mostka prostowniczego ruszył , nie wiem czy można stosować zamienniki . Teraz jak rozjaśniam tv obraz mi się zwęża z prawej strony wychodzi pas o szerokości 1,5 cm i u dołu taki sam , to wygląda jak by obraz się przesuną po przekątnej, gdy biorę podkręcam na trafie to obraz skacze . Czy może być uszkodzone trafo? Ale tv chodzi tylko od czasu do czasu się tak zwęża i powraca tak jak by pływał . Wszelkie info mile widziane. Tylko nie piszcie mi użyj przycisku szukaj bo szukam już dwa dni po forum .
    Pozdrawiam .

  • Pomocny post
    #2 29 Lip 2007 18:21
    mirex
    Poziom 43  

    Czy oprócz mostka coś już wymieniłeś? Np: 2515?

  • #3 29 Lip 2007 18:25
    Mirek Z.
    Moderator

    A może by tak przed pisaniem postów zrobić coś jeszcze? Np. przelutować płytę (głównie zasilacz i odchylanie), podmienić elektrolity w przetwornicy, sprawdzić wartość i stabilność napięć (podczas ściemniania i rozjaśniania).

  • #4 29 Lip 2007 18:31
    cudzes
    Poziom 15  

    kondensatorki wymieniłem na pierwotnym i wtórnym w zasilaczu , i nadal nic nie pomogło płytę całą sprawdzałem szukałem zimne luty.Prze lutowałem co było podejrzane,znalazłem schemat sprawdzę napięcia.
    Pozdrawiam

  • #5 29 Lip 2007 19:07
    mirex
    Poziom 43  

    cudzes napisał:
    kondensatorki wymieniłem na pierwotnym i wtórnym w zasilaczu l


    A te na pierwotnym to które?

  • #6 29 Lip 2007 19:44
    cudzes
    Poziom 15  

    2516,2515 , obraz jak jest ciemny jest wszystko ok jak tylko pojawi się jasny obraz zaczyna skakać i głos trzeszczy po mierze te napięcia zobaczę.
    Napięcie na kondensatorze 2515 jak z ciemnie całkowicie jest 105V a jak rozjaśnię to tylko 90V, mam schemat ale napięcia nie są podane i nie wiem czy takie powinny być ?

  • #7 29 Lip 2007 20:21
    mirex
    Poziom 43  

    Ma być 96 +/- 2V.
    Dalej rób zasilacz. Może R3514, 3515? Może zenerki lub co inne /BFy/.
    Wszystko o zasilaczu L6.1, L6.2 już chyba napisano.

  • #8 31 Lip 2007 19:32
    cudzes
    Poziom 15  

    mirex napisał:
    Ma być 96 +/- 2V.
    Dalej rób zasilacz. Może R3514, 3515? Może zenerki lub co inne /BFy/.
    Wszystko o zasilaczu L6.1, L6.2 już chyba napisano.


    Witam miałeś racje to były rezystory 3514,3515 ,rezystory pokazywały przejście ale ich oporność się zwiększyła . Teraz tv działa ok ,dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam,temat zamykam.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME