logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zeza i Diseqc do anteny Wizji TV z tunerem Samsung DSB 9401G?

lukkas 30 Lip 2007 16:46 1823 11
REKLAMA
  • #1 4129198
    lukkas
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam

Posiadam zestaw Cyfry+ z Phiplipsem i jeszcze talerzem i konwerterem z
    logiem Wizja Tv, chciałbym zakupić drugi tuner, aby odbierać na nim
    niekodowane programy z Hot Birda oraz Astry

Posiadam DSB 3010, ale jego chce zostawić w spokoju.

Jako drugi tuner chcę zakupić

http://allegro.pl/item218197511_cyfrowy_tun_sat_samsungdsb_9401g_z_pliotem_.html

do tego np

http://allegro.pl/item219048028_uchwyt_zez_wizja_cyfra_z_plastikowym_ramieniem.html

I moje pytanie brzmi, czy do anteny wizji mogę założyć zeza (i co bym do tego potrzebował, odbiór astry jak i hot birda u mnie jest dobry) i jaki przełącznik diseqc?

tutaj tylna scianka tego tunera co chce zakupic, w razie potrzeby :

Jak podłączyć zeza i Diseqc do anteny Wizji TV z tunerem Samsung DSB 9401G?
  • REKLAMA
  • #2 4131261
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Oryginalne oprogramowanie tunera 3010 nie posiada obsługi przełącznika diseqc, tak więc nie zostawisz go w spokoju.
    Do zeza zaleca się większą antenę, chociaż widzaiłem też na takich małych jak od Wizji.
  • #3 4132718
    lukkas
    Poziom 14  
    ale jeden z tych konwerterow będzie twin i do niego bedzie podlaczony philips a drugie wyjscie od twina i drugi konwerter na astre bedzie pod diseqc
  • #4 4132963
    markos555
    Poziom 14  
    Obawiam sie ze oryginalna antena od Vizji moze byc za mala do zeza.Kiedys to probowalem zrobic i niestety nie wyszlo.
  • REKLAMA
  • #5 4134894
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4136335
    lukkas
    Poziom 14  
    hm.. a czy mozna zrobić tak:

założyć drugą antenę 60 cm i konwerter na astre, a obok drugi talerz z konwerterem twin na HB :
    Załączniki:
    • Jak podłączyć zeza i Diseqc do anteny Wizji TV z tunerem Samsung DSB 9401G? antena.JPG (14.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4136997
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Teoretycznie można, ale popieram zdanie kol.gen_ex.
  • REKLAMA
  • #8 4137030
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Możesz powiesić dwa, trzy , cztery talerze każda konfiguracja będzie dobra ta na twoim rysunku też.Jak już pisałem na tym forum mam kilku klientów którym założyłem do talerza Cyfry ,trzy konwertery AstraI,AstraII,Hot Bird środkowy na HB.Pierwszy montaż ponad pięć lat żadnych reklamacji,a musiałem uchwyty dorabiać osobiście a dzisiaj kupuje plastikowe profilowne cała przyjemność. Dzisiaj montowałem zeza do 15-letniej anteny dziurkowanej 60cm.podłączałem nowego Comsata FTA (ładny bajer) konwertery Sharp sygnał po 90%.Kamil
  • #9 4137362
    lukkas
    Poziom 14  
    i myslisz, że ten uchwyt do zeza co dalem linka bylby w sam raz?
  • REKLAMA
  • #10 4140795
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Idealny na Allegro sklep SAT z Kościana takie miał i na trzy konwertery też. Kamil
  • Pomocny post
    #11 4201628
    a2d2a2m
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Osobiście posiadam antenę cyfry 60 cm , 2 konwertery podwójne i dwa przełączniki i odbieram niezależnie na dwóch tunerach astrę i hotbirda.
    Antena skierowana na hotbirda i zezuje na astrę. Fakt, że było trudno uzyskać prawidłowy odbiór; konwetery się praktycznie stykają i nie każdy uchwyt zeza będzie się nadawał. Dodatkowo zamocowanie tak dużego obciążenia powodowało pochylenie się się konwertera zezującego i zanik odbioru. Musiałem równomiernie rozłożyć obciążenie. Dodatkowo mieszkam w zachodniej części Polski i u mnie sygnał jest dość silny.
    Zdecydowanie większa czasza to więcej "zebranego sygnału" i łatwiej uzyskać prawidłowy obiór.
    Jednak jest to możliwe na czaszy 60 cm bynajmnej w moim regionie.
    Należy uważać na przeszkody które osłabią syganł.
  • #12 4201645
    lukkas
    Poziom 14  
    inna mańka to taka, ze moj konwerter jest dosc szeroki i ciezko zetknac oba :\

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia konfiguracji typu zez i przełącznika DiSEqC do anteny Wizja TV w celu odbioru niekodowanych programów z satelitów Hot Bird i Astra za pomocą tunera Samsung DSB 9401G. Oryginalna antena Wizji TV o średnicy około 60 cm jest uważana za zbyt małą do efektywnego zastosowania zeza, choć istnieją uchwyty umożliwiające montaż dwóch konwerterów na tej czaszy. Zaleca się jednak stosowanie większej anteny, np. 90 cm, która lepiej sprawdza się w konfiguracjach zezowych ze względu na kątową odległość satelitów (6,2°) i lepsze warunki odbioru. Konwertery twin i pojedyncze można łączyć z przełącznikami DiSEqC, co pozwala na niezależny odbiór sygnału z obu satelitów na dwóch tunerach. Montaż zeza wymaga precyzyjnego ustawienia i odpowiedniego uchwytu, aby uniknąć pochylenia konwertera i utraty sygnału. Możliwe jest także zastosowanie dwóch osobnych anten z konwerterami skierowanymi na różne satelity. Wskazano, że w regionach o silnym sygnale odbiór na małej antenie jest możliwy, ale wymaga starannego rozłożenia obciążenia i eliminacji przeszkód osłabiających sygnał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA