logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć uzwojenia transformatora TST 200/016 do zasilacza TDA7294?

slingll 05 Lis 2003 02:28 1843 2
REKLAMA
  • #1 387489
    slingll
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    mam takiego tst 200/016 2x 28V
    chcę go wykorzystać do zasilacz dla TDA7294 jak połączyć uzwojenia konoiec z początkiem następnego ? mostek i kondensatory

Czy jest różnicz pomiędzy TDA 7294 a TDA 7294S

naprawdę to składam wzmaczniacz AVT 2153 i połączyłem uzwojenia j/w po włączeniu zasilania TDA się otworzył no i troszkę dymu coś skopałem ??

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

zapuścilem go bez radiatora to to........ wywalił po 2 sekundach

Zielony jak .....

dzięki za podpowiedzi Leszek
  • REKLAMA
  • #2 387505
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    jak nie chcesz nic popsuc w dwóch osobnych uzwojeniach - zawsze możesz załozyć na nie dwa osobne mostki graetza wsparte kondensatorami - dostaniesz dwa zasilania symetryczne które łaczysz jak chocby baterie.

Precyzyjnie rzecz biorąc możesz tak połączyć aby w jednym momencie mieć po środku + z jednego uzwojenia i - z drugiego . za + oznaczmy dodatnią część sinusoidy pradu zmiennego za - = ujemną część sinusoid pr. zmiennego. jeśli zrobisz odwrotnie to dla jednego półokresu prąd bedize płynął tylko dla jednego zasilania, za zmiane beda się ładowały kondensatory.

Proponuje sprawdzenie uzwojeń woltomierzem, skrajne napięcia przy zwarciu wyprowadzeń z ustroju 1 i 2 powinny się dodać - jeśli będą bliskie zera wówczas jest 'źle' - przynajmniej teoretycznie

mostek podłączasz tak że skrajne podłączasz tam gdzie są oznaczenia ~ ~ "+" z mostka ląduje na + kondensatora elektrolitycznego "-" na minusie drugiego - pozostałe elektrody łączymy z masą czyli wspólnym wyprowadzeniem transformatora.

Jeśli są to diody to + jest na katodach - na anodach a tam gdzie są różne elektrody jest ~ ~

pytanie do różnicy miedzy 7294 a 7294 S juz było - patrz na noty katalogowe i uzywaj 'szukaj'
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA