logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini-jack do komórki. Jak podłączyć/zastąpić słuchawki?

grzes195 31 Lip 2007 11:07 3196 7
REKLAMA
  • #1 4131500
    grzes195
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Jak podłączyc zastąpić słuchawki z zestawu słuchawkowego na mini-jack?? Jak to podłączyć L- I R- gnieździe mini-jack bo jak podłączyłem je razem to wogóle mi nie wykrywało zestawu słuchawkowego...nawet jak podłączyłem tylko jeden kanał to też mi nie wykrywało:( Czy ktoś może mi wytłumaczyć porządnie jak to podłaczyć???????
  • REKLAMA
  • #2 4133428
    neoox
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Na podstawie podanych informacji nikt nie będzie w stanie Ci pomóc. Podaj o jaki telefon chodzi (marka, model), o jaki zestaw słuchawkowy (model), bo inaczej nic nie da się zrobić. Wytłumacz o co dokładnie Ci chodzi.
  • REKLAMA
  • #3 4133790
    grzes195
    Poziom 16  
    Telefon:Nokia 9500...zestaw:HDS-3 Chce zrobić przejściówke z gniazda telefonu na gniazdo mini-jack coś jak to:http://www.engadget.com/2005/08/16/how-to-make-a-nokia-pop-port-to-female-mini-jack/
  • REKLAMA
  • #4 4134975
    neoox
    Poziom 12  
    Najłatwiej jest wydać 30 pln i kupić adapter AD-15. Jeżeli chcesz mieć prostą zwykłą przejśćiówke (tzw. dual mono) to składasz ją bez tej całej elektroniki. Tutaj masz to ładnie rozrysowane http://www.amobile.ru/info/img/scheme-port-nokia.gif
    Piny 11-14 to dźwięk i łączysz + z + i - z - wtedy otrzymujesz dźwięk w dwóch słuchawkach, ale nie stereo tylko dual mono. Ważne żeby spiąć piny 2 i 3 razem (aby telefon mógł wykryć urządzenie). Nie widzę tu żadnego problemu, gdyż na tej stronie masz wszystko wyjaśnione. W razie wątpliwości pisz. Poszukaj na forum, było już kilka takich tematów. Pozdrawiam.
  • #5 4135835
    grzes195
    Poziom 16  
    ale te piny 2 i3 maja byc podłaczone ze soba?? tak poprostu czy przez cos??
  • REKLAMA
  • #6 4136035
    neoox
    Poziom 12  
    Na tym schemacie, który Ci dałem zaznaczone jest, że przez diodę z pinu 3 na pin 2, jednak z doświadczenia wiem, że tanie przejściówki z allegro mają poprostu zlutowane piny 2 i 3. Nasunęła mi się teraz taka rada, żebyś zapobiegawczo wyłączył teletekst w telefonie, gdyż może powodować błędy. (menu -->ustawienia -->akcesoria -->teletekst : wyłączony)
  • #7 4137136
    grzes195
    Poziom 16  
    A jeśli bym zostawił elektornike jak jest w HDS-3 w tym "pudełku" i wyszedł tylko na gniazdo mini-jack??Jak podłaczyć?? Czy wtedy będzie mi wykrywać zestaw słuchawkowy??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia zestawu słuchawkowego HDS-3 do telefonu Nokia 9500 za pomocą przejściówki z gniazda Pop-Port na mini-jack. Aby telefon wykrywał słuchawki, konieczne jest odpowiednie połączenie pinów: piny 11-14 odpowiadają za dźwięk i należy je połączyć z odpowiednimi kanałami mini-jack (L i R), łącząc plusy z plusami i minusy z minusami, co daje dźwięk dual mono. Ważne jest spięcie pinów 2 i 3, które umożliwia wykrycie urządzenia przez telefon; można to zrobić bezpośrednio lub przez diodę, choć tanie adaptery często lutują je razem bezpośrednio. Zaleca się wyłączenie teletekstu w telefonie, aby uniknąć błędów wykrywania. Alternatywnie można użyć gotowego adaptera AD-15 za około 30 PLN. Zachowanie oryginalnej elektroniki w module HDS-3 i wyprowadzenie sygnału na mini-jack również pozwala na wykrycie zestawu słuchawkowego. Szczegółowe schematy i instrukcje dostępne są pod wskazanym linkiem do strony engadget.com.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA