logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomocy padnięty Linksys Wap 54G po aktualizacji softu

West5 31 Lip 2007 14:25 6564 18
REKLAMA
  • #1 4132117
    West5
    Poziom 15  
    Witam wszystkich ubiłem sobie wczoraj Linksysa wap 54G ver3.1 wpakowałem mu soft open wrt i sprzęt zaniemógł.
    Co ciekawe można go przepingować diodka ACT, LINK, PWR świeci , zgasło jedynie podświetlenie przycisku Cisco System no i co najważniejsze nie można sie na niego zalogować. Brak reakcji na przycisk Reset.
    Czy ktoś pomorze mi w rozwiązaniu problemu najchętniej zainstalował bym mu pierwotne oprogramowanie lub jakieś alternatywne ale działające
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4132181
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Zadzwoń do tej firmy myślę że Ci pomogą:
    http://www.fen.pl/
    tel. 00800-331-13-45

Powodzenia....
  • REKLAMA
  • #3 4132326
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    www.openlinksys.info - tam pytaj, mysle ze na pewno ci pomoga.

Ewentualnie sprobuj sie zalogowac na router via telnet, moze tylko obsluga przez interfejs www padla.
  • REKLAMA
  • #4 4132347
    West5
    Poziom 15  
    A jak zalogować sie za pomocą telnetu?I jak później zmienić soft?

Poprawiłam post!
    Pisz zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego.
    Nie używaj wielokrotnie ??, to nie są ozdobniki.
    Dziękuję.
    charm_spider
  • #5 4132389
    dir3ctor
    Poziom 27  
    menu start -> uruchom -> telnet
    wpis "open 192.168.0.1" lub inne ip (to ktore niby pingujesz).
    Sprawdzisz czy ci sie polaczy... jesli tak to jest jeszcze jakas nadzieja. Odpisz czy dales rade.
  • #6 4132419
    West5
    Poziom 15  
    Sprawdziłem i nie działa ale dodam że mam drugiego identycznego i sprawnego AP i na niego też nie mogłem sie zalogować przez telnet.
  • #7 4132451
    dir3ctor
    Poziom 27  
    1. Ok to inaczej. Podlacz sie pod tego ap-ka skretka i sprawdz czy pingi ida.
    2. Sciagnij programik ktory ci tu podalem, wpisz odpowiednie dane i za jego pomoca sprobuj wgrac oryginalny soft
    3. jak to nie pomoze to zostaje ci tylko reanimacja poprzez jTAG.
    Załączniki:
    • tftp.rar (13.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4132487
    West5
    Poziom 15  
    Pingi idą ale niestety programik od ciebie nie zadziałał
  • Pomocny post
    #9 4132515
    dir3ctor
    Poziom 27  
    No to albo pomoze ktos bardziej doswiadczony, albo pozostaje ci reanimacja przez jTAG-a. W zalaczniku opis (PDF, po angielsku).
    ---
    Ale mimo wszystko najlepiej zrobisz, jesli zarzucisz tematem na forum, do ktorego podalem linka ;-)

Scalono, nie pisz posta pod postem!
    [_P_]
    Załączniki:
    • HairyDairyMaid_WRT54G_Debrick_Utility_v45.zip (755.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4132573
    jinx
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam. Musisz zmontowac kabel JTAG. Tutaj masz całkiem przystępny opis jak ratować wap54g v3.1:
    1. http://panteltje.com/panteltje/wap54g/index.html
    oraz:
    2. http://wiki.openwrt.org/WAP54GHowto
    Jeśli jesteś z krakowa, to mogę go naprawić dla Ciebie (odpłatnie).

PS. w podanym przeze mnie linku nr. 1 masz opis pod linuksa. Jesli nie masz linuksa mozesz zamiast uzywac program replace_mac do podmiany MAC użyć jakiegoś hexedytora i zamienić ciąg RE:PL:AC:E_:TH:IS na adres MAC twojego WAP.
  • REKLAMA
  • #11 4137538
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Naprawiłem już ze 30 tych linksysów przez jtaga... jak masz pingi to odpalasz sobie dosa i wpisujesz tftp -i 192.168.1.1 PUT "name of bin".bin

gdzie 192.168.1.1 to adres ip routera, w twoim wypadku domyślny to 192.168.1.245 a "name od bin" to lokalizacja pliku z softem.

Czyli np: tftp -i 192.168.1.245 PUT c:\soft.trx

Po tym plik z softem powinien być przesłany do AP, poczekaj z 1-2min i się uruchomi, nie restartuj go w tym czasie.

Jak będziesz miał problem to moge ci go zrobić jtagiem za drobną opłatą...
  • #12 4137914
    jinx
    Poziom 15  
    @killer.PL
    Metoda z tftp zadziała tylko jeśli w NVRAM boot_wait jest ustawione na "on".
    Można ustawić ten parametr jeśli mamy układ do portu szeregowego lub jeśli na APku było Openwrt to można wejść w tryb failsafe za pomocą programu recvudp: http://f.fainelli.free.fr/openwrt/recvudp/recvudp-win32.zip
    Wcześniej na komputerze ustawiamy statycznie IP na jakieś z puli routera ( np. 192.168.1.2) i podczas bootowania powinniśmy zobaczyć komunikat o konieczności wciśnięcia ENTERA , aby wejść w tryb failsafe.
    Ustawienie boot_wait na on:
    nvram set boot_wait=on
  • #13 4434807
    jaros85
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Witam mam podobny problem wgrałem soft ddwrt i jest problem z zalogowaniem sie na linsysa. Jak już mi się to udało to nie mogę wgrać oryginalnego firmware bo wyskakuje błąd że nieprawidłowy rodzaj pliku. A wszystkie firmwery oryginalne są z rozszerzeniem TRX. Co w tym wypadku zrobić jak inaczej wgrać firmware.
  • #14 4442132
    jaros85
    Poziom 20  
    Sprawa załatwiona zmieniłem rozszerzenie na bin i wgrałem to firmware. Za pierwszym razem nie chciał mi tego wgrać nie wiem dlaczego ale dzisiejszego dnia udało się. Na dd-wrt niema prawidłowo działającego firmware do modelu WAP54G (7 diod na przednim panelu).
    Oto zdięcie mojego sprzętu tak wrazie jak by ktoś nie wiedział bo są 2 wersje tego Linksysa.
    Pomocy padnięty Linksys Wap 54G po aktualizacji softuPomocy padnięty Linksys Wap 54G po aktualizacji softu
  • #15 4443373
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Cytat:
    2 wersje tego Linksysa

to, że obudowa/ilość diodek jest taka sama nie stanowi o tym, że AP-ki są wewnętrznie identyczne, jeśli dobrze pamiętam, to po rynku krąży już 5 wersji tego AP-ka, ważna jest jednak przede wszystkim jego wersja "przed kropką" (w Twoim przypadku v.3), stanowi bowiem o wersji fw, które na tym AP działa....
  • #16 4552925
    jaros85
    Poziom 20  
    U mnie jest tylko WAP54G i nie ma oznaczeń wersji czy to oznacza że pracuje on ze wszystkimi wersjami firmware. Aktualnie mam wgraną oficjalną wersję 3,08. Ale dowiedziałem się również że można rozpoznać wersję sprzętową po numerze seryjnym tzn. MDG?... pierwsza cyfra oznacza wersję sprzętową
    MDG0... - V1,0
    MDG1... - V1,1
    itd.
  • #17 4553523
    West5
    Poziom 15  
    Skoro już kolega jaros85 odkopał ten temat to ja dodam od siebie ze w końcu udało mi się go uruchomić ale według mnie sprzed jest tragiczny. Mimo najnowszego softu nie działały mi logi a o braku jakich kolwiek statystyk to już nawet nie wspomnę. Ostateczne pozbyłem się tego ustrojstwa i dziś cieszę się ze stabilnej pracy D-Linka DAP-1353.
  • #18 4555364
    jaros85
    Poziom 20  
    Ja właśnie niedawno znalazłem informacje na forum że firmware OpenWRT niema możliwości zarządzania przez www a jest tylko prze Telnet i SSH tzn. są dostępne tylko komendy wiersza poleceń coś jak DOS tylko że są to komendy Linuxa. Ja w taki sposób to rozumiem jeżeli jestem w błędzie to niech ktoś mnie poprawi. Więc dlatego twój Linksys nie działał prawidłowo.
  • #19 4555455
    West5
    Poziom 15  
    Nie nie w tym wypadku było inaczej bo zalogowanie się poprzez telnet nie było wykonalne. Ale to już historia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uszkodził Linksys WAP54G wersja 3.1 po wgraniu oprogramowania OpenWRT, urządzenie odpowiada na ping, świecą diody ACT, LINK, PWR, ale brak dostępu przez interfejs WWW i telnet, a reset nie działa. Proponowano kontakt z serwisem, próbę logowania przez telnet oraz reanimację sprzętu za pomocą kabla JTAG. Opisano metody odzyskiwania firmware, w tym użycie TFTP do wgrania oryginalnego softu, pod warunkiem aktywnego parametru boot_wait w NVRAM, który można ustawić przez port szeregowy lub tryb failsafe OpenWRT. Wskazano linki do instrukcji naprawy WAP54G v3.1 oraz narzędzia do podmiany MAC w firmware. Dyskutowano o problemach z kompatybilnością firmware, różnicach wersji sprzętowych WAP54G rozpoznawanych po numerze seryjnym, oraz o braku stabilności i funkcjonalności OpenWRT na tym modelu. Użytkownicy podkreślili, że OpenWRT na WAP54G działa głównie przez telnet/SSH bez interfejsu WWW, a niektóre wersje sprzętowe wymagają odpowiedniego firmware. Wspomniano także o alternatywnych modelach, np. D-Link DAP-1353, jako stabilniejszych rozwiązaniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA