logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio samochodowe Panasonic 45W x 4 - zanikanie dźwięku i migający ekranik

jacekhe 31 Lip 2007 15:47 1421 5
REKLAMA
  • #1 4132396
    jacekhe
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    mam taki problem z radiem samochodowym Panasonic 45w x 4. Tzn, gdy włączę radio sobie i zapalam silnik to wszystko gaśnie z ekraniku i zanika dźwięk potem to wraca, mi to strasznie przeszkadza bo w innych samochodach nie ma takiego problemu. I jeszcze jeden problem z dźwiękiem gdy dodam basu to ekranik zaczyna migać i głośniki zaczynają cherczeć im głośniej tym gorzej, kable powymieniałem ale to nie rozwiązało problemu. Co mi poradzicie?
  • REKLAMA
  • #2 4132417
    Hoopek
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    witam.
    Mi sie wydaje ze te gaśniecie radia przy zapalaniu to raczej dlatego ze rozrusznik pobiera dużo pradu,a ekranik zaczyna migać bo gdy jest bas to radio pobiera dużo prądu którego wyrażnie jest za mało......ale nie jestem pewien .pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4132434
    jacekhe
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    dobra pomijając fakt gaśnięcia radia przy włączaniu, co zrobić aby jak dam więcej basu to radio dobrze pracowało i dźwiek nie cherczał?

Dodano po 1 [minuty]:

moze jakieś kondensatory dać do zasilania?
  • REKLAMA
  • #4 4132536
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 912
    Musisz kupić specjalne antycherczące głośniki albo połączyć ich kilka w szereg, im więcej tym lepiej.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 4133498
    Hoopek
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    albo kupić wzmacniacz :) i do niego kondensator :)
  • #6 4133777
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3614
    1. Gasnące radio przy rozruchu może mieć dwie przyczyny:
    - faktycznie słaby akumulator lub okrutny pobór prądu przez rozrusznik i radio sie wyłącza wykrywając spadek napięcia
    - ten typ SAMOCHODU, a nie radia tak ma, po prostu konstruktorzy auta zaprojektowali je tak, że w momencie rozruchu odcinane są wszelkie zbędne odbiorniki: wycieraczki, światła, radio, inne
    2. Głośniki będą charczeć jak dasz bardzo głośno radio. Ale to nie wina głośników, tylko końcówki mocy, która grając na granicach swoich możliwości, wprowadzają bardzo duże zniekształcenia.
    Bo tak na prawdę, to twoje radio ma 4x17 - 18 wat.
REKLAMA