logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LC7265 wyprowadzenia. Aplikacja układu. Sposób podłączenia do tunera.

Tomas20 31 Lip 2007 16:34 2141 8
REKLAMA
  • #1 4132539
    Tomas20
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Mam układ LC 7265 i chciałbym go uruchomić, nie wiem jakie ma on wyprowadzenia, chciałbym podłączyć do niego kostki wyświetlaczy siedmiosegmentowych czy mógłby mi ktoś podesłać jakąś aplikacje tego układu, i sposób podłączenia do tunera. Z jego datashetu nic nie rozumiem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4132583
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Przepraszam że pytam , ale funkcja "szukaj" nie działa ? Czy lenistwo opanowało . Funkcja "szukaj"działa , właśnie sprawdzałem . Wystarczy z niej skorzystać . Mogę Ci takie alpkacje wstawić , tylko po co skoro już są .
  • #4 4136075
    Tomas20
    Poziom 15  
    Witam. Jeżeli chodzi o funkcję "szukaj" to już z niej korzystałem, i nie znalazłem tego o co mi chodziło. Datashetu nie mogę zrozumieć, chodzi o wyprowadzenia wyświetlaczy. W międzyczasie znalazłem schemat tunera Diory, który miał skalę cyfrową ale na LC7266 czy mogę zamienić ten układ na LC7265. Sprubuję zrobić swój układ ze schematu diory, podajcie mi tylko jak podłączyć tam wyświetlacze.
  • REKLAMA
  • #5 4136133
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Tomas20 napisał:
    ...chodzi o wyprowadzenia wyświetlaczy....

Pin 24 :arrow: segment "A" drugiej cyfry
    Pin 25 :arrow: segment "F" drugiej cyfry
    I tak dalej kolejno .
    Na pinie 22 jest sygnał 50 Hz bez którego wyświetlacz LCD nie będzie działał .
  • REKLAMA
  • #6 4140111
    Tomas20
    Poziom 15  
    Nie rozumiem za bardzo jeszcze tej 5 i 1 cyfry i wyświetlania przecinka. Jak użyję wyświetlaczy LED to z pinu 22 nie muszę chyba korzystać?
  • Pomocny post
    #7 4140707
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Pin 23 :arrow: segmenty "B" i "C" cyfry 1
    Pin 4 :arrow: segmenty "B" i "E" cyfry 5
    Pin 5 :arrow: segment "G" cyfry 5
    Oznacza to tyle że nie są wyświetlane pełne cyfry , np. uaktywnienie pinu 23 spowoduje wyświetlenie na pozycji pierwszej wyświetlacza jedynki .
  • #8 4142762
    Tomas20
    Poziom 15  
    Z tymi cyframi to już chyba rozumiem. Czy ta kropka między cyframi przełącza się automatycznie ze zmianą zakresu MHz, KHz, czy trzeba ją przełączać osobno?
  • #9 4252516
    Tomas20
    Poziom 15  
    Udało mi się zrobić skalę cyfrową na tym układzie, działa super. Dzięki za pomoc szczególnie koledze Tomaszowi W. temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy uruchomienia układu LC7265, w szczególności identyfikacji jego wyprowadzeń oraz sposobu podłączenia do wyświetlaczy siedmiosegmentowych i tunera. Użytkownik poszukiwał schematów aplikacyjnych i informacji o pinach, gdyż datasheet był dla niego niejasny. Wskazano link do datasheetu oraz omówiono konkretne piny, np. pin 24 odpowiada za segment "A" drugiej cyfry, pin 25 za segment "F" drugiej cyfry, a pin 22 dostarcza sygnał 50 Hz niezbędny do działania wyświetlaczy LCD. Wyjaśniono również, że nie wszystkie cyfry są wyświetlane w pełni, co wynika z przypisania segmentów do poszczególnych pinów (np. pin 23 steruje segmentami "B" i "C" pierwszej cyfry). Poruszono kwestię różnic między wyświetlaczami LCD a LED, gdzie sygnał 50 Hz nie jest wymagany dla LED. Użytkownik pytał także o automatyczne przełączanie kropki dziesiętnej między cyframi przy zmianie zakresu częstotliwości, jednak szczegóły tego zagadnienia nie zostały jednoznacznie wyjaśnione. Ostatecznie udało się zbudować działającą skalę cyfrową na bazie LC7265, co potwierdziło poprawność uzyskanych informacji i schematów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA