logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

układ scalony 2764 hx i oznaczenia przełąćzników

adas201 09 Lip 2007 23:36 1209 6
REKLAMA
  • #1 4066775
    adas201
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich.
    Mój problem polega na tym iż znalazłem schemat pewnej konstrukcji w której składzie jest układ 2764 hx który jest umieszczony w obwodzie sterowania wyświetlaczem 7segmentowym a dokładniej dwoma. Problem polega na tym ze nie mogę do niego znaleźć żadnej dokumentacji i nie wiem co on ma za zadanie a na dodatek w znanych mi sklepach nie można go kupić. Pomóżcie co można by wstawić zamiast niego, podajcie jakieś konkretne zamienniki lub gdzie można to kupić (oczywiście przez internet najlepiej).
    Drugi mój problem polega na tym ze nie potrafię do końca rozszyfrować oznaczeń przełączników obrotowych zestawionych w spisie elementów: 1k/8poz oraz 3k/4poz. O ile rozumiem ilość kolejno 8 i 4 pozycyjny to nie wiem co oznacza 1k i 3k. Proszę o wyjaśnienie.
    Z góry wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 4067056
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    A może byś podał co to za "pewna konstrukcja", bo tu mało jest jasnowidzów ;)) ?

2764 to pewnie pamięć EPROM o pojemności 8192 bajty. Ale ten element wymaga zaprogramowania jakąś zawartością, z tego co piszesz może służyć jako dekoder do tych wyświetlaczy 7-segmentowych.

1k może chodzi o jeden komplet a może o 1kiloom ? Kto ci to odgadnie nie wiedząc co to za "pewna konstrukcja" ?
  • REKLAMA
  • #3 4067166
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Prawdopodobnie chodzi o przełącznik pojedynczy ośmiopozycyjny i potrójny czteropozycyjny (sprzężone trzy płytki).

2764 wygląda na EPROM. Tajemnicze urządzenie steruje linią adresową, a na wyświetlaczu masz wpisaną wartość.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #4 4069295
    adas201
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jeśli to takie ważne a co moim skromnym zdaniem nie ma znaczenia to jest to "programowalny korektor parametryczny do gitary". Programowalny jest tu rozumiane jako to że nastawy są robione w sposób cyfrowy (właśnie za pomocą wspomnianych przełąćzników obrotowych) i zapisywane do pamięci, by je móc ewentualnie wczytać w razie potrzeby.
    Co do przełączników to napisałem dokładnie to jak jest to w spisie elementów.
    A czy istnieją odpowiedniki takiego EPROM`u?? Jeśli tak to proszę podać oznaczenia.
  • #6 6601300
    robert106
    Poziom 17  
    Ocena: 180
    Czy czasem chodzi o ten bajer bo ja wrocilem do niego po 15 latach, mialem wszystko oprocz tych przelacznikow LORLIN ktorych wtedy nie mozna bylo dostac i tego scalaczka to jest napewno EPROM, jak mi sie uda do wrzuce jak to gada, tylko niech przysla mi te przelaczniki.

Dodano po 14 [minuty]:

Chyba teraz udało mi się załączyć ten schemacik. Pozdrowka
    Załączniki:
    • 01-1993_7_15.pdf (2.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 6601407
    robert106
    Poziom 17  
    Ocena: 180
    Aha i jeszcze jedno pytanko, przegladnalem dokladnie moje elementy i brakuje mi tego epromu i scalaczka 74LS44 czy je gdzies mozna dostac??? Pozdrowka

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem z identyfikacją i zastąpieniem układu scalonego 2764 HX, który jest EPROM-em o pojemności 8 kB, wykorzystywanym w układzie sterowania dwoma wyświetlaczami 7-segmentowymi w programowalnym korektorze parametrycznym do gitary. Układ ten wymaga zaprogramowania odpowiednią zawartością i pełni funkcję pamięci sterującej wyświetlaczami. Wskazano, że EPROM 2764 jest trudno dostępny w popularnych sklepach, ale można poszukać zamienników o podobnych parametrach lub skorzystać z dostępnych baz danych dokumentacji, np. na alldatasheet.com.

Drugi problem dotyczy oznaczeń przełączników obrotowych: 1k/8poz i 3k/4poz. Wyjaśniono, że chodzi o przełączniki pojedyncze ośmiopozycyjne oraz potrójne czteropozycyjne (trzy sprzężone płytki). Oznaczenia "1k" i "3k" mogą odnosić się do liczby kompletów lub wartości rezystancji (1 kiloohm, 3 kiloohmy), jednak bez dokładnego schematu trudno to jednoznacznie określić. Wspomniano także o trudno dostępnych przełącznikach marki LORLIN, które były używane w podobnych konstrukcjach.

Dodatkowo pojawiło się pytanie o dostępność scalaczy 74LS44, które również są elementami układu sterującego.

Podsumowując, 2764 to EPROM 8 kB, stosowany jako pamięć do zapisu ustawień sterujących wyświetlaczami 7-segmentowymi, a przełączniki obrotowe opisane jako 1k/8poz i 3k/4poz to odpowiednio pojedynczy 8-pozycyjny i potrójny 4-pozycyjny przełącznik, gdzie "k" może oznaczać liczbę kompletów lub wartość rezystancji. Zaleca się poszukiwanie zamienników EPROM 2764 oraz przełączników o podobnych parametrach w sklepach internetowych lub na portalach z dokumentacją techniczną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA