logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia FX71L1: Zmieniająca się liniowość V po wymianie trafopowielacza

Jarok 01 Sie 2007 08:38 1447 8
REKLAMA
  • #1 4134551
    Jarok
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam.
    FX71L1
    NOKIA 7198/100Hz
    Problem polega na tym, ktoś wcześniej zmienił trafopowielacz, a z tą usterką nie mógł sobie poradzić, jak ja!
    W zależności od treści wizji zmienia się liniowość odchylania V (jasne treści są rozciągnięte, że widać pojedyncze linie), amplituda V jest stabilna, ale korekcja OW-OE w miejscu rozciągnięcia zwęża się. Na oscyloskopie sprawdziłem wszystkie zasilania: żadnych zakłóceń! Elki prawie wszystkie podstawione i sprawdzone, na sterowaniu TDA8350Q (też podstawiony), na pile pojawia się wygięcie, usterka nasila się po zwiększeniu jasności z pilota, lecz jak się podniesie Ug2 (aż widać powroty) nie występuje. Zasilania cały czas "czyściutkie"!
    Ponieważ mam taką samą płytę do rozbiórki, więc podstawiłem: moduł cyfrowy, trafopowielacz, TDA4780. Emisja kineskopu sprawdzona aktywometrem: jak nowy. Ograniczenie prądu kin. działa bez zastrzeżeń.
    Pomocy!!!
    Pozdrawiam, Jarek.
  • REKLAMA
  • #2 4137339
    Jarok
    Poziom 21  
    Witam ponownie.
    Kolejne pół dnia walki bez powodzenia; musiałem odstawić, bo mnie robota zasypała. Ale załączam zdjęcia (zrobione telefonem) objawu tej usterki i nieprawidłowy sygnał sterujący TDA8350Q (n.2 na n.1 sygnał jest ok.).

• REKLAMA
  • #3 4137366
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Ze zdjęcia to nie wygląda mi to na złą liniowość.Bardziej bym się przychylał do usterki w poziomie.Zasilanie stopnia H,sterowanie....
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4138030
    Jarok
    Poziom 21  
    Logiczny tok myślenia dobry, ale to nie to. Na zdjęciu tego dokładnie nie widać, ale liniowość pionowa w miejscu zwężenia linii jest rozciągnięta, a jak się robi szerzej to jest zagęszczona. Linia się zwęża, bo korekcja OW-OE jest bezpośrednio związana z ramką (V).
    Wygląda jak kiepskie zasilanie; ale wszystkie napięcia są czyste i odpowiedniej wartości!
    Sprawdzę dziś jeszcze modulator diodowy. Jak nie, to chyba dostanę "kota" (a mam papugę)!

Pozdrawiam.
  • #6 4153605
    Jarok
    Poziom 21  
    Modulator w porządku (diody i kondensatory podstawione), podstawiłem też TDA9141... Już mi nic do głowy nie przychodzi..(co ma wspólnego jasność i kształt przebiegu sterującego ramką??? i korekcją?!).

Pozdrawiam.
  • #7 4154751
    pliska
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Miałem podobny objaw na chassis AK-28. Przylutowałem kondensatorki filtrujące (chyba 100nF) równolegle do diód zasilających pion.
  • #8 4163608
    Jarok
    Poziom 21  
    To niestety nie kondensatorki. Przelutowałem prawie cały blok zasilacza i odchylania i nic.
    Pozdrawiam.
  • #9 4437875
    Jarok
    Poziom 21  
    Witam.
    Trochę trwało (klient cierpliwy), ale kilka dni pracy z miernikiem i oscyloskopem... i uszkodzony okazał się Ck31 (przerwa) 220n/63V (dolny odczep uzwojenia anodowego a masą). Działa bez zastrzeżeń...
    Zamykam temat.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Nokia FX71L1 (model 7198/100Hz) po wymianie trafopowielacza pojawił się problem z liniowością odchylania pionowego (V). Objawem było rozciąganie jasnych treści w pionie, widoczne jako pojedyncze linie, przy stabilnej amplitudzie V, ale z lokalnym zwężeniem korekcji OW-OE. Pomimo sprawdzenia i wymiany elementów takich jak TDA8350Q, TDA4780, TDA9141, modulator diodowy oraz prawie wszystkich el. zasilania i odchylania, problem nie ustępował. Zasilania były czyste, a emisja kineskopu prawidłowa. Po długich pomiarach i testach uszkodzony okazał się kondensator Ck31 (220nF/63V) w dolnym odczepie uzwojenia anodowego względem masy, który miał przerwę. Po jego wymianie usterka została usunięta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA