Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Telewizor elemis 5550t rozmyty obraz.

bollo48 01 Sie 2007 08:44 1623 13
  • #1 01 Sie 2007 08:44
    bollo48
    Poziom 13  

    Witam.
    Podobno coś strzeliło i telewizor się wyłączył.
    Po wymianie 3x TDA6101Q telewizor ruszył,ale obraz za jasny z powrotami, rozmazany,po ujęciu napięcia S2 obraz się rozmywa,gdy ujmuje kontrast rozmazanie maleje ale obraz bardzo blady.
    Wygląda to jak by kineskop był słaby więc podstawiłem do niego płytę Funaj i obraz ładny.Napięcie na PK 196v R 47V B 43V G 45V (bardzo niskie)sterowanie RGB 3X 1,8V.Elektrolit na PK 10\250V wymieniony,co jeszcze mam sprawdzić?.Proszę o podpowiedz.
    Pozdrawiam.

    0 13
  • #2 01 Sie 2007 08:54
    ALUŚ
    Poziom 36  

    Witam !

    Sprawdź obwód OGR.Ik. potem podstaw TDA 3505 a na końcu trafopowielacz .

    Elektrolity C 542 , 547 , 551 , 594 wymieniłeś , jakie napięcia z przetwornicy i na PK .

    0
  • #3 01 Sie 2007 09:29
    bollo48
    Poziom 13  

    Witam.
    Napięcie z przetwornicy 118v,napięcia na PK podałem,to jest na TDA 8362.Pozdrawiam.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Przez AV to samo.

    0
  • #5 01 Sie 2007 09:41
    bollo48
    Poziom 13  

    Witam.
    Pisałem że kineskop był sprawdzany(jest pewny)
    Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #6 01 Sie 2007 09:45
    ALUŚ
    Poziom 36  

    Przepraszam nie ten schemat wziąłem .

    To sprawdź D 307 , R 224 , 325, C 162 ,320 i równolegle 47kΩ , podaj mi jaki jest jego numer ponieważ mam zamazany i oczywiście TDA 8362 .

    0
  • #7 01 Sie 2007 09:49
    LeDy
    Poziom 43  

    Tam nie tylko jest o sprawdzaniu samego kineskopu ale i o spr. poszczególnych torów RGB. Elementy na PK sprawdzone, wymienione? Sprawdź napięcie regulacji kontrastu no i to co pisze ALUŚ- ostatni post. Napięcie żarzenia prawidłowe?

    0
  • #8 01 Sie 2007 10:16
    bollo48
    Poziom 13  

    Napięcie regulacji prawidłowe(kontrast działa) tylko jak dodaje to tak jak by kineskop był słaby i obraz się rozjezdza, a to wykluczyłem,napięcie żarzenia prawidłowe.
    Mam zamówić trafo czy zamawiać też tda8362.
    Pozdrawiam.

    0
  • #9 01 Sie 2007 10:28
    ALUŚ
    Poziom 36  

    To jak loteria masz 50 % na 50% , chociaż ze wskazaniem na trafo jak w boksie ?

    0
  • #10 01 Sie 2007 10:41
    bollo48
    Poziom 13  

    Jeszcze sprawdziłem po wylutowaniu na PK r522 r523 r524 napięcie na nóżkach kineskopu po52v.może to coś wyjaśni.Pozdrawiam.

    0
  • #11 01 Sie 2007 10:47
    mczapski
    Poziom 38  

    Wygląda na niewydolność trafopowielacza (za mało energii dla pokrycia zapotrzebowania) chyba szczególnie w części powielacza.

    0
  • #12 01 Sie 2007 10:51
    bollo48
    Poziom 13  

    Tak też myślałem. Dzięki za zainteresowanie,dam znać jak wymienię trafo.Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #13 02 Sie 2007 12:14
    LeDy
    Poziom 43  

    A co z napięciem S2 - podkręć je. Może winę ma podstawka kineskopu?

    Dodano po 2 [minuty]:

    bollo48 napisał:
    Jeszcze sprawdziłem po wylutowaniu na PK r522 r523 r524 napięcie na nóżkach kineskopu po52v.może to coś wyjaśni.Pozdrawiam.
    Te R są w katodach kineskopu . Co napisałem w moim poście o sprawdzeniu kineskopu? Jak masz napięcia na katodach odłączonych 52V to kineskop do niczego. Jeszcze raz sprawdź kineskop wg. postu podanego przeze mnie - ostatni post https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic559935.html i jak potwierdzisz pomiary to kineskop .

    0
  • #14 06 Sie 2007 20:41
    bollo48
    Poziom 13  

    Witam.
    Wymieniłem trafopowielacz i to nic nie pomogło,podstawiłem TDA8362 i też to samo.
    Okazało się że na PK było pęknięcie na druku koło kondensatora C505 i pierwsze nóżki TDA6101Q wisiały w powietrzu,gdy przedzwaniałem było dobrze a po założeniu na kineskop i włączeniu robiła się przerwa.
    Dziękuję wszystkim za poradę.
    Pozdrawiam.

    0