logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena do radia ręcznego. Jak można wykonać samemu?

demosen 01 Sie 2007 11:51 3221 3
REKLAMA
  • #1 4135116
    demosen
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich poszukuje informacji na temat anteny do radia recznego przenoski tak zwanej opisu jak mozna samemu ja wykonac z wymiarami chodzi mi o krótką antene nie jakas 1,5m tylko w granicy do 40cm itp na 27mhz
  • REKLAMA
  • #2 4135160
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Witam!
    Takie krótkie anteny mają niższą skuteczność, raczej chodzi o mozliwość dopasowania na akceptowalną wartość SWR-a.
    Kiedyś robiłem takie doświadczenia, ogólna zasada jest taka: musisz mieć rdzeń nośny z materiału dielektrycznego (fabrycznie to jest włókno szklane sklejone epoksydem), na tym rdzeniu nawijasz drut miedziany o długości 1/2 - 5/8 fali ze skokiem równym 2 średnice drutu. Drut kleisz do rdzenia i na wierch wciagasz koszulkę termokurczliwą. Na końcu "bata" trzeba dać prosty odcinek drutu (może być szprycha), którego długość trzeba dopasować na minimum SWR. Jeżeli niższy SWR jest na "dolnych" kanałach, to nawiniety drut jest za długi, można ostrożnie odwijać po kilka cm i sprawdzać SWR, aż będzie wykazywać minimum w okolicach kanału 20. Jeżeli SWR jest nizszy na "górnych" kanałach, to należy dowinąć 0,5 - 1m drutu i spróbować się dostroić skracając drut stopniowo.
  • REKLAMA
  • #3 4138427
    Markbur
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Używałem dosyć dużo anten do radiotelefonów przenośnych głównie do Alana 95+. Część mam kupnych, a część robionych przez siebie. Akurat z tymi własnej roboty nie mam najlepszych doświadczeń bo jest problem z właściwymi materiałami i technologią. W ruchu najlepiej sprawdza mi się elastyczna cienka antenka o dł. ok 50cm z cewką skracającą przy gnieździe którą kupiłem na Allegro za ok 25zł. (robiona przez kogoś w okolicy Łodzi). Od tego samego producenta mam jeszcze antenę teleskopową (ok. 1m) którą używam na postojach. Ma ona trochę gorsze parametry od oryginalnej długiej anteny teleskopowej z cewką skracającą w środku długości, ale ta nie wytrzymuje mechanicznie trudnych warunków. Akurat krótkie anteny zwijane typu "koci ogon" najmniej mi się sprawdzają ale to może być specyfika Alana 95 który podobną źle z takimi pracuje. Ogólnie problem jest z pomiarami anten do ręczniaków bo na reflektometrze wychodzą "cuda" i pomiary są mało powtarzalne (brak przeciwwagi). Podobno najlepiej stroić takie anteny miernikiem natężenia pola.
  • #4 14460449
    demosen
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Dzięki wszystkim zainteresowanym problem rozwiązany.
REKLAMA