logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować antenę home made na pasmo 27MHz z niskim SWR?

jack986 19 Kwi 2007 12:11 3158 7
REKLAMA
  • #1 3801366
    jack986
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!!
    jakiś czas temu zrobiłem antenę na mobila. Promiennik wykonałem z "kwasiaka" do połowy fi 2,5mm dalej fi 1,2mm. razem długość 1700mm. Cewka z drutu fi 2,4mm (13 zwojów) na karkasie 18mm. (nie pamiętam dokładnie al chyba 1,8mH). Po strojeniu SWR 1,1.

Działalo wytrawnie :D

polecam dla wszystkich majsterkowiczów!!
    Dla zainteresowanych rysunek w załączniku.
    Załączniki:
    • antena_196.rar (9.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3802131
    wttkbari
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    kolego z czego zrobiłeś ten karkas do cewki ? jaka wysokość karkasu, lub odległość nawinięcia poszczególnych zwojów:>?? możesz jakoś bardziej opisać ta antenke.

Vy 73!
  • REKLAMA
  • #3 3803484
    jack986
    Poziom 11  
    Oczywiście,
    Karkas zrobiłem ze strzykawki po topniku w żelu :D
    to może być zwykła rurka PCV o średnicy 18mm.
    miało być nawinięte "zwój przy zwoju" ale że drut 2,4mm jest dość twardy to wyszły przerwy jakieś 1-2mm. A karkas miał wysokość jakieś 80-90mm. Zrobiłbym zdjęcie ale po dachowaniu autkiem prawie nic nie zostało z antenki :(

Dodano po 2 [minuty]:

aaaaa i bardzo ważne są tulejki na których osadzony jest karkas/promiennik muszą być wypolerowane na "lustro" :D
  • #4 4215206
    alienvp
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam. kilka razy przeczytalem ten post i nigdzie nie widze na jakie pasmo jest owa antena. moze jakas informacja na ten temat??
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4215300
    wttkbari
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    To jest mobilówka na 27Mhz ( Citizen band, CB, czy CymBał radio jak to niektórzy mówią;) ). Wykonałem ta antenkę i dobrze się stroi i fajnie pracuje.

pozdrawiam Vy 73! Bartek
  • #6 4216039
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    jack986 napisał:
    jakiś czas temu zrobiłem antenę na mobila. Promiennik wykonałem z "kwasiaka" do połowy fi 2,5mm dalej fi 1,2mm. razem długość 1700mm. Cewka z drutu fi 2,4mm (13 zwojów) na karkasie 18mm. (nie pamiętam dokładnie al chyba 1,8mH).
    Zapewne chodziło o 1.8uH (mikroHenra)
    Wszystko pięknie, ale nie należy zapominać o:
    - bezpieczeństwie w ruchu drogowym
    - bezpieczeństwie radia (odprowadzenie ładunków elektrostatycznych)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic700817.html#3608905
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic769011.html#3947111
  • REKLAMA
  • #7 4216848
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    do tego typu anten zawsze trzeba mieć ograniczone zaufanie,ale jeśli ktoś ma dostęp do dobrych materiałów i posiada odpowiedni warsztat,to może zrobić sobie antenę która będzie bardziej wytrzymała niż nie jedna konstrukcja"made in china" których jest dość sporo na rynku i do tego są tak marnej jakości,że dosłownie rozpadają się w rękach.
    kiedyś nawet anteny tych najtańszych producentów miały dość przyzwoitą jakość wykonania.a dzisiaj to nawet anteny kupione w sklepie mogą stwarzać zagrożenie.
  • #8 4222200
    wip88wz
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    ... jak to mówią "papier wszystko przyjmie" a punkciki za transfer lecą...
    Osobiście polecam ML145 - dobra jakość za rozsądną cenę.

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono konstrukcję anteny mobilnej na pasmo 27 MHz (CB) o długości promiennika 1700 mm wykonanego z drutu o średnicach 2,5 mm i 1,2 mm oraz cewki indukcyjnej z drutu 2,4 mm na karkasie o średnicy 18 mm i wysokości około 80-90 mm. Cewka ma 13 zwojów i indukcyjność około 1,8 µH. Karkas wykonano ze strzykawki po topniku lub rurki PCV. Nawijanie cewek z przerwami 1-2 mm ze względu na sztywność drutu. Ważne jest polerowanie tulejek mocujących na "lustro" dla poprawy jakości połączeń. Antena po strojeniu osiąga niski współczynnik SWR około 1,1, co świadczy o dobrej efektywności. Podkreślono znaczenie bezpieczeństwa użytkowania anteny w ruchu drogowym oraz ochrony radia przed ładunkami elektrostatycznymi. Dyskusja zawiera również uwagi o jakości anten komercyjnych, wskazując na przewagę dobrze wykonanych konstrukcji własnych nad tanimi produktami rynkowymi. Jako przykład polecanej anteny komercyjnej wymieniono model ML145.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA