logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Sierra 2.0 DOHC - Skaczące obroty na benzynie po jeździe na gazie

Azzx 01 Sie 2007 13:25 5398 13
REKLAMA
  • #1 4135394
    Azzx
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam

Mam instalacje BRC Just, samochód Ford Sierra 2.0 DOHC,
    na gazie auto chodzi ładnie, równo, jednak na benzynie
    jak zejdzie z ssania to obroty skaczą.

Jak odłącze klemy od aku a potem pojeżdze (bez gazu)
    to auto chodzi na benzynie idealnie (nic obroty nie skaczą),
    do czasu kiedy znów będe jeździł na gazie (wtedy benzyna głupieje),
    komputer wywala wtedy błąd - TPS.

TPS zmieniłem, przy zmienionym (inny opór troszeczke - wyższy, na gaz się
    na automacie nie chciał przełączać)

Byłem u gazowników i nic, gaz mi wyregulowali ale dalej to samo.,
    jakbym odłączył aku i jeździł potem na samej benzynie to auto
    będzie chodzić równo (sprawdzałem).

Ah i jak jeszcze zmniejszyć próg przełączania benzyna gaz? (mam 3000-3500).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4136257
    marivs
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    BRC JUST - próg przełączania zmienisz oprogramowaniem za pośrednictwem PC.
    Dla mnie to typowy objaw złej symulacji sonda lambda. Nie wiem jak powinno być w Fordzie ale we Fiatach ustawia się symulację na "masa" aby sterownik wtrysku paliwa nie głupiał.
    Przypuszczam, że bez gazowników i ich PC ciężko będzie cokolwiek ci zrobić... chyba, że ktoś z forumowiczów udostępni ci oprogramowanie i zaopatrzysz się w kabelek łączący PC z BRC JUST.
  • #3 4136883
    Azzx
    Poziom 16  
    Byłem u gazowników i nic nie poradzili, chyba że pojade gdzie indziej.

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym ta emulacja polega? - Łopatologicznie

Prędzej kupię sam kabelek i interfejs z programem tylko co i jak poprzełączać?
  • REKLAMA
  • #5 4137243
    Azzx
    Poziom 16  
    No dobrze, to już doczytałem ale dalej co z emulacją?

Po pewno przez nią po gazie silnik na benzynie wariuje i obroty latają, po resecie na benzynie chodzi ideał

Jest moze gdzies dostepny wiekszy schemat BRC Justa na
    podanej wyzej stronce jest on za maly i nie do rozczytania.
  • REKLAMA
  • #6 4153748
    robmaz
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    W części 1 Just na podanej stronie są opisane funkcje poszczególnych przewodów.
  • #7 4157086
    Azzx
    Poziom 16  
    Dobra, na gazie jak i benzynie na biegu jałowym napięcie na Lambdzie powinno oscylować między 0,2-0,8 (orientacyjnie)

Zaznaczam, czy na LPG i Benzynie powinno tak oscylować?
    (Instalacja BRC Just II Gen)

U mnie na gazie nie oscyluje wskazanie stałe,
    czy przyczoną może być uszkodzony silniczek
    krokowy? (Po jego odpięciu jest identycznie jak przy podłączeniu)
    (Napięcia, a raczej impulsy na złączu są 0-12V)

Czy do Instalacji BRC Just podejdzie taki o to silniczek krokowy:
    http://allegro.pl/item222725938_silnik_silniczek_krokowy_lpg_sonceboz_okazja_.html

W instrukcji pisze, że może być stosowany tylko BRC
    ale nie wiem czy to chwyt marketingowy.
  • #8 4157219
    marivs
    Poziom 17  
    Na benzynie i LPG sygnał sonda lambda MUSI być zmienny w innym przypadku może to oznaczać, że:
    1. Przy pracy na LPG jest źle ustawiona mieszanka: bogato 0,8 lub ubogo 0,2;
    2. Przy pracy na benzynie jest bogato 0,8, tzn. że zwariował komp wtryskowy i będzie przycinał czas pracy wtrysków. Typowy objaw to nierówna praca silnika na biegu jałowym, słabe przyspieszanie oraz szarpanie podczas jednostajnej jazdy. Zdjęcie klem z akku zazwyczaj pomaga (nie zawsze)
    3. Sonda lambda do wymiany.
    4. Silnik krokowy się zawiesił lub "padł"
    i jeszcze kilka innych rzeczy można by poszukać.
  • #9 4157241
    Azzx
    Poziom 16  
    Lambda sprawna, po dodaniu gazu widać, że mieszanka się zmienia (inne wartości napięcia) a na benzynie po resecie oscyluje więc ją wykluczamy, silniczek krokowy szlag trafił, przy odczycie Lambdy 0,9 stoi w miejscu zamiast zamknąć się i znów otworzyć.

Jak dotrze do mnie nowy zdam relacje.
  • REKLAMA
  • #10 4157273
    marivs
    Poziom 17  
    Czyli przyczyną może być krokowy ale nie odpowiem Ci, czy można zastosować innej firmy niż BRC !?
  • #11 4157303
    Azzx
    Poziom 16  
    Rozmawiałem przed momentem z gościem co montuje gaz, powiedział, że można (wygląda identycznie ta sama wtyczka), ponoć wszystko to zamienniki.
  • #12 4157320
    marivs
    Poziom 17  
    To podmieniaj i daj znać czy ustraka minęła :)
  • #13 4158765
    robmaz
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Jak stwierdziłeś,że krokowy stoi w miejscu? Bo to,że mieszanka na LPG cały czas jest bogata wcale nie oznacza,że jest uszkodzony.
    Zdemontuj krokowy z przewodu gazowego,wtyczki nie odłączaj.Włącz i wyłącz zapłon obserwując trzpień silniczka.Powinien się zamknąć i ponownie zająć pozycję wyjściową.
    Nowy krokowy powinien mieć końce uzwojeń na tych samych pinach co stary,chyba że zamienisz przewody we wtyczce z krokowego.Rezystancja uzwojeń też powinna niewiele się różnić.Co do emulacji to nie wiem jak powinna być ustawiona w Twoim przypadku.
    Powodzenia Robert.
  • #14 4159193
    Azzx
    Poziom 16  
    Na luzie mam na lambdzie 0,9V,
    jak wejde na obroty to oscyluje 0,1-0,7 (0,2-0,6).

Możliwe, że odczyt jest nie dokładny bo to zwykły miernik.

Po odpięciu silniczka na obrotach mieszanka nie oscyluje (napięcie tylko spada), na luzie też 0,9.

Samochód nie gaśnie, trzyma obroty równo.

Byłem na regulacji w serwisie Renaul, gdzie instalacje mi zakładali.

Podsumowanie tematu

✨ Ford Sierra 2.0 DOHC z instalacją gazową BRC Just ma problem z niestabilnymi obrotami na benzynie po jeździe na LPG. Na gazie silnik pracuje równo, natomiast po przełączeniu na benzynę obroty skaczą, a komputer zgłasza błąd TPS. Po odłączeniu akumulatora i jeździe wyłącznie na benzynie problem znika do kolejnego użycia gazu. Wymieniono czujnik TPS, lecz problem pozostał, a nowy TPS miał nieco inny opór, co utrudniało automatyczne przełączanie. Dyskusja wskazuje na możliwą przyczynę w złej symulacji sondy lambda przez sterownik BRC Just, co może powodować błędne działanie wtrysku benzyny. Zalecane jest użycie oprogramowania do zmiany progu przełączania LPG (obecnie 3000-3500 obr./min) oraz konfiguracji emulacji sondy lambda, która powinna generować zmienny sygnał napięciowy (0,2-0,8 V). Problem może też wynikać z uszkodzenia silniczka krokowego instalacji LPG, który reguluje mieszankę – jego zawieszenie powoduje stałe napięcie na lambdzie i niestabilną pracę silnika na benzynie po LPG. Silniczek krokowy BRC można zastąpić zamiennikiem o podobnych parametrach i wtyczce. Diagnostyka obejmuje obserwację pracy silniczka krokowego przy włączaniu zapłonu oraz pomiar oscylacji napięcia sondy lambda na biegu jałowym i pod obciążeniem. Regulacja i diagnostyka instalacji LPG powinna być wykonana przez specjalistów z dostępem do oprogramowania BRC Just i odpowiednim interfejsem PC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA