logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kabel LPT 5m wpływa na komunikację z silnikami krokowymi?

bartkam 01 Sie 2007 14:23 3779 18
REKLAMA
  • #1 4135604
    bartkam
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Czy zadurza długość kabla LPT może powodować to że komputer nie komunikuje się ze sterownikiem silników krokowych. Kupiłem kabel 5m na allegro za 5zł więc chyba nie jest najlepszej jakości. Jaki kabel polecacie jeśli ten jest zadługi.
  • REKLAMA
  • #2 4135717
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Mam drukarke podłaczoną 10-metrowym kablem LPT (i działa), więc to raczej nie jest wina kabla.
  • REKLAMA
  • #3 4135872
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Ja przez 7 metrowy kabel LPT przesyłałam programy z komputera na komputer i były poprawnie skopiowane więc długość raczej odpada.
  • #4 4135900
    bartkam
    Poziom 15  
    Więc co brać pod uwagę? Może system? Bo LPT mam ustawione poprawnie SPP 378 i tak samo w programie
  • #5 4136119
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Kolego bartkam, czy sprawdziłeś połączenia żył w tym kablu?
  • REKLAMA
  • #6 4136134
    bartkam
    Poziom 15  
    Sprawdzałem miernikiem i niema żadnych uszkodzeń na żadnym kablu.
  • #7 4136283
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4136298
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 929
    Wszystko ma znaczenie :
    długość kabla
    jakość kabla
    jakość końcówek
    ekranowanie

Kable za 5 zł możesz sobie w buty wsadzić żeby być wyższym. Powyżej 1.5 metra ważna jest jakość a nie cena :!:
  • #9 4136563
    bartkam
    Poziom 15  
    Jutro kupie krótszy kabel. Dzięki za pomoc. Napiszę czy działa.
  • #10 4137211
    zborus
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Do rzeczy :
    W biosie ustaw port lpt epp/ecp.
    Na 15m tez działa.

Poprawiłam post.
    Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego.
    Zdanie rozpoczynamy z dużej litery i kończymy kropką.
    charm_spider
  • #11 4139726
    bartkam
    Poziom 15  
    Krótszy kabel nic nie pomógł!
    Zainstalowałem jeszcze raz system i po pierwszym uruchomieniu programu do obsługi tych sterowników wyskakują mi błędy takie jak na screenach w załączniku.
    Czy kabel LPT 5m wpływa na komunikację z silnikami krokowymi?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #12 4140474
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Kolego bartkam:
    1. pod jakim systemem operacyjnym program funkcjonował dotychczas?
    2. pod jakim systeme operacyjnym kolega ten program uruchamia aktualnie?
  • #13 4141254
    bartkam
    Poziom 15  
    Program jeszcze nie funkcjonował dobrze bo nie udało mi się go uruchomić. Ale na początku próbowałem na xp sp2 a teraz na sp1. Moja płyta to abit nf8
  • #14 4141515
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Komunikat wydaje się wskazywać, że problem nie leży po stronie sprzętowej lecz programowej. System Windows 2000/XP nie zezwala aby programy użytkowe wykonywały operacje bezpośrednio na portach urządzeń. proszę spróbować posłużyć się programem UserPort i odebrać systemowi "władzę" nad portem drukarki.
  • #15 4142980
    bartkam
    Poziom 15  
    Z UserPort też nie działa. Może spróbuje na win 98.
  • #16 4144385
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Jeszcze problem zakłóceń przy szybkich transferach. Owszem drukarki i inne komputery działają na długich kablach bo mają korekcję błędów. A tu mamy sytuację ze aplikacją 'recznie' steruje portem(zapewne w najprostrzy sposób). Jak pisał jankolo XP nie daje dostępu aplikacji do portów. Bardzo prawdopodobne ze z tego powodu aplikacja z założenia nie powinna pracować pod xp. Pozostają jeszcze możliwości uszkodzenia sprzętowego typu.
  • #17 4144505
    bartkam
    Poziom 15  
    Dzisiaj jeszcze sparwdze na win 98. Aplikacja działa u innych osób również na xp z sp2.

Sprawdzałem i też nic nie dało.

Dodano po 4 [godziny] 59 [minuty]:

Zobaczyłem na płytce głownej sterownika że piny w gnieździe są nie tak jak trzeba. Gniazdo takie jak w kompie żeńskie. Masa jest podpisana na 14-25 pinie zamiast 19-25. Czy w kablu męsko żeńskim piny są inaczej podlutowane? Bo w męsko męskim idą prosto tzn 1-1 2-2. Czy te gniazda się czymś różnią? Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #18 4145728
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    jankolo napisał:
    Kolego bartkam, czy sprawdziłeś połączenia żył w tym kablu?

bartkam napisał:
    Sprawdzałem miernikiem i niema żadnych uszkodzeń na żadnym kablu.

bartkam napisał:
    Czy w kablu męsko żeńskim piny są inaczej podlutowane? Bo w męsko męskim idą prosto tzn 1-1 2-2. Czy te gniazda się czymś różnią? Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam

Nie rozumiem. Masz kabel, miernik, napisałeś że kabel sprawdzałeś.
  • #19 4146175
    bartkam
    Poziom 15  
    Już działa zamieniłem kable we wtyczce.

Podsumowanie tematu

✨ Długość kabla LPT (5 m) raczej nie powinna uniemożliwiać komunikacji komputera ze sterownikiem silników krokowych, co potwierdzają przykłady działania drukarek i przesyłania danych na dłuższych kablach (7-10 m). Istotne są jednak jakość kabla, ekranowanie, jakość końcówek oraz poprawne przyporządkowanie żył do pinów we wtyczce. Niskobudżetowe kable za kilka złotych często nie spełniają wymagań, zwłaszcza powyżej 1,5 m długości. Problemy mogą wynikać także z ustawień systemu operacyjnego i trybu portu LPT (zalecane EPP/ECP). Systemy Windows XP/2000 ograniczają bezpośredni dostęp do portów, co może wymagać użycia narzędzi takich jak UserPort, choć nie zawsze to rozwiązuje problem. W przypadku sterowników silników krokowych aplikacje często sterują portem w sposób niskopoziomowy, co może powodować błędy na nowszych systemach. Ostatecznie problem rozwiązała korekta połączeń we wtyczce kabla, gdyż piny w gnieździe sterownika były inaczej przyporządkowane niż w standardowym kablu męsko-męskim (1-1, 2-2). Zaleca się sprawdzenie zgodności pinów i jakości kabla oraz dostosowanie ustawień portu w BIOS-ie i systemie operacyjnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA