logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig Radio High BC w Seacie Ibiza - brak wyświetlania na ekranie

BobarT 01 Sie 2007 23:04 2404 6
REKLAMA
  • #1 4137604
    BobarT
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie.
    Mam wielki problem z tym radyjkiem.Jest to oryginalne radio od seata ibizy wraz z dodatkowym osobnym wyświetlaczem.
    Radyjko gra wszystko pięknie chodzi na klawisze reaguje ale na wyświetlaczu
    echo totalnie nic tylko podświetla sie... :(
    Czy spotkał sie ktoś z taka anomalia?
    Bo z tego co udało mi sie znaleźć w archiwach problemy były z przyciskami,vc,włączaniem i wyłączaniem sie paskudztwa.
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 4137673
    klarus
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Witam.Przyczyn może być wiele.Na początek proponuję www.studio24.prv.pl
    I jeżeli jest tam opis tego modelu to sprawdził bym połączenia pomiędzy radiem a wyświetlaczem.Czy to sie stało nagle,czy było tak od początku użytkowania pojazdu??Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4137721
    BobarT
    Poziom 13  
    Nie mam pojecia jak sie to stalo ale do mnie trafiło w takim stanie.
    Połączenia miedzi radiem a panelem są ok...
    W środku nikt przedtem nie grzebał.
  • REKLAMA
  • #4 4137751
    klarus
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Więc usterka może być tylko w samym radiu lub panelu LCD.To że nikt nie grzebał to nie znaczy,że nie może być nic zepsute.Polecam jednak link do strony kolegi DJLJ24 który podałem powyżej.Jest tam wiele cennych informacji i każdy pin jest dokładnie opisany.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4137860
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    W tych Grundigach nikt nie jest w stanie określić jakie (bo bywają najdziwaczniejsze) efekty powodują "wykwity" grafitu z przelotek,zwierające sąsiadujące z nimi ścieżki obwodu drukowanego. Proponuję usunięcie wszystkich czarnych wysięków z przelotek i zabezpieczenie tych miejsc lakierem spirytusowym.
  • #6 4138078
    BobarT
    Poziom 13  
    Witam
    Kurcze pierwsze co zrobiłem to wyszorowanie płyty dokładnie i nici...
    Chyba nie zostanie mi nic innego jak tylko przelutować całą płytę :(
    Dziękuję za zainteresowanie problemem.
  • #7 4204916
    BobarT
    Poziom 13  
    Witam
    Dziękuję Ci bardzo za schemacik zawsze coś do przodu :)
    Temat zamykam problem tkwił w panelu z wyświetlaczem.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył oryginalnego radia Grundig High BC z Seata Ibizy wyposażonego w osobny panel wyświetlacza, który nie wyświetlał żadnych informacji, mimo że radio działało i reagowało na przyciski. Po weryfikacji poprawności połączeń między radiem a panelem LCD oraz wykluczeniu ingerencji mechanicznej, zasugerowano sprawdzenie i oczyszczenie przelotek na płytce drukowanej z ewentualnych wykwitów grafitu, które mogą powodować zwarcia ścieżek. Autor potwierdził dokładne wyczyszczenie płyty, jednak problem pozostał, co skłoniło do przelutowania całej płytki. Ostatecznie ustalono, że usterka tkwiła w samym panelu wyświetlacza, co zakończyło temat. W dyskusji podkreślono znaczenie schematów i dokładnego opisu pinów dla diagnozy oraz typowe problemy z przelotkami w modelach Grundig.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA