logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig CUC2103 - automatyczne wyszukiwanie nie zatrzymuje się na stacjach

falkos 02 Sie 2007 10:14 1438 10
REKLAMA
  • #1 4138365
    falkos
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam. Tv jak w temacie. Wymieniłem pamięć, podstawiłem procesor(STV2246), kondensator w kubku, filt SAW i bez rezultatu. Przy wyszukiwaniu stacji zwolni na wyszukanej stacji i idzie dalej(choć potrafi też się sporadycznie zatrzymać). Jak wstroję ręcznie to obraz idealny. Na TXT brak przekłamań. Proszę o pomoc bo brakuje mi już pomysłu. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4138495
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Próbowałeś delikatnego dostrojenia filtrem (cewką) obwodu AFC?
  • REKLAMA
  • #3 4138630
    falkos
    Poziom 21  
    Próbowałem. Nic to nie dało.
  • #4 4139233
    DEMPHIS
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Ustaw poprawnie w trybie serwisowym opóżnienie ARW
  • REKLAMA
  • #5 4139279
    falkos
    Poziom 21  
    Kombinowałem już też w trybie ale też nic to nie daje. Poza tym załadowałem czystą pamięć i zainicjowałem ją poprzez P- więc powinno automatycznie samo sie ustawić poprawnie.
  • #6 4139519
    DEMPHIS
    Poziom 13  
    Czy telewizor został przywieziony z zagranicy i była przestrajana fonia ,czy problem pojawił się po wcześniejszej jakiejś naprawie.
  • #7 4141267
    falkos
    Poziom 21  
    Telewizor faktycznie został przywieziony z zachodu ale ma tam trafić z powrotem. Więc fonia jest tylko 5.5 i działa poprawnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4141921
    mupet
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Jak nie przestroisz fonii,nie będzie zatrzymywał się na stacjach.
    Załóż równoległą,sprawdz działanie i zdemontuj.
    Niektóre kablowki mają stacje w 5.5Mhz i na tych stacjach na pewno się zatrzyma.Ja podłaczam generator tv fonią 5.5Mhz i tak sprawdzam.
  • Pomocny post
    #9 4142130
    DEMPHIS
    Poziom 13  
    To jeżeli ten telewizor ma z powrotem trafić na zachód, to pamiętaj ze tam jest inny system .Problem to CCIR i OIRT ,dlatego źle może stroić. Trzeba użyć funkcji fine tuning ,grundig w czasie strojenia nie przeszukuje całego, pasmo tylko przelatuje po przypisanych im częstotliwościach, a dlatego że częstotliwości niskich kanałów w Polsce i na zachodzie są inne dlatego grundig ich nie znajduje trzeba ustawić dany kanał ręczenie i dostroić file tuning.
  • #10 4142287
    falkos
    Poziom 21  
    Ale tam występował ten sam problem więc to nie jest sprawa systemu. Jeżeli byłoby tak to u nas nie zatrzymałby się nigdy. A sporadycznie się zatrzymuje.
  • #11 4168730
    falkos
    Poziom 21  
    Witam. A jednak panowie mieliście rację. Problem tkwi w systemie. Po założeniu rymi i ponownym zestrojeniu wszystko wróciło do normy. Bardzo dziekuje za porady. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Grundig CUC2103, który podczas automatycznego wyszukiwania stacji nie zatrzymywał się poprawnie na znalezionych kanałach, mimo wymiany pamięci, procesora STV2246, kondensatora i filtru SAW. Próby dostrojenia obwodu AFC oraz ustawienia opóźnienia ARW w trybie serwisowym nie przyniosły efektu. Telewizor pochodził z zachodu i miał fonii 5.5 MHz, co jest istotne dla prawidłowego zatrzymywania się na stacjach. Problem wynikał z różnic systemowych między CCIR a OIRT oraz z konieczności przestrojenia fonii. Po zastosowaniu równoległej fonii 5.5 MHz i ponownym zestrojeniu (fine tuning) automatyczne wyszukiwanie zaczęło działać poprawnie. Wskazano, że Grundig podczas strojenia nie przeszukuje całego pasma, lecz tylko przypisane częstotliwości, co wymaga ręcznego dostrojenia kanałów w przypadku różnic systemowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA