logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC nie włącza się po teście dysku Avi System Doctor - co mogło się stać?

ftalo 02 Sie 2007 11:36 3416 33
REKLAMA
  • #1 4138603
    ftalo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nigdy nie było problemów ani przy wydajnych zadaniach jak kompresja, wypalenie płyt itd..
    Nareszcie włączyłem programik Avi System Doctor (ten od All-plyera), aby przetestował jak szybko chodzi dysk.
    Widać było że dysk ostro pracuje i po kilku sekundach testowania niespodziewany cichy trzask w komputerze (jakby bezpiecznik padł), wyłączył się i już nie da sie go włączyć.

Dodam że prawie wcale nie znam się na sprzęcie ale niedawno ustawiłem biosa aby alarmował przy 60 stopniach na procesorze,bo miał wyłączone.
    Normalna praca na starcie to 30 stopni.

Komputer ma 5 lat, płyta główna AOpen, Pentium II - Celeron, 3 lata nie była formatowana główna partycja dysku.
    Poprawiłem post oraz temat. TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4138613
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 4138626
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Po 1. Nie zadał kolega pytania.
    Po 2. Niech kolega zdemontuje komputer (skrzynkę) i zobaczy jakie posiada spustoszenie. Czy jest sens naprawiać.
  • Pomocny post
    #4 4138652
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4138660
    ftalo
    Poziom 12  
    Nie ma nic, efekt tak jakbym odłączył zasilanie.
    W środku wszystko w porządku, od razu odkręciłem, nawet nic nie śmierdziało, nie było żadnego dymu.
  • Pomocny post
    #6 4138672
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4138679
    K!lleR
    Poziom 39  
    Jeśli zasilacz na sucho wystartuje to ma kolega duże szanse. Niech kolega napisze jaki to dysk twardy posiada?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4138690
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4138693
    ftalo
    Poziom 12  
    Nie pamiętam jaki dysk, wrócę do domu to odczytam, ale jakiś Seagate 20 GB.
    Najbardziej co mnie w tym momencie martwi to czy podczas spalenia czegoś tam, nie spalił się dysk i inne elementy, jak sądzicie?
    To znaczy mam je rozciąć (czarny i zielony) i złączyć?
  • Pomocny post
    #10 4138705
    K!lleR
    Poziom 39  
    Zewrzeć kabelkiem lub jakimkolwiem drucikiem aby zasilacz wystartował. Seagate ma transil i może to tylko jest przyczyną.
  • Pomocny post
    #11 4138707
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4138721
    ftalo
    Poziom 12  
    No więc pytanie teoretyczne, czy jeśli spaliłem transil, to czy dane z dysku przepadły, czy nie?
  • Pomocny post
    #13 4138724
    K!lleR
    Poziom 39  
    Tak jak pisałem. Jeśli to tylko transil to dysk jeszcze pochodzi. Co z zasilaczem? uruchamia się?
  • Pomocny post
    #14 4138732
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #15 4138739
    K!lleR
    Poziom 39  
    Bez transila oczywiście dysk będzie pracował, ale nie będzie już niczym zabezpieczony. W poltroniku kolega dostanie tanio transila.
  • #16 4138757
    ftalo
    Poziom 12  
    Zaraz idę do domku zrobić jak mówicie,ale kolejne teoretyczne pytanie, jeśli dysk jest bez transila, to można z niego bezpiecznie skopiować dane na inny dysk, czy lepiej tego nie robić i kupić najpierw transil?
  • Pomocny post
    #17 4138764
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4139305
    ftalo
    Poziom 12  
    Nie wiem które przewody złączyć?
    Model zasilacza to LC-235ATX
    Na płycie ma gniazdo z około 20-stoma przewodami, owszem jest tylko jeden zielony, ale w pobliżu zielonego są trzy czarne.
    Które mam złączyć?
    Bezpiecznik w zasilaczu (który rozkręciłem) wygląda na cały.

Kilka dni temu dołączyłem drugi dysk do płyty, z tym że nie przestawiłem go na slave lecz na master i do 1 kanału, tak więc nie wiem czy to nie nadużyło zasilacza?
  • Pomocny post
    #19 4139318
    K!lleR
    Poziom 39  
    Zielony+jakikolwiek czarny, ponieważ czarny to masa.
  • #20 4139346
    ftalo
    Poziom 12  
    Nie wiem, ale tam są tez brązowe i nie jestem całkiem pewien czy to na pewno czarny, a nie jakiś ciemny i co powinno się włączyć oprócz wentylatora?
  • Pomocny post
    #21 4139370
    K!lleR
    Poziom 39  
    Niech kolega zewrze tak jak to pokazałem na foto. Powinien wystartować zasilacz i powinien kręcić się wentylator. Jeśli nie to zasilacz do naprawy/wymiany.

PC nie włącza się po teście dysku Avi System Doctor - co mogło się stać?
  • Pomocny post
    #22 4139383
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Wyciągnij wtyk ATX od zasilacza z płyty,odłącz go i zewrzyj spinaczem lub kabelkiem zielony z sąsiednim po prawej lub lewej stronie czarnym kabelkiem.Zasilacz włączony do sieci i po zwarciu powinien się uruchomić wentylator w zasilaczu.
  • Pomocny post
    #23 4139396
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #24 4140274
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3802
    :arrow: Do kolegi ftalo poprawiłem wszystkie Twoje posty w tym temacie.
    Post po poście i rozumiem że nie znasz się na komputerze i elektronice, ale pisać poprawnie sądzę że umiesz.
    Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
    Stosowanie slangu oraz błędy.
  • #25 4142133
    ftalo
    Poziom 12  
    TONI_2003 wiesz,tam gdzie pisałem także nic nie poradzę,klawiatura jest uszkodzona ,2 umiem ale jak piszę to czasem stawiam błedy,trudno coś na to poradzić.Na sprzęcie no cóż słabo się znam,ale takie jest życie.Trudna sprawa aby po każdym poscie sprawdzać pisownie,no chyba że ktoś ma na to czas...

Wracając do tematu,wentylator się nie włącza ,wiec rozumiem że jest spalony.
    Teraz mam kilka pytań:
    1)Czy opłaca mi sie kupić nowy czy lepiej naprawić(ten ma tylko 200W),chodzi mi o cenę i czy naprawiany zasilacz może uszkodzić system i napędy,więc może lepiej go nie bedę naprawiał.
    Biorąc pod uwagę że musi obsłużyć 2 dyski i 2 cd-romy?

2)czy jest prawdopodobne aby razem z zasilaczem uszkodziło sie coś jeszcze?
  • Pomocny post
    #26 4142228
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #27 4142814
    K!lleR
    Poziom 39  
    ftalo napisał:
    1)Czy opłaca mi sie kupić nowy czy lepiej naprawić(ten ma tylko 200W),chodzi mi o cenę i czy naprawiany zasilacz może uszkodzić system i napędy,więc może lepiej go nie bedę naprawiał.
    Biorąc pod uwagę że musi obsłużyć 2 dyski i 2 cd-romy?

Stary zasilacz może kolega naprawić dla własnej satysfakcji 200W to dzisiaj już stanowczo za mało.

ftalo napisał:
    2)czy jest prawdopodobne aby razem z zasilaczem uszkodziło sie coś jeszcze?

Nigdy nie należy wykluczać takiego scenariusza, ale bądźmy dobrej myśli.
  • #28 4262162
    ftalo
    Poziom 12  
    Kupiłem nowy zasilacz za 19zł ,nic się n ie uszkodzio, komputer działa jak wcześniej, zasilacz jest cichy.

Mam 2 pytania:
    1) Czy 300w(max 350W) wystarczy do podłączenia 2 dysków i 2 cd-romów ,czy raczej powinienienem z czegoś zrezygnować
    2) Zasilacz ma otwór z wentylacją z lewej strony, zatem powinien być otwór w blasze, ale go nie ma, czy zatem jest bezpiecznie, aby koputer stale był otwarty.
    Chodzi mi także o kwestię chłodzenia, bo zauważyłem że dyski się lekko grzeją, ale nie są niczym chłodzone.
    Ponieważ powietrze uderza tylko w transformator, a nie chłodzi dysków.
  • Pomocny post
    #29 4262179
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #30 4262183
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Na zasilaczu za 19zł to pewnie długo nie pochodzi. Obudowa komputera oczywiście może być otwarta jeżeli w domu nie masz kota lub innych podobnych zwierząt.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z 5-letnią płytą główną AOpen i procesorem Pentium II/Celeron przestał się włączać po uruchomieniu testu dysku Avi System Doctor. Objawem był cichy trzask i natychmiastowe wyłączenie się komputera, który potem nie reagował na włączenie. Wewnątrz nie było widocznych uszkodzeń ani zapachu spalenizny. Podejrzewano uszkodzenie zasilacza, co potwierdzono testem zwarcia zielonego i czarnego przewodu we wtyczce ATX – wentylator zasilacza się nie uruchamiał, co wskazywało na jego awarię. Zalecano wymianę zasilacza zamiast naprawy, zwłaszcza że oryginalny miał moc 200W, co jest obecnie niewystarczające do obsługi dwóch dysków i dwóch napędów CD-ROM. Po wymianie na nowy zasilacz za 19 zł komputer działał poprawnie. Dyskusja poruszyła też kwestie zabezpieczeń dysku twardego, takich jak transil, który chroni przed przepięciami; uszkodzenie transila nie powoduje utraty danych, ale dysk traci ochronę. Autor miał problemy z wykryciem drugiego dysku Seagate 17 GB w BIOS-ie, gdzie dysk nie był wykrywany, a dioda świeciła stale bez dźwięków pracy, co może wskazywać na uszkodzenie dysku. Poruszono także temat chłodzenia – otwarta obudowa niekoniecznie poprawia chłodzenie i może zwiększać promieniowanie elektromagnetyczne. Zalecano stosowanie zasilaczy o mocy około 145W lub więcej, np. marki Astec lub Minebea, które są trwałe i tanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA