logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diamond Viper V700 Ultra wytypować uszkodzoną pamięć?

kiksik 02 Sie 2007 20:59 1756 17
REKLAMA
  • #1 4140248
    kiksik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam!
    Mam starszą kartę Diamond Viper V700 Ultra z 32MB RAM.
    Jest to 16 kostek 2MB Elite MT (2x po 8 kostek z każdej strony karty).

Na ekranie jest sporo śmieci zawsze przy poziomych elementach obrazu, gdy wyświetlam testową kratkę.
    Gdy wyświetlam pionowe cienkie linie to mają przerwy, ale śmieci nie widać.
    Czy da się wytypowac uszkodzona pamięć?
  • REKLAMA
  • #2 4140265
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4140299
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Nie da się wytypować uszkodzonej kości, bynajmniej nie jest to możwe do zrobienia przez zwykłego użytkownika. Jeśli jakaś jest uszkodzona to wymienia się wszystkie. Mam na myśli oczywiście wyspecjalizowany serwis.
  • #4 4140340
    kiksik
    Poziom 14  
    Prosżę o niewypowiadanie się nieznającym tematu.
    Nie interesują mnie porady "fachowców" potrafiących odkrecic śrubke wyjac złą kartę i w to miejsce przykręcić dobrą:P
    Wylutowanie niesprawnej kości w obudowie TSOP-50 zajmie 5 minut z czasem nagrzania stacji HOT-AIR.
    Zadałem konkretne pytanie i proszę o konkretną odpowiedź fachowców (a nie bajki o serwisach).
    Nie chce zgadywać i wylutowywać po jednej sztuce.
  • #5 4140867
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Może spróbuj schładzać kolejne układy pamięci (np. przy pomocy FREEZE75) i obserwuj, czy coś się zmienia?
  • #6 4140973
    kiksik
    Poziom 14  
    To byłby dobry sposób, gdyby karta dostawała tego po jakims krótkim czasie pracy. Ale karta wyświetlając już swój opis z wersją BIOS karty graficznej (ile ma ram i co to za karta), za nim pokaże ekran BIOSu komputera z testem pamięci - już daje zły obraz. Tzw. zupełny ZIMNY START i od razu są kłopoty. Słyszałem że jest jakiś sposób patrząc na charakter zniekształceń na wywtypowanie bloku kości wśród których nalezy szukać uszkodzonej/nych. Karta na RIVA TNT2 Ultra z 32MB RAM (16 kostek pamieci - 2x po 8 po obydwu stronach karty jak pisałem wczesniej).
  • REKLAMA
  • #7 4141141
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Serwis korzysta z programu podobnego do memtest, analiza wników w połączeniu ze schematem pozwala określić winowajcę.
    Jeśli są to pamięci bga można dociskać delikatnie poszczególne kości i obserwować obraz, pamięć nie koniecznie musi być uszkodzona.
    A może to wina gpu a nie pamięci?
  • #8 4141266
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Te starsze karty nie były jeszcze robione na BGA . Tak jak kolega KKK , zalecałbym ci wygrzanie , ale bez dociskania , tylko GPU . Sporo fluksa/pasty nałóż dookoła GPU , tak by podpłynął pod spód chipa i grzej . Jeśli to nie pomoże , to wówczas będziesz szukał uszkodzonych kości pamięci .

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4142060
    kiksik
    Poziom 14  
    KKK napisał:
    Jeśli są to pamięci bga...

Pisałem w wątku że jest to TSOP-II 50(to 2x25 pin),a nie BGA.
    BIGOLSEN napisał:
    zalecałbym ci wygrzanie

Spróbuje pomalować to jakoś FLUxem. GPU chip to spore BGA, ale moze coś przegrzanie pomoże...
  • REKLAMA
  • #10 4142440
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Cytat:
    Pisałem w wątku że jest to TSOP-II 50(to 2x25 pin),a nie BGA

A ja pisałem o metodach diagnozowania a nie o Twojej karcie :D
    A pamięci TSOP lutuje się lutownicą, zbyt łatwo je przegrzać.
  • #11 4153309
    kiksik
    Poziom 14  
    BIGOLSEN napisał:
    ...zalecałbym ci wygrzanie , ale bez dociskania , tylko GPU . Sporo fluksa/pasty nałóż dookoła GPU , tak by podpłynął pod spód chipa i grzej . Jeśli to nie pomoże , to wówczas będziesz szukał uszkodzonych kości pamięci .

Zrobiłem zgodnie z radą, przegrzałem, jednak bez efektu. Pojawiają się zniekształcenia o formie kostek regularnych, widać nieco zdeformowane przez to logo EPA przy bootowaniu i później "krzaki".

Jest jakiś sposób na wytypowanie trefnych pamięci?
  • #12 4153319
    skow29
    Poziom 16  
    Sposób bardzo prosty i mało kosztowny - kup taką samą kartę i wymieniaj pamięci po kolei i sprawdzaj czy coś się zmieniło jak znikną śmieci znaczy że wymieniłeś właściwą pamięć - może wydaje Ci się to śmieszne, ale nie mając schematu karty i oprogramowania diagnostycznego jest to najprostsza metoda.
  • #13 4153530
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    skow29 napisał:
    Sposób bardzo prosty i mało kosztowny - kup taką samą kartę i wymieniaj pamięci po kolei i sprawdzaj czy coś się zmieniło jak znikną śmieci znaczy że wymieniłeś właściwą pamięć - może wydaje Ci się to śmieszne, ale nie mając schematu karty i oprogramowania diagnostycznego jest to najprostsza metoda.

Tylko w takim razie to już chyba lepiej kupić nową, taką samą kartę i ją tam włożyć, a nie bawić się w czasochłonne wymienianie RAM. Jak dla mnie takie kombinacje to przerost formy nad treścią
  • #14 4153925
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Miałem podobne problemy w kilku kartach które podostawałem od znajomych i najczęściej problemem były przerwane ścieżki.
    Oczywiście nie twierdzę że i tak musi być w tym przypadku, ale zdecydowanie dokładne oględziny laminatu mogą (choć nie muszą) doprowadzić do niezwykle banalnego rozwiązania :)
  • #15 4156748
    skow29
    Poziom 16  
    tak - przerost formy nad treścią - ale jak inaczej nazwać naprawę karty graf. za 30 zł....
  • #16 4161542
    kiksik
    Poziom 14  
    Celem jest wytypowanie niesprawnych kości pamięci,a nie naprawa karty. Kosci takie wystepują w innego rodzaju sprzęcie (dużo droższym), do którego są potrzebne. Niestety takie pamięci w obudowie TSOP50 są już nieprodukowane i stąd potrzeba odzyskania sprawnych z niesprawnej karty. W wiekszości kart z tego okresu i w pamięciach DIMM są już pamięci w obudowie 54 nóżkowej i stąd problem.
  • #17 4161577
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    :arrow: kiksik jesteś pewny że to wina pamięci?

Mam podobny problem z Radeonem 9550 dostałem go przegrzanego, wiatrak się zatarł. Też mam obraz w paski ze śmieciami, ale nie jestem pewny czy taki objaw nie może powodować przegrzany procek?

Pozdro
  • #18 4162085
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Naprawiałem już karty z takimi objawami przez wygrzewanie zarówno procesora jak i pamięci BGA . Smaruje się procesor dokoła fluksem dość grubo i tak samo postępuje się z pamięciami BGA . Pasta ma podpłynąć pod spód układu . Dalej już tylko dość mocne grzanie , ale bez przesady czyli na wyczucie , aż pasta będzie się dosłownie gotować pod procesorem/pamięcią . Wielokrotnie przynosiło to pozytywne efekty . Chyba , że układ jest już fizycznie uszkodzony , lub przegrzany brakiem chłodzenia .

Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy diagnozy uszkodzonej pamięci w starszej karcie graficznej Diamond Viper V700 Ultra z 32MB RAM, wyposażonej w 16 kości pamięci Elite MT w obudowie TSOP-50 (2x8 kostek po obu stronach). Objawy to artefakty graficzne, szczególnie przy poziomych elementach obrazu i przerwy w pionowych liniach. Użytkownik poszukuje metody wytypowania uszkodzonej kości pamięci bez zgadywania i wymiany pojedynczych układów na ślepo. Wskazano, że typowanie uszkodzonej kości jest trudne dla zwykłego użytkownika i często wymaga specjalistycznego serwisu lub wymiany wszystkich kości. Proponowano metody takie jak schładzanie poszczególnych układów pamięci (np. za pomocą FREEZE75) lub wygrzewanie GPU i pamięci z użyciem pasty i fluksu, aby poprawić styki i ewentualnie zidentyfikować uszkodzenia. Zwrócono uwagę, że karta nie posiada pamięci BGA, lecz TSOP-II 50, co wymaga ostrożności przy lutowaniu. Sugerowano także sprawdzenie laminatu pod kątem przerwanych ścieżek. W przypadku braku schematu i oprogramowania diagnostycznego najprostszą metodą jest zakup identycznej karty i wymiana pamięci po kolei. Podkreślono, że celem jest odzyskanie sprawnych kości pamięci do innych urządzeń, gdyż pamięci TSOP50 są już nieprodukowane. Wskazano również, że podobne objawy mogą wynikać z uszkodzenia GPU lub przegrzania procesora graficznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA