logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Harman Kardon HK740 - samoczynne otwieranie szuflady po przerwie w użytkowaniu

wiaterwiater 02 Sie 2007 23:39 1680 6
REKLAMA
  • #1 4140935
    wiaterwiater
    Poziom 11  
    Witam wszystkich. Zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o sprawy o które chcę zapytać. Problem tkwi w odtwarzaczu CD Harman Kardon HK740. Otóż tak. Jeżeli jest przerwa w użytkowaniu powiedzmy kilku- kilkunastugodzinna, to wówczas po włączeniu przycisku POWER, samoczynnie wyjeżdża szuflada na CD. Po naciśnięciu przycisku od zamykania szuflady, szuflada wjeżdża do środka, następnie wyjeżdża i zapala się napis OPEN. I nic oprócz tego się nie dzieje. Może poza tym, że szufladę można uruchomić również przyciskiem PLAY. W tym momencie wystarczy odwrócić odtwarzacz spodem do góry, by wszystko wróciło do normy, to znaczy czyta płyty, odtwarza wyśmienicie, szuflada działa bez zarzutu, nic się nie dzieje nawet po wyłączeniu z sieci. Spokój do dnia następnego. Dodam tylko, że problem pojawił się kilka dni po tym jak oddałem odtwarzacz do przeczyszczenia lasera. Przestawał widzieć niektóre płyty. Po odebraniu sprzętu od fachowców wszystko było ok przez kilka dni. W tym czasie używany był może cztery pięć razy. Później wystąpiły opisane objawy. Niestety. Powtórka wizyta u fachowców niewiele zmieniła. Stwierdzili, że sprzęt jest sprawny i cześć. W dwóch innych punktach również zostałem potraktowany jak uciekinier z domu bez klamek. Nawet kasy nie chcieli. Czwarty fachowiec, po całonocnej obserwacji, powiedział wprost, że coś jest nie tak, ale on pierwszy raz się z czymś takim spotkał i nie będzie się babrał cały dzień, bo jak jeszcze nic nie znajdzie, to i tak nikt mu za starania nie zapłaci. Typowy pat. Mam więc prośbę. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem i jest skłonny podzielić się swoją wiedzą, to ja chętnie przekażę taką sugestię fachowcom od napraw. No chyba, że to faktycznie żyła wodna.
  • REKLAMA
  • #2 4141199
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Przeniosłem z Audio,
    zastanawiałem się nad działem Na wesoło HydePark ;)
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 4141211
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Najprawdopodobniej jest źle ustawiony mechanizm wysówu tacki. Moja rada to rozkręcić, wyregulować laser i ustawić poprawnie cały mechanizm. A ci pseudo fachowcy to lepiej niech się do szkoły wrócą.
  • #4 4142356
    alecsandrus
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Miałem podobny problem ale z odtwarzaczem CD SHARP otóż gdy sobie ładnie stoi i odtwarza kasete to jest wszystko ok, zaś gdy przełącze na CD to szuflada automatycznie wyjeżdża by włóżyć płyte gdy już ma nastąpić odczyt ścieżki to jak na zawołanie przestają działać przyciski funkyvjne a na wyświetlaczu pojawia sie napis ERROR, co najciekawsze płyta jest odtwarzana bez przeszkód dopiero gdy wyłącze zasialnie i ponownie włącze płyte można spokojnie wyjąc z szuflady. Nie mam zielonego pojecia czym to może być spowodowane
    nie chce się z tym bawić by nie narobic większych szkód. Może ktos z was bedzie wiedział w czym tkwi problem
  • REKLAMA
  • #5 4142544
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

:arrow:wiaterwiater : Gdyby Kolega poczytał archiwalne tematy , to nie byłoby tego pytania .

Książkowy objaw szwankujących wyłączników krańcowego położenia tacki . Wyczyścić lub wymienić na nowe . I tyle - żadne regulacje lasera .

pozdrawiam
  • #6 4144340
    wiaterwiater
    Poziom 11  
    Cytat:

wiaterwiater : Gdyby Kolega poczytał archiwalne tematy , to nie byłoby tego pytania .

Książkowy objaw szwankujących wyłączników krańcowego położenia tacki . Wyczyścić lub wymienić na nowe . I tyle - żadne regulacje lasera .

Wyłączniki krańcowego położenia tacki. Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje, a co dopiero, że jest zamontowane w CD-ku. Poczytałem archiwum, teraz przynajmniej wiedziałem czego szukać. Wszystko zaczyna układać się w logiczną całość, więc nici z rozlewni wód mineralnych. W poniedziałek, uzbrojony w kawałek wiedzy, popędzę fachowców do pracy. Dzięki.
  • REKLAMA
  • #7 4145731
    Brunet41kr
    Poziom 12  
    mala dygresja moze nie byc wyłacznika krańcowego - wyłaczenie dziala na zasadzie przeciązenia - sprawdz pasek i stan silnika - to takie proste ze gubia sie na tym "fachowcy"

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy odtwarzacza CD Harman Kardon HK740, który po przerwie w użytkowaniu samoczynnie otwiera szufladę po włączeniu zasilania, a następnie wyświetla napis OPEN i nie podejmuje dalszych działań. Szuflada działa poprawnie po odwróceniu urządzenia do góry nogami, a problem pojawił się po czyszczeniu lasera przez serwis. Wskazano, że przyczyną może być nieprawidłowe działanie wyłączników krańcowego położenia tacki, które należy wyczyścić lub wymienić. Alternatywnie zasugerowano sprawdzenie paska napędowego i stanu silnika, gdyż wyłącznik może działać na zasadzie przeciążenia. Zalecane jest rozkręcenie urządzenia i regulacja mechanizmu wysuwu tacki oraz laseru, jednak główny nacisk położono na kontrolę i ewentualną wymianę wyłączników krańcowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA