logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic SA-AK44 - CD nie reaguje, otwiera i zamyka kieszeń w pętli

malutkidwc 21 Paź 2006 18:56 4138 7
REKLAMA
  • #1 3139173
    malutkidwc
    Poziom 2  
    Jezeli wlacze wieże na CD ona nie reaguje na żaden przycisk, nie odtwarza płyt (po włożeniu CD po chwili otwiera kieszen, zamyka i tak wkoło) Jeżeli włącze wieże na CD nie moge juz przełączyc ani na Deck'a ani radio ani na nic. Musze ją wyłączyc i włączyc np. Tuner. Reszta działa bez zarzutów. Chciałbym wiedziec co może być przyczyną??
  • REKLAMA
  • #2 5462473
    dziobak
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Mam dokładnie takie same objawy. Proszę o sugestie co może być przyczyną? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5462489
    Jerzy Majkut
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Witam! Sprawdzić taśmy łączące całą zmieniarkę z panelem przednim wieży, może się lekko wysunęły lub skrzywiły. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 5467407
    dziobak
    Poziom 13  
    Witam, rozebrałem mechanikę cd - pewnie przez dziecko włożona bransoleta zablokowała zmieniarkę. Potrzebuję złożyć ten mechanizm więc proszę o jej schemat. Pozdrawiam
  • #5 5469648
    Jerzy Majkut
    Poziom 25  
    Ze schematem części mechanicznej CD będziesz miał duży problem; naogół nikt tego nie kompletuje. Przy demontażu trzeba dokładnie zapamiętywać pozycje elementów, a przy montażu w kolejności odwrotnej je wkładać. W tym przypadku trzeba skorzystać z serwisu lub zdobyć podobny machanizm CD.
  • REKLAMA
  • #6 5472613
    dziobak
    Poziom 13  
    Dzięki za odpowiedź. Ten mechanizm złożyłem - po włączeniu wyświetla "disc take out". Mechanizmu zmieniarki nie ruszałem i nie wiem w jaki sposób jest on synchronizowany z mechanizmem przesuwu - ładowania płyty. Pozdrawiam
  • #7 5528288
    dziobak
    Poziom 13  
    Wg service manual wygląda że mechanizm jest dobrze złożony. Za każdym razem po otwarciu ręcznym po wciśnięciu close tacka wjeżdża ( silnik lasera przesuwa się - działa reset S701) i wyświetla DISK TAKE OUT. Pomierzyłem napięcia na złączu 14 pin CN1. Na p. 4 zasilającym czujnik foto GP1S94 jest tylko 1,2V zamiast 5V. Dziwnym wydaje się stan na szynie procesora AD1 bo wynosi 0V, natomiast na AD2 jest 3,6V. Mam też pytanie co do czujnika oznaczonego jako SW4 CD DETACT - przy żadnym z pozycji mechaniki lasera z płytą nie zadziała, ponieważ ustawiony jest nieco wyżej od jego maks. pozycji przesuwu. I do czego on służy?
    Po naciśnięciu open na pin 11 (CCW) przychodzi 5V ale szuflada nie otwiera się.
  • #8 5529700
    Jerzy Majkut
    Poziom 25  
    Może gdy zablokowana była mechanika to uszkodził się sterownik silników?

Podsumowanie tematu

✨ W wieży Panasonic SA-AK44 pojawia się problem z mechanizmem CD, który nie reaguje na przyciski i nie odtwarza płyt. Po włożeniu płyty kieszeń otwiera się i zamyka w pętli, a przełączanie na inne źródła dźwięku jest niemożliwe bez wyłączenia urządzenia. Przyczyną mogą być poluzowane lub uszkodzone taśmy łączące zmieniarkę z panelem przednim. Rozebranie mechanizmu CD ujawniło możliwość zablokowania przez obcy przedmiot (np. bransoletę). Schematy mechanizmu CD są trudne do zdobycia, a naprawa wymaga precyzyjnego składania lub wymiany mechanizmu. Pomiary napięć wskazują na nieprawidłowe wartości zasilania czujnika foto GP1S94 (1,2V zamiast 5V) oraz brak napięcia na szynie procesora AD1, co może wskazywać na uszkodzenie sterownika silników. Czujnik SW4 CD DETACT nie działa prawidłowo, gdyż jest ustawiony poza zasięgiem mechanizmu lasera. Próba ręcznego otwarcia kieszeni nie powoduje jej ruchu mimo obecności napięcia sterującego. Sugeruje się konieczność serwisowej naprawy lub wymiany mechanizmu CD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA