logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bluetooth BlueSoleil 1.6 nie łączy się z Sagem my501x i SE T630 na Windows XP SP2

Feniks333 03 Sie 2007 12:16 43511 40
Najlepsze odpowiedzi

Jak skonfigurować BlueSoleil 1.6 w Windows XP SP2, żeby wykrywał i łączył się z telefonami Sagem my501x i Sony Ericsson T630?

Najpierw zrób czystą reinstalację Bluetooth: usuń stare sterowniki i programy, zainstaluj BlueSoleil ponownie bez dogrywania sterowników urządzenia, zrestartuj komputer i dopiero wtedy włącz Bluetooth w telefonie oraz uruchom wyszukiwanie [#4149538] Upewnij się też, że Bluetooth w telefonie i w komputerze ma ustawienie „Publiczny”/widoczny oraz usuń stare sparowane urządzenia z telefonu [#4142183] Gdy telefon zostanie wykryty, kliknij na połączeniu dwa razy, żeby aktywować ikony, a potem wybierz połączenie przez port szeregowy lub „Transfer plików” i wpisz ten sam PIN na telefonie i PC, np. 0000 albo 1111 [#4143180] [#4580170] Jeśli ikony są nieaktywne albo usługa nie chce się wykryć, zmień widok na „Service window” i spróbuj ponownie po usunięciu urządzenia z listy [#4143340] [#4143321] Do Sagemów BlueSoleil może nie wystarczać do wysyłania aplikacji, więc do tego typu operacji trzeba użyć innego programu, np. MPAS [#4142121] Jeśli mimo tego nadal nie działa, w wątku polecono też odinstalować BlueSoleil i sprawdzić WidComm, bo sam automatycznie konfiguruje obsługiwane urządzenia [#4143587]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4141885
    Feniks333
    Poziom 11  
    Witam
    Kupiłem adapter bluetooth. Był do niego dołączony program Bluesoleil 1.6
    Wszystko się pięknie instaluje, tylko że jak chcę wykryć telefon, to się nie udaje. Może godzinę szukać i nic nie znajdzie. Dopiero jak w telefonie w opcjach bluetooth usunąłem wszystkie urządzenia sparowane zaczęło wykrywać telefon, ale znowu nie może się z nim połączyć.
    Próbowałem instalacji Widcomma, ale to nic nie pomaga, bo nawet nie rozpoznaje mi adaptera.
    Mam Xp SP2 a telefon to Sagem my501x, próbowałem też się łączyć z SE T630 ale występuje taki sam problem.

Moderowany przez charm_spider:

Poprawiłam post.
    Proszę nie używać uważanych zwyczajowo za wulgaryzmy!
    Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego.
    Dziękuję.

• REKLAMA
  • #2 4142121
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    Witam, odinstaluj całego bluta i zainstaluj na nowo najnowsza wersje.
    Do sagem-a będziesz potrzebował i tak innego programu bo przez bluesolei nie poprzesyłasz żadnych aplikacji na telefon "sagem" ale do innych telefonów to nawet fajny program.

Najnowsza polska wersja bluesolei:
    http://www.instalki.pl/programy/download/bluetooth/BlueSoleil_VoIP.php

Program do sagem-a:
    Poszukaj sam nie dostaniesz wszystkiego na tacy bo nawet sie nie wysiliłeś żeby cokolwiek znaleź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4142183
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Czy w telefonie dostęp jest ustawiony na "Publiczny" ?
    Czy w ogóle włączyłeś Bluetooth ?

W komputerze również trzeba ustawić Bluetooth na dostęp "Publiczny".

http://www.bluesoleil.com/download/index.asp

Najnowsze wersje Bluetooth po polsku (Multilangual).
    Minusem jest to że możesz przesłać do 5Mb danych.
  • #4 4142268
    Feniks333
    Poziom 11  
    W telefonie oczywiście wszystko jest powłączane i ustawione na widoczny. W komputerze też. Próbowałem raz instalować Bluesoleila w wersji 2.coś tam, ale tej wersji Voip jeszcze nie próbowałem, zaraz spróbuję.

EDIT
    No i zainstalowałem Bluesoleil Voip i jest jeszcze gorzej niż było:cry: W wersji 1.6 od czasu do czasu wykrywało któryś telefon a teraz gdy kilkam na wyszukaj to szuka około 10 sekund i odrazu pokazuje że nic nie znalazło.:|
  • #5 4142695
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Miałem też BlueSoleil ver. 1.6.1.4 i za żadne skarby nie mogłem połączyć się z T630. Sagema (chyba myX6-2 ) "załatwiałem" programem My Pictures And Sounds 7.12.

Pozdrawiam.
  • #6 4142799
    Feniks333
    Poziom 11  
    Ej a jak się połączyłeś przez tem MPAS z Sagemem:?: Ja jak go włączam to wyświetlił:
    com1 nie znaleziono kabla podłączonego do tego portu
    I taki komunikat mam przy każdym porcie com, telefon jest wtedy włączony, a adapter podpięty do kompa.

Mam jeszcze taka jedną uwagę. Według wszystkich instrukcji w panelu sterowania w dziale drukarki i inny sprzęt powinny byc jakieś opcje bluetooth a u mnie nic tam nie ma:|
  • #7 4142843
    Jack14
    Poziom 38  
    To od tego trzeba zacząć (u mnie to wygląda po zainstalowaniu demo)
    Tak:
    Bluetooth BlueSoleil 1.6 nie łączy się z Sagem my501x i SE T630 na Windows XP SP2

Po uruchomieniu blu... na telefonie i kliknięciu w "arbuza" tak

i tak

• #8 4142872
    Feniks333
    Poziom 11  
    No to u mnie menadżer urządzeń wygląda tak jak u ciebie, a jak uruchomie blu... na telefonie i klikne na ,,arbuza" wyskakuje nie znaleziono nowego urządzenia :|
    A wszystko jest zrobione tak jak mi kazaliście :cry:
  • #9 4142896
    Jack14
    Poziom 38  
    Jakim telefonem to robisz (sagem czy t630).
    Jak możesz to spróbuj na jakimś SE (innym niż 630).
  • #10 4142898
    Feniks333
    Poziom 11  
    Jdnym i drugim i na żadnym nie działa...
  • #11 4142909
    Jack14
    Poziom 38  
    Zabezpieczenia też tak ustawione (może lepiej na niskie).

• REKLAMA
  • #12 4142933
    Feniks333
    Poziom 11  
    Zabezpieczenia mam też tak jak u ciebie, ale wiesz jaki numer jak przełorzyłem adapter do innego portu usb to wykryło oba telefony, tylko że teraz znowu nie chce się z żadnym połączyć. Jak klikam dwa razy na ikonce telefonu to wyskakuje komunikat przeglądanie usług, ale po chwili wyświetla się Nie powiodło się wykrycie usługi :|
    O i jeszcze nie wyświetla mi nazw telefonów, tylko jakies numery.

• #13 4142946
    Jack14
    Poziom 38  
    Zastanawiam się (wreszcie) nad tym jaki to posiadasz "adapter" o którym pisałeś bo ja mam zwykły na USB (a ty?).

ps

jeszcze przyszedł mi do głowy jeden pomysł (może "ogniomórek" ma w definicji blokowanie blu?)

czy masz podobnie (na niebiesko):

• #14 4142966
    Feniks333
    Poziom 11  
    Taki:

Ten znaczek mam taki sam i sprawdzałem już zaporę i jest wyjątek dla blu.
  • #15 4143012
    Jack14
    Poziom 38  
    Ja wysiadam :cry:
  • #16 4143134
    Feniks333
    Poziom 11  
    Czekaj udało mi się dojść do tego że program już pobiera nazwy telefonów. Powiedz mi teraz jak Ci już wykryje telefon to co robisz? Jak klikam na telefonie prawym klawiszem i wybieram sparuj urządzenie to nic się nie dzieje, jak próbuje w telefonie wybrać sparowanie to prosi o podanie klucza parowania, wtedy wpisuje domyślny (0000) bo żadnego innego nie ustawiałem, ale wyskakuje mi że połączenie bluetooth jest nieudane.
    A jak kliknę dwa razy na telefonie to pisze przeglądanie usługi tylko że po chwili wyskakuje nie powiodło się przeglądanie usługi.
  • #17 4143180
    Jack14
    Poziom 38  
    Ja wybieram pp myszy połącz.
    Na blu port szeregowy - pojawia się informacja na telefonie że taki to i taki (potwierdzam) podaję hasło np.: 0000 klikam ok i na komputerze pojawia się okienko w polach hasło wpisuję to samo co na telefonie.

I działa!
  • REKLAMA
  • #18 4143208
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Jak wykryje Ci telefon to naciskasz na "Transfer plików" (piąta ikona od lewej).

Oczywiście komputer poprosi o autoryzację.
    Wpisujesz np. 1111.

Komunikat powinien być przesłany do telefonu z informacją czy połączyć z komputerem, klikasz akceptuj i wprowadzasz kod 1111.
  • #19 4143241
    Feniks333
    Poziom 11  
    Tylko że te wszystkie ikony na górze są nieaktywne. A jak wybieram wykrycie usługi bluetooth to wyskakuje że Nie powiodło się wykrycie usługi. To jest teraz aktualny problem :|
  • #20 4143259
    Jack14
    Poziom 38  
    "MarekSLU" przy starszej wersji Blu.... (3.2.2.8) też miałem problem z SE630.
    (niby się łączył, był widziany ale ... tylko tyle).

ps

szczególnie w floAt's Mobile Agent 2
  • #21 4143266
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Próbowałeś z innymi telefonami ?
    Być może adapter jest zepsuty.
  • #22 4143320
    Feniks333
    Poziom 11  
    Próbowałem z Se T630 i Sagem my501x. A adapter jest nowy. Raczej nie zepsuty.
  • #23 4143321
    Jack14
    Poziom 38  
    Wracając do tematu:
    Jak już blu... widzi twój telefon (albo widział) to kliknij prawym klawiszem myszy "usuń"
    Następnie (jak zniknie ten poprzedni telefon) kliknij "arbuza" (poczekaj)
    Jeśli pojawi się "telefon na orbicie" (patrz co masz zrobić w telefonie)
    Usługa pp połącz z port szeregowy
    teraz szybko przeczytaj co pisze na wyświetlaczu telefonu wciśnij OK i potwierdź (wpisz hasło np.: 0000) na komputerze pojawi się "podobne okno" potwierdź kod"

Już nie wiem jak to prościej wytłumaczyć
  • #24 4143339
    Feniks333
    Poziom 11  
    No robie tak jak mówisz. Blu wykrywa mi telefon. Usuwam go i klikam na arbuza no i jeszcze raz wykrywa mi telefon tylko że wszystkie ikony nadal są nieaktywne

• #25 4143340
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Jeżeli masz nieaktywne ikony to zmień interfejs na inny.
    View/Service window i zobacz czy będą aktywne.

Dodano po 2 [minuty]:

Cytat:
    tylko że wszystkie ikony nadal są nieaktywne

Sparuj urządzenie.

Wszystko napisałem kilka postów wyżej.
  • #26 4143385
    Feniks333
    Poziom 11  
    Jak mam sparować :?: Jak klikam na ikonie telefonu i wybieram sparuj urządzenuie to nic się nie dzieje A jak w telefonie wybieram wyszukaj nowe urządzenia to odnajduje komputer, potwierdzam parowanie i mam komunikat trwa operacja parowania... tylko że po jakiejś minucie wyskakuje mi Niepowodzenie ponowic próbę? i tak moge ponawiać w nieskończoność.
    A zmiana widoku tez nic nie pomaga ikony nadal są nieaktywne.

Ja już nie mam pojęcia co robić, postępuje według waszych wskazuwek i nic... :|
  • #27 4143396
    Jack14
    Poziom 38  
    Ja też pisałem o tym wyżej.

ps

pozdrawiam wszystkich cierpliwych
  • Pomocny post
    #28 4143587
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Właśnie zainstalowałem WidComm.
    Jest dużo lepszy niż BlueSoleil.

Automatyczna konfiguracja obsługiwanych urządzeń.
    Sam wybierasz jakie ma być zainstalowane urządzenie.
  • #29 4144233
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    Proponuje jeszcze takiego "patentu" nie wiem ktory z punktów dziala zawsze robilem wszystkie na raz.
    1. Instalowałem poprawnie BS dobrze skonfigurować.
    2.wyłączyć telefon z ktorym chcemy sie polaczyc, wyjac karte sim i baterie na 1-2minuty.
    3.wylaczyc PC 1-2 minuty
    4.odpalamy PC
    5. włączamy program (nie dajemy na szukanie)
    6.skladamy fona odpalamy go i wlaczamy bt
    7. szukamy fona programem.
    Powinno byc ok

Jesli nie to poszukaj PC przez telefon i sprubuj na niego cos wyslac.
    Napewno coś robisz źle:( nie ma możliwosci zeby wszysto co tu jest napisane nie dzialalo :(

Osobiscie uzywam BS Voip i dziala elegancko z kazdym telefonem tylko do sagema uzywam innego programu.
    Nie musialem specjalnie konfigurować tego adapteraz zeby chodzilo,
    A instalowalem na kilku PC.
    Pozdrawiam.
  • #30 4144289
    MarekPPN
    Poziom 35  
    A czy wie ktoś jak ustawić język polski na typ BlueSoleil Multilanguage 3.2 VoIP ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada adapter Bluetooth z oprogramowaniem BlueSoleil 1.6 na Windows XP SP2 i ma problemy z połączeniem się z telefonami Sagem my501x oraz Sony Ericsson T630. BlueSoleil wykrywa telefony, ale nie może nawiązać połączenia ani przesłać danych, a ikony funkcji w programie pozostają nieaktywne. Próby użycia nowszych wersji BlueSoleil (w tym wersji VoIP) oraz alternatywnego oprogramowania Widcomm nie przyniosły poprawy. W telefonach i komputerze Bluetooth jest włączony i ustawiony na widoczny/publiczny, a zabezpieczenia są ustawione na niskie. Parowanie urządzeń kończy się niepowodzeniem, mimo wpisywania domyślnego kodu 0000. Użytkownik zauważył, że po zmianie portu USB adapter wykrywa telefony, ale nadal nie można przeglądać usług Bluetooth. Wskazano, że do telefonów Sagem może być potrzebne inne oprogramowanie niż BlueSoleil, np. My Pictures And Sounds (MPAS). Zalecano całkowite odinstalowanie sterowników i oprogramowania Bluetooth, czyszczenie systemu i ponowną instalację BlueSoleil VoIP bez instalacji sterowników systemowych. Niektórzy użytkownicy potwierdzili, że BlueSoleil 1.6 działa poprawnie na innych konfiguracjach, a problemy mogą wynikać z konfiguracji systemu lub adaptera. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące ręcznego parowania przez kliknięcie prawym przyciskiem i wpisanie kodu, jednak bez skutku. Ostatecznie problem pozostaje nierozwiązany, a użytkownik rozważa test na innym komputerze bez SP2 lub zmianę sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA