logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Lj 4000 - jak zmienić typ papieru w dolnym podajniku na A4?

bary77 03 Sie 2007 13:49 5151 7
REKLAMA
  • #1 4142223
    bary77
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Mam taki właśnie problem - drukarka nie chce drukwoać na dolnym podajniku. Wyskakuje komunikat "Podaj ręczn.1 zwykły A4" i jak podłoże do ręcznego podajnika to bez problemów wydruk idzie. Podczas wyświetlania komunikatu mruga czerwona dioda i drukarka czeka na kartkę w podajniku 1. W tym momencie można nacisnąć trzeci przycisk od góry i pojawia się pytanie" Użyć zwykły nietyp zamiast?". Trochę ten komunikat nie teges ale domyślam się że chodzi o to czy użyć zwykły zamiast nietypowy. Wciskam OK i wydruk z dolnego podajnika idzie bez problemu. W wydruku konfiguracji podajnik drugi jest "NIETYPNY". Jak to zmienić żeby było A4? Podmieniałem już podajniki od innej drukarki HP4000 ale to nie to. Ponadto po wydruku często pojawia się komunikat 41.03. Zerowałem też ustawienia do ustawień fabrycznych i też nie pomogło. Gdzieś pamięta ten NIETYPNY papier :))) Przebieg drukarki 755 tys. Aha to nie są ustawienia sterownika bo próbowałem z różnych kompów ale błąd ciągle ten sam.
  • REKLAMA
  • #2 4142284
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Z panelu sterowania drukarki w ,,menu obsługi papieru, trzeba wyłączyć,, ręczne podawanie papieru. W szufladzie musi byś ustawiony papier A4. jak nie pomogło, z prawej strony jak sie wyjmie
    szufladę jest płytka ze switchiczami, trzeba ja wymienić.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • REKLAMA
  • #3 4142344
    gbrzoska
    Poziom 11  
    Sprawdź ustawienie formatu papieru z panelu drukarki.
    Ale może być jeszcze problem samej szuflady podajnika. Po prawej są takie trzy plasticzki które odpowiadają tym przełącznikom w środku drukarki. W zależności od tego na jaki format się ustawi podajnik, to te przełączniki będą miały inną pozycje. O ile dobrze pamiętam, to dla formatu A4 wszystkie trzy powinny być wysunięte.
    Miałem takie przypadki, że jakiejś sprężynki brakowało ale wystarczył wtedy kawałek czegoś żeby zablokować te plasticzki.
  • Pomocny post
    #4 4142361
    jacekgabler
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    radziłbym sprawdzić jeszcze czy działają wszystke switche przy tych blaszkach w komorze szuflady. przy takim przebiegu drukarki zdarza się ze switche sa po prostu zepsute i nawet nacisniete nie przekazyja sygnału. wtedy wystarczy przelutowac je na dobre. a switche nalepiej sprawdzic miernkiem elektrycznym z ustawionym symbolem dzwonka.
    pozdrawiam i powodzenia w naprawie:)
  • REKLAMA
  • #5 4142402
    gbrzoska
    Poziom 11  
    Co do przywracania ustawień fabrycznych, to sprawdź jeszcze w menu serwisowym na jaki format papieru przywraca cold reset. czasami jest inny niż A4.
    A co do próbnych wydruków, to nie rób ich z komputera. Lepiej z samej drukarki robić wydruki, bo wtedy eliminujesz jednego z podejrzanych (komputer :))
    Wydruki z drukarki>menu informacji>wydruk konfiguracji.
    Przy okazji na tym wydruku bedziesz miał podane formaty papieru dla poszczególnych podajników
  • REKLAMA
  • #6 4142439
    bary77
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Wielkie dzięki panowie. To wina drukarki bo tak jak pisałem wcześniej podmiana podajników nie pomogła. Okazało się że te blaszki metalowe odpowiedzialne za odczytanie formatu papieru z podajnika chyba się "zawiesiły" - powciskałem je kilkakrotnie ręką i problem ustąpił. Drukarka pobiera już papier z dolnego podajnika - zobaczymy na jak długo wystarczy taka ręczna reanimacja. Dziękuje za wypowiedzi i Pozdrawiam!
  • #7 4148649
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 839
    Obawiam się że nie na długo... Czeka cię mała :-) rozbiórka drukarki i wymiana switch-ów na płytce od detekcji formatu papieru. Po tym śmiga jak nówka.

C.
  • #8 12930195
    CD
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam,

U mnie był taki sam problem. Zwarłem na stałe te trzy mikroswitche na płytce ale:

- nie zawsze jest dobrze, to znaczy generalnie jest dobrze ale niekiedy pojawia się ten komunikat "Załaduj Pod.1 zwykły A4" - wtedy jak zdjąć osłonę płytki i ponaciskać trochę te przyciski to robi się dobrze.

-czy może coś źle zwarłem w tych switchach?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z drukarką HP LaserJet 4000 polega na tym, że dolny podajnik papieru jest rozpoznawany jako "NIETYPNY" zamiast formatu A4, co powoduje komunikaty o konieczności ręcznego podawania papieru i błędy typu 41.03. Przyczyną jest uszkodzenie lub zablokowanie metalowych blaszek i mikrowyłączników (switchy) odpowiedzialnych za detekcję formatu papieru w podajniku. Rozwiązaniem jest sprawdzenie i ewentualna wymiana lub przelutowanie tych switchy na płytce przy podajniku, a także ręczne przyciskanie blaszek, które może tymczasowo przywrócić prawidłowe działanie. Ustawienia formatu papieru w panelu drukarki oraz w menu serwisowym powinny być zweryfikowane, a wydruki testowe wykonywane bezpośrednio z drukarki w celu eliminacji błędów sterownika. Podmiana samych podajników nie rozwiązuje problemu, gdyż usterka leży w mechanizmie detekcji formatu papieru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA