logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć IRda do gniazda COM bez dedykowanego wejścia na płycie?

Gibbciu 03 Sie 2007 16:11 1392 8
REKLAMA
  • #1 4142669
    Gibbciu
    Poziom 10  
    Witam

Mam Irde ktora wpina sie do plyty głwonej bezposrednio alecz niestety niemam w mojej plycie odpowiedniego wejscia na IRde domyslam sie ze powinno sie do dac jakos przelutowac na wtyczke COM ale potrzebuje schematu.

Jakiego programu uzyc do komunikacji ??
  • REKLAMA
  • #2 4142673
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Bezpośrednio nie - potrzebny jest dodatkowy układ.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4142736
    Gibbciu
    Poziom 10  
    a powiedzcie mi bo w sumei mam drugi kom z wpudowanym ukladem i wejsciem na plycie glownej po podlaczeniu irdy zapala sie nan iej czerwona dioda ale niewiem jakim programem ma to obslugiwac ??
  • #5 4142820
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Musisz zainstalować sterownik do IRdy.
  • #6 4142845
    Gibbciu
    Poziom 10  
    a z kad go wezme ?

Proszę niezwłocznie poprawić wszystkie dotychczasowe błędy!
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #7 4142861
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Poszukaj na stronie producenta płyty.
  • #8 4142976
    rynek88
    Poziom 10  
    Hej jeżeli podłączasz irde pod płytę główna to nie potrzeba żadnych sterowników.
    Sprawdź czy system ja wykrywa wchodząc w menadżer urządzeń jeżeli nie to trzeba ja włączyć w biosie.
  • #9 4143297
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    System sam zainstaluje sterowniki do portu podczerwieni.
    Natomiast większym problemem jest konfiguracja biosu.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie modułu IRda bez dedykowanego wejścia na płycie głównej wymaga zastosowania dodatkowego układu elektronicznego, ponieważ bezpośrednie przelutowanie na port COM nie jest możliwe. Można rozważyć zakup gotowego adaptera IRda dostępnego w sklepach specjalistycznych. Po podłączeniu IRdy do płyty z wbudowanym układem i odpowiednim wejściem, konieczne jest zainstalowanie sterowników lub włączenie funkcji IR w BIOS-ie płyty głównej. System operacyjny zwykle sam instaluje sterowniki portu podczerwieni, jednak kluczowa jest poprawna konfiguracja BIOS-u, aby urządzenie było wykrywane w menadżerze urządzeń. Sterowniki do IRda należy szukać na stronie producenta płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA