logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IrDA z telefonu komurkowego do płyty głównej. Można podpiąć?

macio8888 23 Paź 2006 12:56 1781 10
REKLAMA
  • #1 3144855
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Witam!
    Czy mozna do płyty głównej podpiąć mopduł IrDA z telefonu komórkowego?? chodzi o sam nadajnik/odbiornik, bo na płycie głównej mam zintegrowany sterownik. Jesli nie to jaki musze miec nadajnik/odbiornik abym mogł go podłaczyć do płyty głównej komputera?
    pozdrawiam macio8888
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3144889
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    O ile pamiętam zwie się to TFDS4500. Jest o tym scalaku parę tematów na elektrodzie - szukać proszę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3144900
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Mozna tak z pewnością zrobić, nadajnik i odbiornik to jeden element który bez problemu podepniesz do płyty głównej.
    Schemat irdy jest na necie więc nie ma problemu wystarczy wpisć symbole twojego układziku nadawczo odbiorczego.
    Przypuszczam że znajdziesz wszystko, ja zrobiłem parę sztuk irdy i sprzedałem pod płytę główną na elemencie TFDS 4500
    Świetnie działają.
    Musisz wiedzieć że każda płyta główna ma inną konfigurację złącza irda.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #4 3145309
    macio8888
    Poziom 22  
    Witam.
    Wiem, ze kazda płyta ma inna konfiguracje. Jedyny napisa na moim układzie to: 4100 32 - cokolwiek to oznacza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3145744
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 610
    macio8888 napisał:
    Jedyny napisa na moim układzie to: 4100 32 - cokolwiek to oznacza.

Może to następca TFDS4500, czyli TFDU4100?
  • REKLAMA
  • #6 3145795
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Zrób zdjęcie ewentualnie napisz jak to wygląda bo myślę że mówimy o tym samym podzespole TFDS.
    Wystarczy znaleść dokumentację i sprawdzić czy to to.
    Pozdrawiam.
    Marcin
  • #7 3146773
    macio8888
    Poziom 22  
    Sam Sung, masz racje - to jest układ TFDU4100. Fotki w necie pokrywają się z tym co mam na biórku. A wygląda to to tak:
    http://www.arbank.co.kr/shopimages/esenci/0240030000043.gif
    szukam teraz dokumentacji do tego
    pozdrawiam

Dodano po 16 [minuty]:

znalazłem note do tego układu. I teraz mam pytanie, czy moge ten ukłąd podłączyć bezpośrednio do płyty głównej?? czy musze robić jeszcze jakiś dodatkowy układzik?

jakby co to pdf z notą jest tutaj:
    http://www.infrarotport.de/tfd_4.pdf
  • #9 3147759
    koki
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Jest sens kombinować? Kup sobie IRDe pod USB za 25zł i po kłopocie. Wszystko pięknie buja.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 3147967
    pyton
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam

Kolego macio8888 na stronie 6 tego Pdf'a masz schemat całości przecież... wystarczy podpiąć pod odpowiednie piny... im mniej części zastosujesz tym więcej będzie zakłóceń...

Pozdrawiam
  • #11 3148224
    macio8888
    Poziom 22  
    Dzięki. teraz juz wiem, ze chodzi o ten schemat, ale w tamtym poscie była równierz płytka pod moj układ.

Kolego Koki, a po to kombinować, ze jestesmy przeciez elektronikami i ten układ wyjdzie mnei 0PLN (słownie: zero), wiec po co mam wydawac te 25zł. Nie wspomne o satysfakcji, którą daje kolejny wykonany i działający układ. No i w końcu po co sterownik na płycie ma się marnowac?

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.

Temat uważam za zamknięty ponieważ dowiedzialem się wszystkiego czego chciałem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia modułu IrDA z telefonu komórkowego do płyty głównej komputera, przy założeniu, że płyta ma zintegrowany sterownik IrDA. Wskazano, że nadajnik i odbiornik IrDA to zazwyczaj jeden element, który można podłączyć do płyty głównej, jednak każda płyta ma inną konfigurację złącza. Najczęściej omawianym układem jest TFDS4500 oraz jego następca TFDU4100, który odpowiada oznaczeniu znalezionemu na module (4100 32). Udostępniono linki do dokumentacji i schematów podłączenia, podkreślając, że wystarczy podłączyć moduł do odpowiednich pinów zgodnie z dokumentacją. Zwrócono uwagę, że im mniej dodatkowych elementów, tym większe ryzyko zakłóceń. W dyskusji pojawiła się sugestia, by zamiast samodzielnego montażu kupić gotowy adapter IrDA na USB, jednak autor preferował własne rozwiązanie ze względu na satysfakcję i brak kosztów. Temat uznano za zamknięty po uzyskaniu pełnej informacji o podłączeniu i działaniu modułu TFDU4100 bezpośrednio do płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA