A więc pomyslełem sobie , że warto byłoby zacząć przygodę z cyferkami jednak nie moge pojac moim małym rozumem jak to działa?? Tzn wiem, że uP złożony jest z pamięci podręcznej i jednostki ALU itp. ale nie mgę pojac jak to działa z elektyrycznego punktu widzenia a wiec jakim cudem na kawałku krzemy można zapisać program wg. którego potem procesor wykonuje zadania ale jak wykonuje te zadania?? wiem tyle ze program to chyba ciąg zer i jedynek ale i zero to prąd nie płynie a 1 to prąd płynie ale jak?? Bo przecież na dyskietce to wiadomo namagnesowany zostaje ten krążek i ok a jak to sie dzieje w uP??
Mógłby mi ktoś tak uczciwie wytłumaczyć?? Jak to w ogóle działa i nie to , że cos tam bierze cos tam skądś tam i oblicza, wlasnie interesuje mnie JAK oblicza?? bo procesor to tysiące tranzystorów i jak to wszystko działa?? Aha i jeszcze czy za jeden znak na wyświetlaczu LCD odpowada jedna nóżka procesora?? i znowu pytanie jak??? Przecież jeden znak na wyświetlaczu to prostokąt złożony z małych pikseli.
Wszystkim cierpliwym i wyrozumiałym dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam!!!
Mógłby mi ktoś tak uczciwie wytłumaczyć?? Jak to w ogóle działa i nie to , że cos tam bierze cos tam skądś tam i oblicza, wlasnie interesuje mnie JAK oblicza?? bo procesor to tysiące tranzystorów i jak to wszystko działa?? Aha i jeszcze czy za jeden znak na wyświetlaczu LCD odpowada jedna nóżka procesora?? i znowu pytanie jak??? Przecież jeden znak na wyświetlaczu to prostokąt złożony z małych pikseli.
Wszystkim cierpliwym i wyrozumiałym dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam!!!