logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa mikroprocesor? Proszę o ogólny opis schematu z notatek

koliuk 14 Wrz 2009 20:18 3128 3
REKLAMA
  • #1 7017680
    koliuk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Witam!

Dziś dostałem notatki od kolegi ze szkoły z przedmiotu "układy mikroprocesorowe".

Tematem było działanie mikroprocesora na którym mnie nie było (choroba);/

Opracowywali schemat:
    Jak działa mikroprocesor? Proszę o ogólny opis schematu z notatek

Mógłbym was prosić o wytłumaczenie po krótce działanie według tego schematu?

Szukałem w internecie lecz są inne schematy blokowe i bardzo szczegółowo to opisane a mi chodzi na ogólnym opisie i wskazaniu co czemu służy (np akumulator- do czego służy w odniesieniu do całego układu).

Z GÓRY DZIĘKUJĘ!
  • REKLAMA
  • #2 7018314
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Nie ten dział - szkółka jest gdzie indziej. A po za tym, nie masz podręcznika do tego przedmiotu ? Zresztą, wszystko jest sieci, np. akumulator -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_(informatyka)
    Kiepsko coś szukasz kolego, jaki to z Ciebie będzie informatyk ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7018345
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6420
    To nie jest schemat działania, tylko schemat budowy...
    Bufory chyba nie wymagają wyjaśnień, akumulator służy do przechowywania argumentu/wyniku operacji, ALU czyli jednostka arytmetyczno-logiczna służy do wykonywania operacji arytmetycznych i logicznych (jak wynika ze schematu - na tym co jest w akumulatorze), PC to program counter, czyli licznik programu (rozkazów), Rejestr rozkazów przechowuje kolejne rozkazy, dekoder rozkazów dekoduje rozkazy (czyli nie jest to schemat procesora RISC, bo ma makrorozkazy, które wymagają dekodowania i rozbijania na instrukcje elementarne), US to układ sterujący - obsługuje reset, linię przerwań oraz linie sterujące dostępem do magistrali. Wygląda to na bardzo uproszczony schemat '51.
  • #4 7018987
    koliuk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Dzięki wielkie:)

Lzep nie jestem na profilu informatyka.

tzok dzieki:)
REKLAMA