logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY MDX-U1RDS - radio działa, ale brak dźwięku w głośnikach, co robić?

chuck 04 Sie 2007 20:07 2789 12
REKLAMA
  • #1 4146199
    chuck
    Poziom 11  
    Witam posiadam radio SONY MDX-U1RDS. Wszystkie kable prawidłowo podłączone, panel sie świeci, gdy włączone radio to zaświeca sie ST-stereo i wyświetla sie informacja rds czyli radio odbiera. Problem polega na tym ze w głośnikach cisza. ściągłem panel i na radyjku jest przycisk RESET i jak nacisnełem ten reset to teraz radio sie włancza ale zaczyna tylko migać panel więc chyba jeszcze bardziej je uwaliłem. czy jest jeszcze możliwość ożywienia tego sprzętu?
  • REKLAMA
  • #2 4146509
    antena
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Sprzęt ożywic mozna we własciwych rękach.Prawdopodobnie masz uszkodzona końcówke mocy.Nikt na odległośc nie poda konkretów.Kłania się miernictwo
  • REKLAMA
  • #3 4147443
    chuck
    Poziom 11  
    zauważyłem ze jak podgłośnie na maxa to słychać bardzo cicho głos. Rozebralem radio i wylutowalem te elementy ktore byly przykręcone do radiatora. czy to są końcówki mocy? i jak je sprawdzic?

• REKLAMA
  • #4 4147711
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    To nie końcówki mocy. Są to stabilizatory 5 i 8 v.
  • #5 4147803
    chuck
    Poziom 11  
    to gdzie one są?
  • #6 4147938
    binis
    Poziom 22  
    Część plyty jest zasłonięta . To jest wielonóżkowy układ chłodzony sporym radiatorem tam bym szukał.
  • REKLAMA
  • #7 4147978
    chuck
    Poziom 11  
    niewidze w tym radiu dużego radiatora. jedyny radiator to widziałem od stabilizatorów. to druga zasłonięta część.

• #8 4148174
    binis
    Poziom 22  
    Jest metalowa pucha przy której stoją 4 kondensatory. Zobacz jakie wartości i jak to wygląda pod spodem.
  • #9 4148185
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Ciekawe jak naprawicie końcówkę mocy w decku...
    I ciekawe gdzie podłączycie głośniki...

SławeK
  • #10 4148206
    chuck
    Poziom 11  
    te 4 kondensatory maja po 16v 180uF

Tak wygląda w tym pudełku:

Dodano po 4 [minuty]:

SlaweK napisał:
    Ciekawe jak naprawicie końcówkę mocy w decku...
    I ciekawe gdzie podłączycie głośniki...

SławeK

a dlaczego? przecież są wyjścia na głośniki
  • #12 4148352
    binis
    Poziom 22  
    Też podejrzewałem że to deck.
  • #13 4148365
    chuck
    Poziom 11  
    ale jaja. ale są jakieś wyjścia do głośników. do czego one służą

SONY MDX-U1RDS - radio działa, ale brak dźwięku w głośnikach, co robić?SONY MDX-U1RDS - radio działa, ale brak dźwięku w głośnikach, co robić?

Dodano po 17 [minuty]:

podłączyłem wyjścia głośników pod aux w wierzy i wszystko działa. zgadza sie to deck. hehe. chce ktoś to kupić?

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz radia SONY MDX-U1RDS zgłasza problem z brakiem dźwięku w głośnikach mimo poprawnego podłączenia kabli i prawidłowego działania panelu (włączone radio, sygnał RDS, tryb stereo). Po naciśnięciu przycisku RESET radio zaczęło migać i nie działa poprawnie. W dyskusji zasugerowano uszkodzenie końcówki mocy, jednak elementy przykręcone do radiatora okazały się być stabilizatorami napięcia 5V i 8V. Końcówka mocy to wielonóżkowy układ chłodzony radiatorami, który jest częściowo zasłonięty. Cztery kondensatory elektrolityczne 16V 180µF znajdują się w metalowej obudowie obok radiatora. Autor potwierdził, że wyjścia głośnikowe są faktycznie wyjściami AUX, co oznacza, że końcówka mocy jest uszkodzona i nie dostarcza sygnału do głośników. Podłączenie wyjść głośnikowych do wejścia AUX w innym urządzeniu potwierdziło działanie sygnału audio. Wniosek jest taki, że problemem jest uszkodzona końcówka mocy w radiu SONY MDX-U1RDS, a jej naprawa wymaga specjalistycznego pomiaru i wymiany odpowiednich elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA