logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet w sieci LAN między dwoma komputerami?

TRACER00 06 Lis 2003 12:30 9314 24
REKLAMA
  • #1 389179
    TRACER00
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam. mam problemik! Chce zrobić sieć w domku. Mam kompa z 2 sieciówkami i drugiego zsieciówką. Na tym pierwszym jest net z sieci lan i chce żeby na drugim też można było korzystać z neta. wpisuje ip i te same maski i maski i nic. dostepniam foldery i połączenie intern i nic :cry: pordazić please!!!
  • REKLAMA
  • #2 389194
    leonidqczma
    Poziom 12  
    witam
    sa specjalne programy do wspoldzielenia lacza bodajrze WINROUTE sproboj tym.
    poza tym IP musi byc inne poniewarz 2 kompy niemoga dzialac na tym samym IP(tak mi sie przynajmniej wydaje).
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 389204
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Przedewszystkim między kompami musi być kabelek Crossowany (z przeplotem) Ponadto tak jak już wcześniej wspomniano musisz mieć odpowiednio karty skonfigurowane. Na jednym IP nigdy dwa kompy nie ruszą. Maski podsieci muszą być: jedna dla sieci zewnętrznej, a druga dla sieci wewnetrznej. Programowe routery nie są trudne do zdobycia i skonfigurowania. Choć przyznam że nigdy ich nie stosowałem, więc w tym nie pomogę.

proponowałbym zacząć tak:

Jeśli masz sieć zewn. dobrze skonfigurowaną (tzn. masz neta i wszytko działa) to zajmij się połączeniem tych kompów w domu. Połącz je kablem z przeplotem ustaw maskę podsieci identyczną np. 255.255.255.0 Tylko nie pomyl kart w kompie z dwoma :!: Przypisz "zainteresowanym" kartom kolejne IP i sprawdź czy się widzą. Jeśli tak to teraz tylko winrouta czy jakiś podobny program instalnij i GOTOWE :!:

Pozatym nie wiem czy wiesz ale na kompie nr2 tym z jedną kartą niestety nie będzie neta jak wyłączysz kompa nr1. Ale to chyba oczywiste ;)

Pozdrawiam WoŹnY
  • #4 389245
    TRACER00
    Poziom 11  
    ok. spróbuje z winrout. nie zainstalowałem go wcześniej :idea: jak bedzie nie ok to sie jeszcze odezwe.
  • #5 389261
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Jeśli na komputerze nr1 masz Windows XP lub 2000 to możesz udostępnić internet drugiemu komputerowi bez dodatkowych programów (jest opcja udostępnienia połączenia internetowego). Jest tylko jedno "ale", drugi komputer musi posiadać w LANie drugie IP, nie jest to udostępnianie na zasadzie maskarady jak w WINROUTE
  • #6 389471
    TRACER00
    Poziom 11  
    tz. zaczne jeszcze raz. komp 1 jest podłaczony do neta i ma 2 karty sieciowe. komp 2 ma sieciówke i chce go połączyc z 1 żeby można mieć neta na 2. Na obydwu jest XP. Maski są takie same tzn. 255.255.255.0 a protokoły inne tzn inna końcówka. Pliki są udostępnione. I teraz zaczynają się schody bo, komp 1 widzi 2 tyle ze nie mozna się do niego dostać, zas komp 2 nie widzi wogóle 1. Poradzic???
  • #7 389587
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Podaj następujące informacje, adres IP i maske na karcie sieciowej "od strony dostawcy", adresu IP i maski kart sieciowych w "Twojej sieci" i adres bramy na komputerze nr2. Pozatym sprawdz czy na kompie nr 2 masz wpisane dobre DNS (możesz wpisać te same co na komputerze nr 1 na karcie od dostawcy).
  • REKLAMA
  • #8 390235
    ElGregor
    Poziom 23  
    Robisz tak:
    Na pierwszym komputerze masz np. takie ustawienia:
    IP: 192.168.0.45
    maska 255.255.255.0
    brama 192.168.0.1

Wchodzisz w "Połączenia sieciowe", wybierasz właściwości tego połączenia do którego dołączony jest net i w zakładce "zaawansowane" zaznaczasz "Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera".

Na drugim komputerze ustawiasz np:
    IP: 192.168.0.46 (inne IP niż na pierwszym ale w zakresie maski)
    maska 255.255.255.0 (maska taka jak na pierwszym komputerze)
    brama 192.168.0.1 (brama taka jak na pierwszym komputerze)

Komputery powinny się "widzieć" nawzajem i na obu powinien być net, wartości oczywiście są przykładowe i musisz je dostosować do swojej sieci.
  • #9 393822
    DetoXX
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Tak, ale trzeba zadać sobie tu pytanie: jak ten komputer jest podłączony do netu za pomocą LAN. Wyobraź sobie taką sytuację: sąsiad jest podłączony do LAN (tym samym do Internetu), przez swojego providera. Ma swoj IP itd. I teraz dogadał się z sąsiadem, że będzie mu udostępniał. Niestety pojawia się taki problem: provider może mieć tzw identyfikację kart sieciowych (ja tak mam na przykład). DNS przepuszcza tylko określone karty sieciowe.. tym sposobem nikt nie podłączy się do Internetu nielegalnie.
  • #10 393838
    beavis
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    A tak przy okazji jeżeli internet mam przez neostradę to czy mogę go podzielić w ten sam sposób??
  • #11 393902
    DetoXX
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Pisze na umowie.. z tego co mi wiadomo to NIE :(
  • #12 395486
    ElGregor
    Poziom 23  
    DetoXX napisał:
    Niestety pojawia się taki problem: provider może mieć tzw identyfikację kart sieciowych (ja tak mam na przykład). DNS przepuszcza tylko określone karty sieciowe.. tym sposobem nikt nie podłączy się do Internetu nielegalnie.
    Zgadza się, ale to że dołączę sąsiada nie powoduje że do netu wpięta jest inna karta sieciowa, dane dalej "wychodzą" z mojej karty której MAC jest wpisany u providera.
    Poza tym coś ci się pomyliło z tym DNSem, DNS to "Domain Name Server" czyli serwer tłumaczący nazwy domen na IP i odwrotnie, MAC filtruje się na serwerze przy pomocy odpowiedniego oprogramowania (np. pakiet ARP pod linuxem).
    Inną sprawą jest to czy admin się połapie, jeśli jest sprytny to może to zauważyć (np. maskarada na FREESCO używa górnych portów, od 60000) i nas odetnie, choć moim skromnym zdaniem dzielę sobie i spowalniam swoje łącze o przydzielonym transferze i teoretycznie nie powinna nikogo o to głowa boleć.
  • #13 494861
    jacekli
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Witam,no dobrze ale jak w WIN2000 włączyć udostępnianie połączenia?
  • #14 495033
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    jacekli napisał:
    Witam,no dobrze ale jak w WIN2000 włączyć udostępnianie połączenia?
    Wybrać właściwości bierzącego połączenia, wejść na karte udostępnianie i włączyć opcje (ew wybrać sieciówke).
  • REKLAMA
  • #15 607971
    klaus76
    Poziom 11  
    :) Witam. Ja też mam problem! Chce zrobić sieć w domu. Mam kompa z 2 sieciówkami i drugiego z 1 sieciówką. Na tym pierwszym jest net z sieci lan i chcę, żeby na drugim też można było korzystać z neta. wpisuje ip i te same maski i maski i nic. udostepniam foldery i połączenie intern i nic poradźcie please!!!
    Czy ktoś ma taką samą sieć jak ja (tyle, że działającą)
    czy ktoś możę podać mi dane, przykład (tj. adresy ip, maski itd. ustawień na każdej ze swoich3 kart sieciowych
  • #16 3145919
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Shit! A mi nic nie działa! Zaczynam się wkurzać czytając kolejne topic-i które nic mi nie wyjaśniają...

Na kompie 1 mam sieciówkę + neo na USB [modem Sagem]. Chcę to podzielić... Na tej sieciówce ustawiam:

IP: 192.168.0.1 [taką zmianę wymusza udostępnienie połączenia tel. neo].
    MASKA: 255.255.255.0

reszta pusta [DNS, brama]

Na drugim [tym z jedną sieciówką] mam:

IP: 192.168.0.2
    MASKA: 255.255.255.0

Obie sieciówki połączone kablem. Na kompie pierwszym daję na poł. neo, udostępnienie... i... nic. Pomocy...

[ps. jak się uda to jak potem ustawić w Firefoxie połączenia na kompie 2?]
  • #17 3146459
    ElGregor
    Poziom 23  
    Nie widzę ustawionego gateway'a (brama domyślna) na drugim komputerze.
    Musi być 192.168.0.1, żeby "wiedział" gdzie ma routować pakiety
  • #18 3146868
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Tak też zrobiłem... nadal nic.
  • #19 3147077
    D_Mrozu
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    klaus76 napisał:
    :) Witam. Ja też mam problem! Chce zrobić sieć w domu. Mam komputera z 2 sieciówkami i drugiego z 1 sieciówką. Na tym pierwszym jest net z sieci lan i chcę, żeby na drugim też można było korzystać z neta. wpisuje ip i te same maski i maski i nic. udostepniam foldery i połączenie intern i nic poradźcie please!!!
    Czy ktoś ma taką samą sieć jak ja (tyle, że działającą)
    czy ktoś możę podać mi dane, przykład (tj. adresy ip, maski itd. ustawień na każdej ze swoich3 kart sieciowych

Komputer nr1 - 2 karty sieciowe.
    Karta nr1 - na którą przychodzi sygnał (WAN) - zgodnie z ustawieniami Twojego ISP
    Karta nr2 - tu nic nie ustawiasz

Komputer nr2 - 1 karta sieciowa połączona kablem crossover z kartą sieciową nr2 komputera nr1
    Ustawienia:
    Adres IP: 192.168.0.2
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.0.1
    DNS: 192.168.0.1

Z komputera nr1 powinny przechodzić pingi do komputera nr2 i odwrotnie:
    na komputerze nr1
    ping 192.168.0.2

na komputerze nr2
    ping 192.168.0.1

We właściwościach połączeń sieciowych komputera nr1 dla karty sieciowej nr1 (WAN):
    Zakładka Zaawansowane:
    Udostępnianie połączenia internetowego
    zaznacz przy:
    Zezewalaj innym użytkownikom na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera

Ikona połączenia z WAN powinna być "z rączką"

WAŻNE:
    - Wyłącz firewall w programie antywirusowym na komputerze nr1
    - Jeżeli na komputerze nr1 masz zainstalowany system MS WindowsXP Home - to zapomnij o udostępnianiu - ten system nie obsługuje 2 kart sieciowych. Rozwiązanie: karty bezprzewodowe (WiFi) i program do obsługi karty producenta (u mnie tak to działa z systemem WindowsXPHome i Windows98SE na laptopie - w połaczeniu Ad-Hoc)
    - Najpierw włączaj komputer nr1, a gdy sie uruchomi dopiero komputer nr2 (lub opcja odśwież we właściwościach połączenia sieciowego na komputerze nr2)

Inne rozwiązanie - jeżeli adres IP dla WAN przypisywany jest na podstawie MAC katy sieciowej - zakup router który umożliwia klonowanie MACi wszystko powinno działać bez problemów. Dla Twojego ISP router będzie widziany jako jeden komputer.

Pozdrawiam
  • #20 3147924
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    A mi to nikt nie odpisze :P
  • #21 3148159
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Xan-dark_elve napisał:
    A mi to nikt nie odpisze :P

ale o co chodzi? z twojego wczesniejszego postu tylko widze ze nei wpisales bramy ani dns drugiemu kompowi.
  • #22 3148538
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Z mojego wcześniejszego postu widać że wpisałem bramę "Tak też zrobiłem... nadal nic."... a DNS... hmmm jaki wpisać ? [tego nie wiedziałem i nie wiem...]
  • #23 3148635
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Taki sam jak brama lub zewnetrzny np z tpsa
  • #24 3148648
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Yeah. Działa... thx a lot.
  • #25 3150874
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    TRACER00 napisał:
    witam. mam problemik! Chce zrobić sieć w domku. Mam komputera z 2 sieciówkami i drugiego zsieciówką. Na tym pierwszym jest net z sieci lan i chce żeby na drugim też można było korzystać z neta. wpisuje ip i te same maski i maski i nic. dostepniam foldery i połączenie intern i nic :cry: pordazić please!!!

Jak nie masz huba/switcha ,to musisz miec kabel skrosowany.
    Jka nie masz to popatrz tu;
    http://pl.wikipedia.org/wiki/RJ-45#Pary
    Na dole 2 rysunek to wyjaśnia.
    Jedna karta sieciowa jak rozumiem jest od internetu. Druga przez hub lub jak go nie ma przez kabel crosowany (opis wyżej)do drugiego kompa. Adresy IP stałe np.192.168.1.1 i 192.168.1.2 ,maski takie same. jak w tej sytuacji masz pingi , to masz fizyczne połączenie.
    Sorry nie doczytałem twego 3 postu; chyba musisz wyłączyć zabezpieczenia w XP (zapora)
    Zacznij od tego , chyba ,że to juz masz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy udostępniania internetu w sieci LAN między dwoma komputerami, z których pierwszy posiada dwie karty sieciowe, a drugi jedną. Kluczowe problemy to przypisanie unikalnych adresów IP dla każdej karty sieciowej, odpowiednia konfiguracja masek podsieci (np. 255.255.255.0), ustawienie bramy domyślnej na komputerze drugim wskazującej na pierwszy komputer oraz poprawne połączenie fizyczne za pomocą kabla krosowanego (cross-over). Na komputerze z dwoma kartami sieciowymi (z systemem Windows XP lub 2000) należy włączyć opcję udostępniania połączenia internetowego (ICS - Internet Connection Sharing) w właściwościach połączenia sieciowego, co pozwala na przekazywanie internetu do drugiego komputera. Ważne jest, aby drugi komputer miał IP z tej samej podsieci, ale różne od pierwszego, oraz aby w ustawieniach sieciowych miał wpisaną bramę i DNS (najczęściej adres IP pierwszego komputera lub zewnętrzny DNS dostawcy internetu). Należy również wyłączyć zaporę systemową lub antywirusową blokującą ruch sieciowy. W przypadku braku huba lub switcha, kabel musi być krosowany. Dodatkowo poruszono kwestie ograniczeń ze strony dostawców internetu, którzy mogą blokować udostępnianie łącza poprzez filtrowanie adresów MAC. Program WINROUTE został zaproponowany jako alternatywa do udostępniania internetu, jednak systemowa funkcja ICS jest prostszym rozwiązaniem. Wskazano, że komputer z jedną kartą sieciową nie będzie miał dostępu do internetu, jeśli komputer z dwoma kartami zostanie wyłączony. Podsumowując, prawidłowa konfiguracja adresów IP, masek, bramy, DNS, fizyczne połączenie kablem krosowanym oraz włączenie ICS na komputerze z dwoma kartami sieciowymi umożliwia udostępnienie internetu w sieci LAN między dwoma komputerami z systemem Windows XP/2000.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA