klaus76 napisał: 
Witam. Ja też mam problem! Chce zrobić sieć w domu. Mam komputera z 2 sieciówkami i drugiego z 1 sieciówką. Na tym pierwszym jest net z sieci lan i chcę, żeby na drugim też można było korzystać z neta. wpisuje ip i te same maski i maski i nic. udostepniam foldery i połączenie intern i nic poradźcie please!!!
Czy ktoś ma taką samą sieć jak ja (tyle, że działającą)
czy ktoś możę podać mi dane, przykład (tj. adresy ip, maski itd. ustawień na każdej ze swoich3 kart sieciowych
Komputer nr1 - 2 karty sieciowe.
Karta nr1 - na którą przychodzi sygnał (WAN) - zgodnie z ustawieniami Twojego ISP
Karta nr2 - tu nic nie ustawiasz
Komputer nr2 - 1 karta sieciowa połączona kablem crossover z kartą sieciową nr2 komputera nr1
Ustawienia:
Adres IP: 192.168.0.2
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1
DNS: 192.168.0.1
Z komputera nr1 powinny przechodzić pingi do komputera nr2 i odwrotnie:
na komputerze nr1
ping 192.168.0.2
na komputerze nr2
ping 192.168.0.1
We właściwościach połączeń sieciowych komputera nr1 dla karty sieciowej nr1 (WAN):
Zakładka Zaawansowane:
Udostępnianie połączenia internetowego
zaznacz przy:
Zezewalaj innym użytkownikom na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera
Ikona połączenia z WAN powinna być "z rączką"
WAŻNE:
- Wyłącz firewall w programie antywirusowym na komputerze nr1
- Jeżeli na komputerze nr1 masz zainstalowany system MS WindowsXP Home - to zapomnij o udostępnianiu - ten system nie obsługuje 2 kart sieciowych. Rozwiązanie: karty bezprzewodowe (WiFi) i program do obsługi karty producenta (u mnie tak to działa z systemem WindowsXPHome i Windows98SE na laptopie - w połaczeniu Ad-Hoc)
- Najpierw włączaj komputer nr1, a gdy sie uruchomi dopiero komputer nr2 (lub opcja odśwież we właściwościach połączenia sieciowego na komputerze nr2)
Inne rozwiązanie - jeżeli adres IP dla WAN przypisywany jest na podstawie MAC katy sieciowej - zakup router który umożliwia klonowanie MACi wszystko powinno działać bez problemów. Dla Twojego ISP router będzie widziany jako jeden komputer.
Pozdrawiam