logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy statecznik Vossloh-Schwabe obsłuży dwie świetlówki G23 11W?

Maker3 05 Sie 2007 19:16 2172 3
REKLAMA
  • #1 4148884
    Maker3
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam świetlówkę o trzonku G23, ma ona 11W i służy do oświetlania akwarium. Teraz kupuje ładniejsze, a jednocześnie bardziej wymagające rośliny. I muszę zwiększyć oświetlenie.
    Niestety nie ma wiekszych żarówek o trzonku G23 (takie mocowanie mam w pokrywie) niż 11W więc zdecydowałem się umieścić drugą żarówkę.
    I tu pojawia się moje pytanie.

Czy na tym stateczniku http://katalog.vossloh-schwabe.com/cgi-bin/nc...nbr=99693&smlwlfsmlkz=4&LANG=GB&cgrfnbr=14581
    mogą działać dwie świetlówki? Czy muszę dokupić drugi do drugiej żarówki

Czy może na jakimkolwiek stateczniku nie mogą działać 2 żarówki.

Jeśli da się podpiąć drugą żarówkę pod ten statecznik, to mógłby mi ktoś narysować jakiś schemat?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4149607
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Niestety statecznik musisz wymienić bo ten jest przystosowany tylko do jednej lampy o mocy maxymalnej 11W . Możesz zastosować statecznik 18W i połączyć z nim szeregowo 2 świetlówki PL-S 11W . Ja wykonywałem takie połączenia z statecznikiem Philips'a typu BTA 18/230 i stosowałem właśnie lampy PL-S 11W.
  • REKLAMA
  • #3 4150128
    Maker3
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    DarekBytom napisał:
    Niestety statecznik musisz wymienić bo ten jest przystosowany tylko do jednej lampy o mocy maxymalnej 11W . Możesz zastosować statecznik 18W i połączyć z nim szeregowo 2 świetlówki PL-S 11W . Ja wykonywałem takie połączenia z statecznikiem Philips'a typu BTA 18/230 i stosowałem właśnie lampy PL-S 11W.

Naprawdę masz statecznik Philipsa z serii BTA? czy się pomyliłeś?
    W opisie tego urządzenia jest
    http://sklep.doko.pl/product_info.php?cPath=56_59_92&products_id=2135 napisał:
    Do wykorzystania ze świetlówkami TL i TL-D pracującymi przy nominalnym napięciu zasilania
    Świetlówki z trzonkiem G23 mają oznaczenie u Philipsa PL-S.

A co sądzicie o tym stateczniku Philipsa BPL 26W 230V B2 http://sklep.doko.pl/product_info.php?cPath=56_59_92&products_id=2132

Ma on 26W. Czy mogę go używać z oświetleniem o mocy 22W (2x11W)? Czy w ogóle może on pracować na dwie świetlówki?
  • #4 4162382
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Sorki że nie odpisałem dłuższy czas .
    Statecznik ten to jest dokładnie BTA 18W chyba w wersji "c" ale to tylko wykonanie mechaniczne . Statecznik użyłem ,bo taki był pod ręka, działa już z kilka lat w takiej konfiguracji , a świetlóweczki wyglądają jak nówki ,nie mają nawet przyczernionych rur przy trzonkach. Nie wiem czy ten 26W statecznik nie będzie za mocny , napewno sobie poradzi z 13W lampami , natomiast do układu 22W zastosuj jakikolwiek statecznik 18~20W . Powinno być wtedy O'K.
REKLAMA