logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować pop-up Adobe Flash Player w Zone Alarm?

Remeknapr 06 Sie 2007 01:59 2754 9
REKLAMA
  • #1 4150019
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    Witam

Jak zablokować w Zone Alarm pop up Adobe Flash Player, aby nie wyskawiwało co 3 s to wkurzające okno? Mogę zablokować javascript, ale wtedy inne rzeczy nie dzialają np. narzędzia "Quote", "Code" z Elektrody.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4152758
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Dzięki. Rewelacyjny link.
  • #4 4155307
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Niestety podany tam sposób nie działa. Wpisałem w plik Hosts.sam:

127.0.0.1 www.adobe.com

Nie pomogło. Zapingowałem stronę i wpisałem uzyskane IP.

127.0.0.1 192.150.18.101

I poup w dalszym ciągu wyskakuje.
  • Pomocny post
    #5 4156215
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Remeknapr napisał:
    Niestety podany tam sposób nie działa. Wpisałem w plik Hosts.sam:

127.0.0.1 www.adobe.com

Nie pomogło. Zapingowałem stronę i wpisałem uzyskane IP.

127.0.0.1 192.150.18.101

I poup w dalszym ciągu wyskakuje.

nie masz edytować pliku hosts.sam lecz plik hosts (bez rozszerzenia!)
  • REKLAMA
  • #6 4159419
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Sorry! Nie doczytałem do końca. Wyedytowałem plik i zabrałem mu rozszerzenie, ale dalej nie działa. W rejestrze nie miałem takiego klucza, więc go utworzyłem. I w dalszym ciągu nici. Mam wątpliwości do tego klucza. Czy nie trzeba podać ścieżki do pliku? System Win98 SE. To cytat ze strony:

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters

w wartości DataBasePath.:

A to klucz, który utworzyłem:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Tcpip]
    "Parameters"="DataBasePath"
  • #7 4159483
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ten
    DataBasePath musi mieć chyba zawartość dla win '98 %SystemRoot% lub C:\windows i musi znajdować się w kluczu Parameters a u Ciebie on znajdure sie Tcpip

Możesz też spróbować utworzyć dokument .txt i zapisać w nim
    Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters]
    "DataBasePath"=hex(2):25,00,53,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,52,00,6f,00,6f,\
      00,74,00,25,00,00,00

a następnie zmienić jego rozszerzenie na .reg i uruchomić oraz dodać do rejestru...
  • REKLAMA
  • #8 4160911
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Co w takim razie mysleć o wiedzy podawanej na wspomnianej stronie? Może tak, może owak. Wolał bym konkretne, sprawdzone rozwiązanie. Na zasadzie - u mnie tak działa.
  • #9 4161001
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Nie znam dokładnie problemu, ale przypuszczam że te okienka musi wywalać jakiś plik od Adobe, który jest aktualnie uruchomiony wiec na Twoim miejscu sprawdziłbym w msconfig i powyłączałbym wszystkie podejrzane aplikacje + skan hijackthis'em + sprawdzenie loga na hijackthis.de
  • #10 4161672
    Remeknapr
    Poziom 33  
    gallus [pl] napisał:
    Nie znam dokładnie problemu, ale przypuszczam że te okienka musi wywalać jakiś plik od Adobe, który jest aktualnie uruchomiony wiec na Twoim miejscu sprawdziłbym w msconfig i powyłączałbym wszystkie podejrzane aplikacje + skan hijackthis'em + sprawdzenie loga na hijackthis.de

Okno jest uruchamiane przez skrypt ze strony, na której jest jakaś animacja we flash'u. Wystarczy w firewallu zablokować skrypty javy i okno nie wyskakuje, ale wtedy nie działają też inne potrzebne skrypty. Chciałbym zablokować tylko ten skrypt, ale nie wiem, czy w Zone Alarm jest taka możliwość. Większość funkcji i opisów dotyczy aplikacji wychodzących. Natomiast problem blokowania aplikacji, czy stron wchodzących nie jest opisany. Dla mnie jest to kompletne pomieszanie logiczne. Ważniejsze jest blokowanie niepowołanego dostępu z zewnątrz. Blokowanie wyjścia też jest istotne, aby np. nie stać się zoombie, ale to druga w kolejności sprawa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na zablokowanie wyskakujących okienek (pop-up) Adobe Flash Player w programie Zone Alarm bez konieczności blokowania całego JavaScript, co powoduje problemy z funkcjami strony Elektroda, takimi jak "Quote" czy "Code". Proponowano modyfikację pliku hosts (należy edytować plik hosts bez rozszerzenia, a nie hosts.sam) w celu zablokowania dostępu do www.adobe.com, jednak ta metoda nie przyniosła efektu. Dyskusja dotyczyła także ustawień rejestru systemu Windows 98 SE, w szczególności klucza DataBasePath w HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesTcpipParameters, który powinien wskazywać na katalog systemowy (%SystemRoot% lub C:windows). Sugerowano również sprawdzenie uruchamianych procesów w msconfig oraz skanowanie systemu narzędziem HijackThis w celu wykrycia potencjalnych niechcianych aplikacji. Problem wynika z uruchamiania skryptu na stronie zawierającej animację Flash, który powoduje pojawianie się okienka. Blokowanie skryptów Java w firewallu eliminuje pop-up, ale jednocześnie wyłącza inne potrzebne funkcje strony. W Zone Alarm brak jest jasnej opcji blokowania wybranych skryptów lub aplikacji przychodzących, co komplikuje selektywne blokowanie tego typu okienek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA