logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 32WT45ES - TV przełącza na DVD, brak reakcji na pilot i klawiaturę

zyga 06 Sie 2007 13:56 1845 13
REKLAMA
  • #1 4150968
    zyga
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    TV + DVD (kombo) po włączeniu przełącza n DVD nie można włączyć TV . ani pilotem ani klawiaturą lokalną
  • REKLAMA
  • #2 4150985
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Nie masz przypadkiem podłączonego kabla SCART lub VIDEO?
  • REKLAMA
  • #3 4151079
    zyga
    Poziom 15  
    Przewody wyjęte on ma DVD w obudowie TV
  • REKLAMA
  • #4 4153073
    flash_mm
    Poziom 20  
    Ocena: 44
    padnieta przetwornica w dvd - zasilacz
  • REKLAMA
  • #5 4153762
    zyga
    Poziom 15  
    Sprawdzę i dam znać.

Dodano po 5 [godziny] 31 [minuty]:

Po wymianie kondensatorów w zasilaczu DVD -TV zaczął działać , ale trwało to krótko i znowu się zawiesił na DVD . Czy można włączać TV bez udziału DVD( zrobić obejście) ?
  • #6 4155492
    flash_mm
    Poziom 20  
    moze po prostu uszkodzil ci sie tv? czy da sie wejsc w tryb serwisowy?

nie pamietam dokladnie , ale mozesz chyba bezkarnie poodpinac wszystkie kable idace na plyte cyfrowa. zostaw tylko klawiature (idaca na maly modul pod kineskopem)
  • #7 4155776
    zyga
    Poziom 15  
    Przewody na płytę cyfrową od DVD odczepiłem. i nic,.Nie mam schematu i nie wiem jak przechodzi sterowanie przez DVD aby to ominąć.Po wyjęciu wtyku od zasilania DVD tak samo,Wygląda jak by się coś działo z procesorem,bo blokuje się klawiatura i pilot . Przy trybie AV wymuszonym 8 n Euro można wyłączyć to pilotem-tutaj brak reakcji.
  • #8 4156253
    flash_mm
    Poziom 20  
    pilot i klawiatura jest w dvd wiec chociaz ta czesc (plytka na przodzie dvd) powinna miec zasilanie. skoro odlaczyles calkiem zasilanie dvd to normalne ze nie ma sterowania. przyjrzyj sie panelowi w dvd na plycie przedniej
  • #9 4156319
    zyga
    Poziom 15  
    Wszystko się zgadza - chodzi o to co wymusza przełączenie w tryb DVD w procesorze -on sam ,pamięć czy jakiś element zewnętrzny. oraz czy można odłączyć DVD tak aby procesor po szynie o niego się nie upomniał i wszystko działało bez DVD ?
  • #10 4157564
    zyga
    Poziom 15  
    Może ktoś wie jak wejść w tryb serwisowy i może tam jest możliwość wyłączenia DVD.
  • #11 4159504
    flash_mm
    Poziom 20  
    w menu serw nie ma mozliwosci wylaczenia dvd. przelacza w tryb dvd procesor tv, a wykrywa go po podpieciu kabli (takie male wtyczki) chyba czarna i niebieska. jak kable odepniesz masz tv bez dvd. pozostaje tylko wykombinowanie zasilania 5v do odbiornika IR i klawiatury. to zasilanie musi byc w trybie standby (pracuje tylko mala przetwornica) po to aby byla mozliwosc uruchomienia z trybu uspienia. chyba ze zasilanie dvd dziala to problemu nie masz.
  • #12 4164102
    zyga
    Poziom 15  
    Te przewody to czerwony i czarny - wyjęcie ich gdy TV jest zablokowany na DVD nic nie daje. Gdy TV "wisi" na DVD wyjmowanie przewodów dochodzących do DVD nie odblokowuje TV. Blokowanie polega na tym że wyświetla napis DVD ale DVD nie jest włączone brak logo i możliwości przełączania. Nie mam schematu , z DVD wychodzi wtyczka ,która nie jest podłączona ( 3 przewody-czarny, żółty, czerwony) są one z wtórnej części przetwornicy DVD- czy jest jakieś ich wykorzystanie w moim przypadku
  • #13 4167098
    zyga
    Poziom 15  
    O przewodach w kolorach czarnym i niebieskim to się nie zrozumieliśmy - ja myślałem o pojedyńczych przewodach a ty miałeś na myśli te dwie taśmy. Jednak one jak już pisałem wcześniej nie mają wpływu na "blokadę' Odblokować odbiornik można przez wyjęcie złącza przy pamięci i włączenie TV bez tego złącza. Po ponownym załączeniu złącza i włączeniu TV odbiornik działa prawidłowo do momentu załączenie DVD pilotem bądź klawiaturą lokalną.Problem polega na tym że DVD i OTV posiadają ten sam odbiornik IR i przyciski klawiatury są na tym samej szynie i to by trzeba rozdzielić i rozłączyć
  • #14 4200455
    zyga
    Poziom 15  
    Z uwagi na to że nawet całkowite wyłączenie DVD a przy tym wysłanie z pilota przypadkowego rozkazu z klawiatury DVD blokowało TV zrobiłem przełącznik który rozpinał taśmę idącą do procesora w okolicach pamięci i przełączenie go powodowało odblokowanie TV. Temat zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 32WT45ES z wbudowanym odtwarzaczem DVD przełącza się automatycznie na tryb DVD po włączeniu i nie reaguje na pilot ani lokalną klawiaturę. Problem nie jest spowodowany podłączonymi kablami SCART czy VIDEO, gdyż DVD jest integralną częścią obudowy TV. Uszkodzona przetwornica zasilacza DVD była przyczyną początkowych problemów, a wymiana kondensatorów chwilowo przywróciła działanie, jednak problem powrócił. Próby odłączenia przewodów zasilających i sygnałowych DVD nie odblokowały telewizora, ponieważ procesor TV wykrywa obecność DVD na podstawie podłączonych taśm i sygnałów, co powoduje blokadę sterowania pilotem i klawiaturą. Odbiornik podczerwieni i klawiatura są współdzielone między TV i DVD, co komplikuje rozdzielenie sygnałów. Wejście do trybu serwisowego nie umożliwia wyłączenia modułu DVD. Ostatecznie rozwiązaniem było fizyczne rozłączenie taśmy sygnałowej idącej do procesora w okolicach pamięci, co pozwoliło na odblokowanie telewizora i niezależne działanie bez udziału DVD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA