logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera podczas gier - Intel E4500, Palit 9600 GT, Chieftec 450W

krzysiekj18 02 Kwi 2008 11:13 1629 14
REKLAMA
  • #1 4984037
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Witam
    Posiadam następujący komputer:
    Płyta p35a-s
    procesor Intel E4500
    grafika Palit 9600 GT
    pamięć 2x1GB Patriot CL5
    dyski Segate SataII 320GB i Hitachi 250GB ATA
    Zasilacz Chieftec 450W [GPS-450AA-101A]

Mój problem wygląda następująco kiedy korzystam przy normalnej pracy z komputera to wszystko śmiga bez żadnych problemów, przeprowadziłem test stres testem procesora i pamięci i max tem. procka jaką osiągną to 51 stopni więc wszystko jest raczej w normie, napięcia podczas testu nie miały żadnych wahań, ale wystarczy że włączę jakąś dowolną nową grę i po kilku minutach gry niekiedy kilkudziesięciu sekundach gry zawiesza mi się komputer w ten sposób że obraz się zatrzymuje ( niekiedy jeszcze kilka razy lekko drgnie jakby chciał ruszyć ) i dźwięk się zacina po kilku sekundach całkiem zanika i komputer trzeba resetować.
    Spróbowałem przeprowadzić test 3DMark 06 ale udało mi się za pomocą tego programu zrobić jedynie test wydajności procesora jeżeli włączyłem również test grafiki komputer wysiadał po kilkunastu sekundach animacji.
    Sterowniki do płyty głównej to te z załączonej płytki ( najnowsze ), a do grafiki to najnowsze z netu.
    Bardzo proszę o pomoc i instrukcje jak poradzić sobie z tym problemem.
  • REKLAMA
  • #2 4984090
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Program diagnostyczny DirectX (masz najnowszy DirectX 9.0c ze strony microsoftu, nie "starszy" 9.0c z płyty jakiejś?) nie pokazuje błędów ? Start>uruchom "directx" Jakie temp. pokazuje Nvidia Monitor ? Dodatkowe zasilanie dobrze "siedzi"?
  • #3 4984097
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Mam DirectX 9c ale z płyty zaraz zaktualizuję i przeprowadzę test.
  • #4 4984110
    foxiu
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Albo grafika albo pamięć - zasilacz uciągnie, więc wstępnie można go nie brać pod uwagę.

Czym testowałeś pamięć? Puść memtesta, załóż najpierw tylko jedną kość, potem tylko drugą - zobacz jak zachowuje się komputer w takim układzie. Jeżeli na którejś kości działa bez problemu - sprawa jasna. Jest jeszcze małe prawdopodobieństwo, że obie kości mogą być walnięte.
    Druga sprawa - grafika. Załóż inną kartę, która obsłuży tryb 3d i puść 3dmarka.

Na wstępie pomierz jeszcze napięcia na zasilaczu - fakt, gdyby coś było źle to system mógłby w ogóle nie chodzić, ale na wszelki wypadek to i ksiądz wacka ma.
  • REKLAMA
  • #5 4984191
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4878
    Jeśli nie jest to uszkodzenie karty graficznej , to na 90% za słaby zasilacz - niestety ale posiada on tylko 15A na linii 12V a to może nie wystarczyć .
  • #6 4984218
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Właśnie zrobiłem test z wypinaniem pamięci i na obu występuje dokładnie ten sam problem.
    Co do podmiany karty graficznej to może być w tym tygodniu z tym problem ponieważ pracuję w tym tygodniu po południu i niem mam do kogo jej pożyczyć ,czy w takim razie jest jakiś sposób na sprawdzenie czy to wina zasilacza i czy nie mam on podczas obciążenia go przez kartę grafiki jakiś spadków napięć, aha spróbuję jeszcze odłączyć dodatkowy dysk twardy i dvd to może go trochę o dociąży i zobaczę co się teraz będzie działo.

A więc po odpięciu drugiego dysku i DVD problem nadal jest taki sam.
    Pamięć przetstuję jeszcze ale dopiero wieczorem, jak wrócę z pracy.

Jeszcze jedno pytanie jeżeli to rzeczywiście wina zasilacza to jaki polecacie do tego zestawu ???
  • #7 4984900
    escobar5
    Poziom 2  
    Jest jeszcze jedna opcja , z którą się kiedyś spotkałem a dotyczyła karty dźwiękowej - zawieszała i resetowała kompa... a problem okazał się trywialny - otóż miałem wgrane najnowsze sterowniki które niestety najlepsze nie były. Spróbuj ostatecznie może zainstalować jakiś starszy sterownik do karty graficznej. Pytanie jeszcze - bo pisałeś coś o zacinającym się dźwięku - a może to stery do karty dźwiękowej też należy podmienić?
  • #8 4986102
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Do tej grafy należałoby instalować najnowsze stery

Zawsze możesz zakupić S3 na PCI za 5zł z alledrogo - nie duża kwota a zawsze się może przydać

Też bym obstawiał walniętą grafę
  • REKLAMA
  • #9 4986163
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Na drugim PCI-E też testowałeś ?
  • REKLAMA
  • #10 4987382
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Co do karty dźwiękowej to wyłączyłem ją w biosie spróbowałem ponowie z 3dmarkiem i to samo komp wisi podobnie po przepięciu grafiki na drugą szynę PCIEx16.
    Podczas testu zmierzyłem również miernikiem uniwersalnym napięcie na wtyczce molex i w czasie kiedy komp nie był obciążony wynosiło 12,3-12,5V, natomiast po uruchomieniu 3dmarka spadło do 1,99-12,0V i kilka sekund później komp się zawiesił a napięcie wzrosło do ok 12,3V. Miernik którym mierzyłem napięcie jest to UNI-T M890G, nie jest może on najwyższych lotów ale raczej można mu wierzyć.
    Bardzo proszę o porady czy może to być rzeczywiście wina zasilacza bo jeśli tak to kupię nowy, natomiast jeśli jest to wina karty graficznej to wysyłam ją do sklepu na gwarancję.
  • #12 4987418
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    A jakiej mocy powinien być ten zasilacz ??
    Aha i ten zasilacz miałem w starym kompie ( Athlon 2500+, 1GB RAM, Ati 9550 ) i nie było z nim żadnych problemów komputer na nim pracował bardzo stabilnie.
  • #14 4987463
    wqq
    Poziom 22  
    Ocena: 173
    Witam

Mała sugestia - dodatkowe zasilanie do Karty Graficznej masz podłączone, bo wspominał o tym kolega Bogdanor abyś sprawdził ale według opisu jakoś nie mogę znaleźć czy masz to podłączone.

Pozdrawiam i powodzenia
  • #15 4987474
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Dodatkowe zasilanie mam oczywiście cały czas podłączone.

W nocy zrobiłem jeszcze test pamięci i po siedmiu godzinach testu program nie znalazł żadnych błędów (Memtest)

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną p35a-s, procesorem Intel E4500, kartą graficzną Palit 9600 GT, pamięcią 2x1GB Patriot CL5, dyskami Seagate SATA II 320GB i Hitachi ATA 250GB oraz zasilaczem Chieftec 450W GPS-450AA-101A zawiesza się podczas uruchamiania gier. Problem objawia się zatrzymaniem obrazu i zacinaniem dźwięku, wymagającym resetu. Testy pamięci (Memtest) nie wykazały błędów, a temperatura procesora podczas stresu nie przekracza 51°C. Napięcia zasilacza mierzone miernikiem UNI-T M890G spadają z 12,3-12,5V do około 12,0V pod obciążeniem 3DMarkiem, po czym następuje zawieszenie systemu. Wykluczono problemy ze sterownikami karty dźwiękowej i graficznej oraz testowano kartę na różnych slotach PCI-E. Sugeruje się, że przyczyną może być niewystarczająca moc zasilacza, który ma tylko 15A na linii 12V, co jest niewystarczające dla karty 9600 GT pod obciążeniem. Zalecane jest użycie zasilacza z mocną linią 12V minimum 18-20A oraz ewentualna wymiana karty graficznej na gwarancji, jeśli problem nie ustąpi. Dodatkowe zasilanie karty graficznej jest podłączone prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA