logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć transformator z Allegro: 2x31V, 1x9V, kable i uziemienie?

mskojon 06 Sie 2007 18:43 1414 6
REKLAMA
  • #1 4151858
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Witam, kupiłem na allegro transformator i nie jestem pewny co do podłączenia go.
    Jak podłączyć transformator z Allegro: 2x31V, 1x9V, kable i uziemienie?
    Miał mieć 2x 31V i 1x9V ale widzę tutaj tylko dwie pary niebieskich i czerwonych i ten kabel z oczkiem na końcu (uziemienie??) i 3 kable wejściowe niebieski brązowy i pomarańczowy? jak to podłączyć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4151908
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Może ten transformator jest na 120V i 230V zmierz miernikiem i znajdź parę przewodów o największej rezystancji to powinno być 230V i sprawdzaj miernikiem na kombinacjach przewodów jakie są napięcia.Ja to dla bezpieczeństwa podłączam transformator 24V i dopiero sprawdzam.Chodzi mi o transformatory niewiadomego pochodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 4151920
    mskojon
    Poziom 31  
    Niebieski-brązowy 20 Ohm
    Niebieski-pomarańczowy 22 Ohm
    Pomarańczowy-brązowy 2,5 Ohm
    Podłączyłem zasilanie do kabli niebieskiego i brązowego wskutek czego otrzymałem obiecane 30V na wyjściu i 20V pomiędzy masą a pomarańczowym kablem.
    Może ktoś z Was bardziej doświadczony ode mnie podpowie mi jak to popodłączać aby uzyskać 2x30V
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4153948
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Skoro "Miał mieć 2x 31V i 1x9V", a nie ma to go oddaj...
  • #5 4153985
    robson24-78
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam.

Uzwojenie pierwotne transformatora jest nawijane cienkim drutem i ma dużo zwojów, a co za tym idzie, dużą rezystancję, uzwojenie wtórne jest nawijane drutem grubszym, więc jego rezystancja będzie mała. Według mnie, uzwojenie pierwotne to para przewodów niebieskich lub czerwonych, uzwojenie wtórne 2X31V to te trzy grube przewody, a uzwojenie pomocnicze 9V to te przewody, które zostaną wolne ;).
    Zmierz rezystancję między przewodami czerwonymi, niebieskimi i podłącz 230V do tych przewodów, które będą miały większą rezystancję. Zmierz napięcie na grubych przewodach (na 99% będzie 31V) ;)

Powodzenia i nie bój się eksperymentowania!
  • REKLAMA
  • #6 4154661
    mskojon
    Poziom 31  
    Niestety jest odwrotnie, grube są z uzwojenia pierwotnego, ale najbardziej mnie intryguje dlaczego pomiędzy pozostałym kablem z uzwojenia pierwotnego a tym kablem z oczkiem wychodzącym jakby z uzwojenia wtórnego zwartym do uziemienia mam 20V??
  • #7 4157096
    robson24-78
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Mierzyłeś rezystancje wszystkich uzwojeń? A tak w ogóle, to jakiej mocy jest ten transformator? Jeśli miał mieć 2X31V i 9V to dla uzwojeń wtórnych powinno być przyporządkowanych 5 przewodów - jeśli jest tak jak mówisz i te trzy grube kable są od uzwojenia pierwotnego, to dla uzwojeń wtórnych pozostają Ci 4 przewody, czyli o jeden za mało... Zmierz rezystancje, bo są dwa wyjścia - albo mylisz uzwojenia, albo dostałeś inny transformator niż chciałeś...

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia transformatora zakupionego na Allegro, który miał posiadać uzwojenia wtórne 2x31V i 1x9V, jednak użytkownik zauważył tylko dwie pary przewodów (niebieskie i czerwone) oraz kabel z oczkiem, prawdopodobnie uziemienie, oraz trzy przewody wejściowe: niebieski, brązowy i pomarańczowy. Pomiar rezystancji między przewodami wykazał różne wartości, a podłączenie zasilania do niebieskiego i brązowego dało około 30V na wyjściu i 20V między masą a pomarańczowym przewodem. Wskazano, że uzwojenie pierwotne zwykle ma większą rezystancję i jest nawinięte cienkim drutem, natomiast wtórne ma mniejszą rezystancję i grubszy drut. Sugerowano zmierzenie rezystancji wszystkich uzwojeń, aby rozpoznać które przewody są pierwotne, a które wtórne, oraz sprawdzenie napięć na różnych kombinacjach przewodów. Zwrócono uwagę, że jeśli transformator nie odpowiada opisowi (2x31V i 1x9V), warto go zwrócić. Pojawiły się wątpliwości co do prawidłowego rozpoznania uzwojeń, gdyż grube przewody mogą należeć do uzwojenia pierwotnego, a liczba przewodów wtórnych może być niewystarczająca. Zalecane jest dokładne pomiarowe rozpoznanie uzwojeń i napięć przed podłączeniem transformatora do sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA