logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć kable do K700i, by wgrać soft?

lordzibo 06 Sie 2007 22:30 2601 21
REKLAMA
  • #1 4152714
    lordzibo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    przerobiłem kabelek według tego schematu -> http://img408.imageshack.us/img408/6508/schematkabladataln7.png
    teraz tak.
    We wtyczce są takie kabelki:
    zielony
    biały
    brązowy
    niebieski
    czarny
    czerwony
    Po przerobieniu mam tak:
    patrząc na obrazek wyżej podany...
    11 czerwony połączony z pinem 9
    10 czarny
    7 niebieski
    6 brązowy.

kabelki zielony i biały nie podłączone
    czy jest to dobrze połączone? Bo próbowałem kilkoma programami i nie mogę wgrać softa ani nic zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 4152752
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4153569
    lordzibo
    Poziom 11  
    Wcześniej kabelek działał jako kabelek do dzwonków itd.
    Proszę o pomoc :-)
    Próbuję coś zrobić programem SemcTool v8.4 ale cały czas wyskakuje błąd
    ERROR: 000403
  • #4 4153598
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Polecał bym jakiś inny sprzęt (cruiser). UFS już nawet nie bardzo sobie radzi i tymi CIDami.
  • REKLAMA
  • #5 4153837
    lordzibo
    Poziom 11  
    Co to znaczy inny sprzęt? Inny telefon? No nie załamujcie mnie, dopiero co odziedziczyłem go po siostrze :/
  • #6 4156191
    gsmfan
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Nie inny telefon tylko sprzet do wgrania softu. Jak masz tornado to usb smarta kupisz za grosze a fajnie sobie radzi z se.
  • #7 4156223
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    gsmfan napisał:
    Nie inny telefon tylko sprzet do wgrania softu. Jak masz tornado to usb smarta kupisz za grosze a fajnie sobie radzi z se.

chyba sobie ze starymi radzi bo nie z nowymi ..
  • #8 4156257
    gsmfan
    Poziom 15  
    Testowane na k750 z cidem 49 - polak bez problemu, smoczek bez problemu. Nawet naprawial po nieudanym smoku robionym ufs. Co do k700 smoka sciaga tez bez zadnego problemu i flashowal nie podam cida bo telefon juz dawno gdzies po naszym pieknym kraju smiga :)
  • #9 4156263
    szpilers
    Poziom 22  
    Ocena: 4
    no to ja dam koledze rade

flesza kabelkiem zwyklym sie nie tykaj chyba ze masz znajomego w serwisie- po sofcie musisz zrobic zabieg(nie pamietam doklldnie nazwy czy to jest customalizacja czy jakies podobne trudne slowo) bez conajmniej ufs-a albo cruisera tego nie zrobisz a telefonik ci nie bedzie chodzil dobrze-telefonu z tego oc wiem raczej nie usmiercisz ale bez tego zabiegu raczej nie bedzie smigal:)-to tyle z teog oc sie orientuje(customalizacja nie zawsze jest wymagana)

no ale twoj telefon chcesz to probuj:)

co do komunikacji to pamietaj o pelnej baterii jakiejs mocnej zeby telefonu nie ubic bo soft ci kolo godziny zajmie i o czystych stykach tez nalezy pamietac ,inny szczegol ktory mi sie przypomnial to zmiana cida na browna bo na redzie sobie spokoj mozesz dac:) chyba tyle
  • #10 4156291
    gsmfan
    Poziom 15  
    A widzisz tez prawda customizacje trzeba zrobic :) Inaczej telefon dojdzie Ci do wyboru jezyka i bedzie kapa.
  • REKLAMA
  • #11 4156322
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4156338
    szpilers
    Poziom 22  
    n-box wystarcza ale bez sprzetu od siebie powiem podziekuj:) moj kolega na kebelek sztuczki 2 tygodnie czytal a i tak z darmowo customalizaja nie dal sobie rady zawsze musial z n-boxa korzystac
  • #13 4156357
    Artech
    wszystko tu jest zależne od wartości cidu i ufs nie zawsze wystarcza...
  • #14 4156482
    szpilers
    Poziom 22  
    w k700i najwyzej masz chyba red 36:) i na ufsie smiga bez klopotu no chyba ze czegos nie wiem:) ale na kablu zanim sie cruisera dorobilismy poszlo duzo sztuk niezaleznie czy to byl 39-36 cid:)

tyle ze ta customalizacja draznila;)
  • REKLAMA
  • #15 4156808
    lordzibo
    Poziom 11  
    1. Nie wiem co to ta customalizacja hehe
    2. Żeście mnie Panowie teraz pocieszyli, naczytałem się jak chłopaki wgrywali softy, a tu wychodzi na to że nic nie ździałam samym kabelkiem. :(
    Dzięki Wszystkim za rady, wolę się posłuchać niż uwalić komórę :)
  • #16 4156842
    at3
    Poziom 12  
    Te telefony da sie crobic bez problemu zwykłym kablem Crackowanym programem USB-Smarta, nawet mozna wykozystac UFS'a jako kabel. A co do kustomizacji to w K700 jest ona nizbędna, gdyż telefon zatrzyma sie na tasku "Proszę czekać". W programie Zulei (USB-Smart) wystarszy po fleshu wykonać operacje "Finalize Phone after flash" i tyle jesli chodzi oKustomizacje. A porocz tego jest jeszcze kilka mozliwosci zrobienia tego telefonu za FREE i nie trwa to wcale długo (jak tu niektozy sugerowali :).
    [/youtube]
  • #17 4157813
    gsmfan
    Poziom 15  
    Kolego Artech podwaze Twoja teorie ze usb smart nie radzi sobie z nowymi telefonikami :P
    Cytat:
    Switch phone ON
    Get phone info
    Flash CID: 49
    Phone KEY: A1_DB2010_49_RED
    OTP CID: 49
    Phone IMEI: 35331701225777
    Flash ID: 897E
    Switch phone ON
    Write Flashloader CID49
    Waiting to finish
    Switch phone ON
    Start Flashloader CID49
    Send FLASH application
    Checking MAIN flash file
    Switch phone ON
    Send FLASH application
    Send MAIN flash file: "K510_R4CH003_GENERIC.mbc"
    MAIN flash sent OK
    Switch phone ON
    Send FLASH application
    Checking FS flash file
    Send FS flash file: "K510_R4CH003_CENT_EUROPE.fbc"
    FS flash sent OK
    Switch phone ON
    Get phone info
    Switch phone ON
    Write Flashloader CID49
    Waiting to finish
    Switch phone ON
    Start Flashloader CID49
    Reading flash CXC version
    Version: R4CH003_CXC1250231_GENERIC_CO
    Send FLASH application
    Write GDFS Flashloader
    Switch phone ON
    Start GDFS Flashloader
    Recover first flash part
    Send FS application
    Start FS services
    Complete phone
    Please remove and insert battery before try to power phone!
    Operation succesfull

i jeszcze lock

Cytat:
    Switch phone ON
    Get phone info
    Switch phone ON
    Write Flashloader CID49
    Waiting to finish
    Switch phone ON
    Start Flashloader CID49
    Reading flash CXC version
    Version: R4CH003_CXC1250231_GENERIC_CO
    Send FLASH application
    Write GDFS Flashloader
    Switch phone ON
    Start GDFS Flashloader
    Recover first flash part
    Setup GDFS Loader
    Clear all SP locks
    Operation succesfull

SE k510i :)
  • #18 4157821
    Artech
    chyba sie zle zrozumielismy mi chodziło o same tornado a nie o usb smarta ...:)
  • #19 4158294
    at3
    Poziom 12  
    Jeśli byś uwaznie przeczytał moją wypowiedź dowiedziałbyś się że UFSa Chciałem uzyc tylko i wyłącznie jako kabla gdyż Program Zulei ma taką opcję. Kożystałem z tego i robilem Telefony takie jak W300, W810.
  • #20 4158327
    Artech
    at3 napisał:
    Jeśli byś uwaznie przeczytał moją wypowiedź dowiedziałbyś się że UFSa Chciałem uzyc tylko i wyłącznie jako kabla gdyż Program Zulei ma taką opcję. Kożystałem z tego i robilem Telefony takie jak W300, W810.

ciesze sie..:D
  • #21 4158454
    at3
    Poziom 12  
    Poniżej jest Program USB-Smarta działający bez klucza. Dysponuje tez pełnym Supportem do Tego Programu.
    Załączniki:
    • Sony-Ericsson_USB-Smart.part2.rar (8.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sony-Ericsson_USB-Smart.part1.rar (9.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 4273564
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poprawnego podłączenia kabli do telefonu Sony Ericsson K700i w celu wgrania oprogramowania (softu). Autor przerobił kabel według schematu, łącząc konkretne przewody z pinami wtyczki, jednak nie uzyskał połączenia z telefonem i pojawił się błąd ERROR: 000403 podczas próby użycia programu SemcTool v8.4. Uczestnicy wyjaśniają, że sam kabel i darmowe programy często nie wystarczą do poprawnego wgrania softu i wykonania niezbędnej customizacji (finalizacji), która jest konieczna, aby telefon po flashu działał poprawnie i nie zatrzymywał się na ekranie "Proszę czekać". Zalecane jest użycie dedykowanego sprzętu serwisowego, takiego jak Cruiser, Tornado, USB-Smart lub N-Box, które lepiej radzą sobie z CID telefonu i umożliwiają wykonanie customizacji. Wskazano, że w K700i customizacja jest niezbędna, a operację tę można wykonać w programie Zulei (USB-Smart) po wgraniu softu, korzystając z funkcji "Finalize Phone after flash". Podkreślono również znaczenie pełnej baterii, czystych styków i odpowiedniego sprzętu, aby uniknąć uszkodzenia telefonu. Dyskusja zawiera także uwagi o kompatybilności sprzętu z różnymi modelami i CID, a także o ograniczeniach darmowych narzędzi w porównaniu do profesjonalnych urządzeń serwisowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA