logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer resetuje się przy uruchamianiu - Windows XP, AMD Athlon, GeForce 4MX

matlev 07 Sie 2007 20:07 1724 14
REKLAMA
  • #1 4155634
    matlev
    Poziom 10  
    Komputer sam się resetuje od ok dwóch tygodni.
    Bylo znośne, bo resetował sie tylko przy wzmożonej aktywności kompa, np. gdy włączałem grę, albo w Photoshopie działałem nad dokumentem 2000x2000px i miałem setki warstw.
    Wracajac do tematu, w końcu zaczął mi sie poważnie resetować nawet przy włączaniu firefoxa. Odkurzyłem go, bo myślałem, że może mięć słabe chłodzenie z powodu tak dużej ilości kurzu. Nic to nie zmieniło. Całkiem niedawno bateria na procesorze była wymieniana powodu niekontrolowanych resetów i ciągle złej daty i godziny :).
    Wirusa nie ma. Skanowałem kompa. "Odkurzaczem" przejechałem system. I nic.
    Niedawno był format partycji systemowej, wiec... nic niby nie powinno sie dziać. Teraz już mi sie komp resetuje podczas wczytywania systemu, wiec sytuacja jest krytyczna.

Windows xp z sp2
    amd athlon 2gh (~1,7ghz)
    geforce 4mx z chłodzeniem pasywnym
    1024mb ram

Jakieś jeszcze info potrzebne? Jak zdołam uruchomić kompa to może nawet będę mógł przedstawić raport DxDiag jeżeli będzie potrzebny.

Proszę o szybka pomoc. Z góry dzięki.

Czy kolegę to nie razi?
    Poprawiłam ten post, choć nie jest to moim obowiązkiem.
    Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego. Zdanie rozpoczynamy z dużej litery i kończymy kropką.
    Proszę dbać o styl wypowiedzi.
    Proszę poprawić swoje posty w tym temacie przed napisaniem kolejnego postu.
    Dziękuję.
    W razie niezastosowania się do zaleceń moderatora zostaną wyciągnięte konsekwencje regulaminowe.
    charm_spider
  • REKLAMA
  • #2 4155662
    rrata
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Twój zasilacz umiera. Podaj jeszcze jaki masz ten zasilacz (marka, model, moc) i wymień na nowy.
  • REKLAMA
  • #3 4155675
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4155761
    matlev
    Poziom 10  
    FEEL model: ESP-300ATXSP4 v.: 2.03 115V/230V output: 300W

ma.. tyle co komp. 5 lat
  • #5 4155778
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Niech kolega sprawdzi kondensatory na płycie głównej i w zasilaczu. To podstawa.
  • #6 4155786
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4155830
    creativ_pl
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    a może procek ci sie za dużo grzeje!! po to masz w biosie ustawioną temp że po jej przekroczeniu automatycznie komputer sie restartuje (kumpel tak miał) sprawdź czy czasem wiatraczek oraz radiator na procku są dobrze przy montowane, czy wiatraczek ci dobrze chłodzi lub czy pasta która znajduje sie między prockiem a radiatorem jeszcze istnieje

Proszę poprawić post.
    Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego. Zdanie rozpoczynamy z dużej litery i kończymy kropką.
    Proszę nie używać wielokrotnie !!, to nie są ozdobniki.
    Dziękuję.
    charm_spider
  • #8 4155932
    matlev
    Poziom 10  
    zapewnim ze z prockiem i pasta jest jak najbardziej wporzadku. komp NAGLE zaczal sie tak zachowywac.

Proszę poprawić post.
    Dziękuję.
    charm_spider
  • #9 4155968
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Opisany problem zapewne zniknie jeśli komputerowi dasz nowy lepszy zasilacz.
  • REKLAMA
  • #10 4155976
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    :arrow: matlev Co z kondensatorami elektrolitycznymi? Sprawdzał to kolega?
  • #11 4156187
    tomus2k
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Zasilacz padł nie sprawdzaj kondków tylko wymień na nowy za duże ryzyko że pojedzie na maxa i da 50v na płytę. ( w zasilaczach nie tylko kondki padają a ruszanie przegrzanych bebechów może ...)
    Sprawdź kondki na płycie powinny być płaskie (denka te ponacinane) jeśli środek stoi jakby wypchany - do wymiany
  • #14 4157712
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Zasilacz zapewnia stałą dostawę prądu i napięcia o możliwie jak najmniejszej zawartości zakłóceń (harmonicznych) a im starszy i gorszy zasilacz tym ta zawartość jest większa co bardzo szkodzi podzespołom komputera, najlepiej kupować zasilacz który jest ciężki (serio - waga zasilacza dużo o nim mówi) i taki na którym pisze 400W i kosztuje 150PLN a nie taki co ma 550W i kosztuje 60 PLN....
  • #15 4157875
    uniok
    Poziom 13  
    Zasilacz na pewno do wymiany. Jest tylko jeden problem... Zasilacz mógł jeszcze coś uszkodzić na płycie. Miałem już taki przypadek, zasilacz (codegen 300w :/ ) z czasem troszkę przypalił chipset... Po wymianie płyty było już OK.

P.S. Podziękowania dla moderatora za dbanie o nasz język ojczysty. Nie usuwaj tego czerwonego tekstu, niech wiedzą że źle napisałem:)

Proszę poprawić post.
    Dziękuję.
    charm_spider

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z systemem Windows XP, procesorem AMD Athlon 2 GHz, kartą graficzną GeForce 4MX i 1 GB RAM samoczynnie się resetuje podczas uruchamiania i przy wzmożonej aktywności, np. w grach czy Photoshopie. Problem nasilił się do tego stopnia, że reset następuje już przy wczytywaniu systemu i uruchamianiu przeglądarki Firefox. Wymieniono niedawno baterię na płycie głównej, odkurzono komputer, wykonano format systemu i skanowanie antywirusowe, jednak problem pozostał. Wskazano, że najprawdopodobniejszą przyczyną jest uszkodzony zasilacz marki FEEL model ESP-300ATXSP4 o mocy 300W, który ma około 5 lat. Zalecane jest sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej i w zasilaczu, a także pomiar napięć miernikiem. Użytkownik potwierdził, że chłodzenie procesora i pasta termoprzewodząca są w porządku. Wskazano, że stary lub uszkodzony zasilacz może powodować niestabilność napięć, co skutkuje resetami komputera. Rekomendowano wymianę zasilacza na nowy, o dobrej jakości i odpowiedniej mocy, a także ewentualne sprawdzenie płyty głównej pod kątem uszkodzeń spowodowanych przez wadliwy zasilacz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA