logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka tania karta WiFi PCMCIA do laptopa w Krakowie? D-Link DWL-610 czy inna?

oleksy009988 08 Sie 2007 17:29 2440 10
REKLAMA
  • #1 4158572
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam pytanie na temat karty do laptopa, do bezprzewodowego neta.
    Chcę w Krakowie odbierać neta na laptopie, i mam pytanie.
    Czy np. ta karta: http://www.allegro.pl/item221733225_wifi_d_link_dwl_610.html pozwoli mi odbierać neta?

Lub ta: http://www.allegro.pl/item223530167_pcmcia_bezprzewodowa_karta_sieciowa_wifi.html

Chcę kupić jakąś jakąś tanią kartę...
  • REKLAMA
  • #2 4158660
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Jeśli laptop posiada PCMCIA to nie ma problemu.
  • REKLAMA
  • #3 4158662
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam.Karty tego typu zapewniają połączenie wi-fi przez łącze PCIMCIA.Ich jakość uzależniona jest od ceny,polecałbym karty markowe.
  • REKLAMA
  • #4 4158679
    bydler0
    Poziom 1  
    jak zależy Ci by mieć nieprzerwany kontakt polecam tylko marko
    we karty!
    Proszę poprawić post.
    Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • #5 4158693
    ninjafan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Sprawa ma się tak - obie, karty obsługują stary standard b (11 Mbit). Oczywiście do odbierania stron internetowych taka prędkość będzie wystarczająca (i wtedy polecam kartę z pierwszego linku, który kolega podał). Jeżeli kolega myśli o przesyłaniu plików przez sieć LAN - to powinien zaopatrzyć się w kartę PCMCIA obsługującą standard G (54 Mbit) lub wyższy (tzw. super G). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 4158769
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1847
    należało by jeszcze zapytać z jakim kontrolerem pcmcia mamy doczynienia
    czy jest 16 czy 32 bitowy
    oraz czy obsługuje karty 3.3v czy tylko 5v
    a może jest to cardbus ?
    i dopiero pod tym kątem szukać karty

pcmcia pcimci nie równa

pozdrawiam

Jaką literą rozpoczynamy zdanie?
    [jankolo]
  • #7 4159205
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Ogólnie sprawa ma się tak, że chciałbym kupić kartę dla swojej dziewczyny, aby mogla korzystać z neta w Krakowie... Ogólnie to jakieś przeglądanie stronek (raczej niewielu) oraz GG no i oczywiście Skype.

Jeśli możecie zaoferujcie coś z Allegro w miarę możliwe cenowo
  • #9 4159394
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 525
    Na allegro też można kupić dobre karty trzeba patrzeć by była na układzie HERMES, ATHEROS, PRISM 2.5.
    Nic kolega nie pisze jaki zasięg?
    Ile jest do stacji bazowej?
    A to ważne bardzo.
    Polecam takie:
    Orinoco Gold/2Wire, Chipset Hermes1,Antena-99,00 zł
    Senao Engeniu PCMCIA 200 mW - 180,00 zł
    Orinoco Gold Agere Systems OEM - 39,00 zł
    Orinoco Gold Agere PCMCIA Nowe - 72,00 zł
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę nie podawać linków do Allegro, Ebay.
    Tylko zamieszczać fotki i poprawne skrócone opisy!
    Aukcja się z kończy czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.

• #10 4166681
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    ninjafan napisał:
    standard G (54 Mbit) lub wyższy (tzw. super G).

Ostatnio widziałem w sklepie karty o standarcie N1 (to jakaś nowość)
    Moje pytanie
    Czy karta o wyzszym standarcie posiada zawsze większy zasięg działania i czy to ma cos ze sobą wspólnego?
    Dziekuje.
  • #11 4166975
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    To karty w standardzie 802.11n, a dokładniej zgodne z 1 draftem tego standardu.
    Faktycznie mają większy zasięg i szybkość, tylko aby wykorzystać jego zalety po drugiej stroni potrzebne jest urządzenie w takim samym standardzie.
    oleksy009988 napisał:

Chcę kupić jakąś jakąś tanią kartę...

Podaj do jakiego ona ma być laptopa ?
    Jeśli posiada on gniazdo mini PCI to dużo wygodniejsza w użyciu będzie karta WiFi w tym standardzie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru taniej karty WiFi PCMCIA do laptopa, umożliwiającej odbiór internetu bezprzewodowego w Krakowie. Karty D-Link DWL-610 oraz inna PCMCIA z Allegro obsługują standard 802.11b (11 Mbit/s), co jest wystarczające do przeglądania stron internetowych, komunikatorów takich jak GG i Skype. Zaleca się jednak wybór markowych kart, zwłaszcza jeśli zależy na stabilności połączenia. Warto zwrócić uwagę na typ kontrolera PCMCIA (16/32-bit, CardBus) oraz napięcie (3.3V lub 5V), aby karta była kompatybilna z laptopem. Dla lepszej prędkości i zasięgu polecane są karty obsługujące standard 802.11g (54 Mbit/s) lub nowsze 802.11n, które oferują wyższy transfer i większy zasięg, pod warunkiem, że stacja bazowa również obsługuje ten standard. Przykładowe polecane modele to Orinoco Gold (chipset Hermes), Senao Engeniu PCMCIA 200 mW oraz Orinoco Gold Agere Systems. Kupno karty w sklepie może być bezpieczniejsze niż na Allegro, jednak na Allegro można znaleźć dobre karty z chipsetami Hermes, Atheros lub Prism 2.5. Przy wyborze ważne jest także określenie odległości od stacji bazowej i wymaganej mocy anteny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA