Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Windows Vista - nie działają aplikacje sieciowe.

jasek2 08 Aug 2007 22:09 2576 29
Telkom Telmor
  • #1
    jasek2
    Level 22  
    Witam. Mam laptopa (HP dv6408nr) z fabrycznie zainstalowaną Vistą. Wszystko działa jak należy (IE, Firefox) na wifi.

    Niestety żadne komunikator nie chce mi działać :(. GG, Tlen, Skype. Wszystkie instalują się i włączają, ale żaden nie może połączyć się z serwerem. Żeby było śmieszniej po podłączeniu skrętki z rutera tego samego,z którego laptop łapie WIFI, tlen łączy się z siecią GG, ale ze swoją już nie może.

    Szukałem dużo na necie, ale nie znalazłem rozwiązania, a wiem, że działają te programy ludziom pod VISTĄ. Może ja mam starą jakaś wersję? A może jakieś zabezpieczenie pre instalowanego fabrycznie oprogramowania HP?

    Pomóżcie proszę, jestem zrozpaczony :(.
  • Telkom Telmor
  • Helpful post
    #2
    gallus [pl]
    Level 31  
    Czytałem gdzieś że vistowy firewall ma bardzo ostre reguły może to on coś miesza...
  • Telkom Telmor
  • #3
    jasek2
    Level 22  
    Ale czy on może coś blokować jest jest ustawiony na off?
    Co prawda jest jeszcze coś takiego jak Internet security settings.
  • Helpful post
    #4
    dexi
    Level 29  
    A może spróbuj te komunikatory uruchamiać jako administrator.

    Miałem podobne problemy z vistą, gdy nie chciała dać dostępu do plików winampowi. W trybie admina dał radę.

    Ja wolałem się trochę pomęczyć i zainstalować xp. Na vistę jest jeszcze za wcześnie.
  • #5
    jasek2
    Level 22  
    Próbowałem uruchamiać jak admin, próbowałem trybu zgodności, ale nic z tych rzeczy nie daje dostępu do sieci...
  • #6
    KJ
    Level 31  
    Może spróbuj wywalić tcpip6 które jest domyślnie zainstalowane w tym "systemie". Najlepiej to wywali viste i zainstaluj XP.
  • #7
    beamer.kun
    Level 18  
    Quote:
    Najlepiej to wywali viste i zainstaluj XP.


    Takie porady to niech najlepiej kolega do kieszeni schowa
  • Helpful post
    #8
    mariano28
    User under supervision
    ja miałem identycznie wgrałem xp i jest ok
  • #9
    jasek2
    Level 22  
    Niestety TCP/IP nic nie dało. Aktualnie zauważyłem, że aktualizacje nortona i windowa działają, więc to z pewnością wina zabezpieczeń. Jeśli nie uda się, będę zmuszony bawić się z instalacją xp na dysku sata.
  • #11
    jasek2
    Level 22  
    TO straciłem trochę czasu :(.
    Zainstalowałem Win XP z SP2, instalacji przebiegła bezproblemowo, ale potem okazało się, że praktycznie nie ma do niczego sterów, bo HP nie wypuścił dla XP. :(.

    Pozostaje mi tylko powrót do Visty, jeśli zainstaluje wersje PL to klucz nie będzie działał?

    Pozostanie mi okraść microsoft, tak jak oni mnie okradli :/.
  • #12
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    jasek2 wrote:
    Pozostanie mi okraść microsoft, tak jak oni mnie okradli

    Z czego to Microsoft kolegę okradł? Proszę to wyjaśnić.
    Pytanie pomocnicze: czy ktoś koledze pistolet do głowy przyłożył i ZMUSIŁ do zakupu tego laptopa z takim właśnie systemem?
  • #13
    mpn103
    Level 34  
    I ja wtrącę słowo w tej dyskusji.
    Mam również Vistę ale 64 bity.
    Komunikatory takie jak GG, Tlen czy Skype działają bez zarzutu.
    Więc problemów nie powinno być.
    Na początku jak się pierwszy raz uruchamia dany program to Zapora systemu Windows pyta się czy dopuścić ten właśnie program.
    A jeżeli jest wyłaczona to już na 100% powinno działać.
    A może wystaczy wziąć się dostępny :D
  • #14
    jasek2
    Level 22  
    Pan Jankolo jak zwykle zamiast pomagać, pokazuje how nice it is to be mad and untouchable.

    Nie zmusił mnie nikt do tego, tylko kupując ten komputer, a tym samym Windows Vista, spodziewałem się w pełni sprawnego systemu operacyjnego, a dostałem coś co umożliwia połączenie z internetem tylko na porcie 80.

    Czuje się jakbym zakupił telewizor, który odbiera tylko jeden program.
  • Helpful post
    #15
    KJ
    Level 31  
    Stwierdzam że microsoft zmusza producentów sprzętu do zaniechania wsparcia dla XP a tym samym zmusza użytkowników do zakupu Visty. Jak dla mnie ten system jest całkowita porażką. Microsoft twierdzi że system windows vista jest wydajniejszy od xp ... tylko ciekawe dlaczego ma 5 razy wyższe wymagania żeby w ogóle odpalić ... W pełni sprawnym systemem operacyjnym do vista będzie za jakieś 3-5 lat o ile wcześniej nie stanie się systemem niszowym podobnie jak windows milenium czy 2000 a na to właśnie się zanosi.
  • Helpful post
    #16
    neo_dc
    Level 32  
    A kolega dzwonił na infolinie M$ albo pisał do pomocy gg ? Może ten problem już gdzieś wystąpił ?

    Jaka vsta ? Home basic ? a moze jakas inna ?
  • #17
    jasek2
    Level 22  
    Jest pomoc gg od M$?
    Chciałem napisać, ale trzeba zarejestrować windowsa i wtedy można przez 90 dni, żeby nie płacić 150zł :/

    Vista home premium x32
  • #18
    lelekx
    Level 29  
    Zrobisz dobrze, jak pozbędziesz się nortona. Jedno źródło problemów mniej, może coś się wtedy wyjaśni.
  • #20
    elektryk
    Level 42  
    jasek2 wrote:
    Niestety TCP/IP nic nie dało. Aktualnie zauważyłem, że aktualizacje nortona i windowa działają, więc to z pewnością wina zabezpieczeń.
    Dokonfiguruj sobie nortona na 90% to on domyślnie blokuje komunikatory.
  • #21
    jasek2
    Level 22  
    Też tak sądziłem, ale odinstalowanie go nic nie pomogło :(.

    Dodano po 4 [godziny] 23 [minuty]:

    Niestety rozmowa z Microshit tylko podniosła mi ciśnienie. Pani na infolinii powiedziała, że należy kontaktować się z producentem oprogramowania, bo oczywiście to nie jest wina Microshitu. Co więcej dla mojej wersji OEM proponuje odpłatną pomoc techniczną (zapewne tak samo kompetentną jak ona sama). Wrrrrr. :[

    Dodano po 4 [godziny] 25 [minuty]:

    Główną przyczyną moich problemów okazały się zabezpieczenia VISTY. System uznał, że moja domowa sieć wifi jest niebezpieczna i ograniczył pewnym programom dostęp do niej. Bo manualnym dodanie sieci do zaufanych działa LimeWire, Tlen, nie mogę sobie wciąż poradzić z GG i Skype, ale myślę, ze to kwestia konfiguracji. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
  • #22
    jasek2
    Level 22  
    Jestem na skraju załamania.
    Mój entuzjazm okazał się falstartem, myślałem, że problem leży w tej sieci (private public), ale zachciało mi się re instalować i tym razem nie mogę zmusić gg do działania :/.


    Może jeszcze jakieś sugestie?
  • #23
    jasek2
    Level 22  
    Masakra. Zainstalowałem inną Vistę, czystą, i to samo, tylko wtedy chociaż wyświetlały się reklamy i można się było zarejestrować. Nie wiem o co chodzi z tą vistą. Znacie może jakieś programy diagnostyczne, które pomogły by w wykryciu w którym miejscu to gg jest blokowane?
  • #24
    mpn103
    Level 34  
    Jakieś masz dziwne problemy.
    Tyle razy instalowałem już rózne wersje Visty i nie było z nimi żadnych problemów, a tym bardziej z komunikatorami takimi jak gadu-gadu.
    Widocznie coś robisz źle przy konfiguracji tych połączeń. Nie ma cudów, musi działać.
  • #25
    jasek2
    Level 22  
    To powiedz co można zrobić źle przy wkładaniu skrętki :/?
  • #26
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    jasek2 wrote:
    To powiedz co można zrobić źle przy wkładaniu skrętki

    Napisane było:
    mpn103 wrote:
    Widocznie coś robisz źle przy konfiguracji tych połączeń

    Gdzie kolega widzi tutaj cokowiek o kablu sieciowym? Kolega mnp103 sugeruje złą konfigurację OPROGRAMOWANIA.
  • #27
    jasek2
    Level 22  
    Kolega Jankolo proszony jest o niewypowiadamianie się w temacie jeśli nie ma nic konstruktywnego do powiedzenia.
    Jeśli koledze nie znane jest pojęcie DHCP, to śpieszę wyjaśnić, że w systemie Windows podłączonym do rutera tę usługę obsługującego , cała konfiguracja softwareowo-hardwareowa ograniczenia się do włożenia kabla do wtyczki, bądź podłączeniu do sieci bezprzewodowej.

    //dodano:


    Nic już nie rozumiem, chciałem wykluczyć wszystkie możliwości, zainstalowałem przed chwilą inną wersję Visty, nie wgrywałem żadnych sterowników (na razie), ściągnąłem GG najnowsze, zainstalowałem na dysku D:\gadu-gadu, żeby nie w folderze systemowym i nadal nie łączy się z serwerem, można tylko zarejestrować nowy numer, a nie można połączyć się z serwerem, jakieś pomysły?

    Czy to możliwe, że jest to wina sprzętowa, skoro innym ludziom działa to bez problemu?

    Wyłączyłem tcp/ip v6, firewall, może chodzi o dostęp do plików z hasłem, chociaż nie bo wykluczyłem to odznaczając opcję zapisu hasła.

    GG pobiera reklamę z serwera, daje możliwość rejestracji nowego numeru, więc nie wygląda to na problem z połączeniem, a jakiś dziwny problem aplikacji GG do którego ona nie chce się przyznać :).

    Uruchamianie jako administrator i w trybie zgodności do XP nic nie daje :(.

    Sms z GG poszedł, ale program się do tego zawiesił :).

    Przypominanie hasła działa, ale podczas logowania się program nie wyświetla błędu nawet po wpisaniu złego hasła.
    Najgorsze jest to, że raz już mi to działało :/

    Sam jestem poważnie zdziwiony tą sytuacją :/. Myślicie, że router (Sagem 1400W) może być powodem tego problemu?
  • #28
    jasek2
    Level 22  
    Koledzy, koledzy... Osadzaliście mnie o złe konfigurację, a okazało się, że jest to wina Windowsa. Rozwiązaniem jest instalacja poprawki
    windows6.0-kb929763-x86
    lub
    windows6.0-kb929762-x86
    lub
    windows6.0-kb929761-x86

    którejś z tych - instalowałem po kolei i nie wiem która zmusiła gadulca do współpracy.

    Pozdrawiam, mam nadzieję, że rozwiązanie przyda się nie tylko mi :)


    Ponownie otwarłam na prośbę autora
    charm_spider
    .
  • #29
    jasek2
    Level 22  
    Jak się okazało to rozwiązanie jest znowu niezupełne.
    Czasami gg uruchamia się przy starcie loguje na serwer i działa całkiem poprawnie.
    Jednak już po zmianie profilu, bądź zmianie statusu na niedostępny, a potem znowu na dostępny, mimo, że łączy się z serwerem (zmienia się status, a jeśli ten numer jest zalogowany na innym komputerze to wywala na nim na niedostępny), można korzystać z gg radia, jednak nie pobiera statusów ludzi z listy, nie dochodzą wiadomości, i mimo że można otworzyć okno rozmowy, to wiadomości się nie wysyłają.

    Dziękuje za wszystkie pomysły.


    //

    Co ciekawe te same objawy mam nie tylko w gg, ale też w konnekcie, stefanie, aqq.
    Najpoprawniej działa tlen.
  • #30
    jasek2
    Level 22  
    Rozwiązaniem jest router Sagem 1400W, który to kiedyś sprzedawała TPSA.
    Teraz na Linksysie nie mam żadnych problemów.
    Dziękuje za udzielanie sie w temacie. Proszę o zamknięcie tematu.