logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy w PADS 2005 można zaprojektować płytkę jednostronną z autorouterem?

kwiatek6324 10 Sie 2007 14:07 1967 2
REKLAMA
  • #1 4164602
    kwiatek6324
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witajcie.

Temat poruszany pare razy, przeczytalem prawie wszystko tutaj, ale mam kilka watpliwosci.

Elektronika dla mnie to glownie mikrokontrolery i plytki robione recznie na wlasne potrzeby
    poki co.

Do tej pory uzywalem P99 SE, ale polaczenia robilem recznie, bez autoroutera.
    Czasem jednak jest to dosc meczace (ostatnio spedzilem 2 dni nad jedna plytka).

Poczytalem, pogooglalem i chce sie przesiasc na cos z wyzszej polki.
    Sciagnalem PADS 2005,CADSTAR-a9, CR500, gdzies w kolejce lezy allegro.

Chcialbym glownie czasem uzyc autoplacera i autoroutera.
    No i zabralem sie za CADSTARA, jakos interfejs do mnie nie trafil, CR5000 poki co nie odpalilem.
    No ale dziala mi PADS.

I tutaj jest glowne pytanie: Czy da sie zrobic plytke jednostronna ?
    Szukalem, ale nie znalazlem nigdzie.

No i dwa, czy to nie jest porywanie sie z motyka na slonce ??
    Czy nie lepiej raz na jakis czas (tych plytek nie jest az tak duzo)
    usiasc i recznie poprowadzic trasy ??
    Chociaz czasem symulacja i EMC by sie przydalo zobaczyc moze...
    ale sam nie wiem.

Pozdr
    AK
  • REKLAMA
  • #2 4166776
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Może nie odpowiem koledze na pytanie, ale dołącze się do tematu. Jeżeli chodzi o routowanie. Zdecydowanie każdy autorouter nie poradzi sobie z płytka jednostronną. Choc widziałem i używałem ich wiele, bo na początku swojej drogi również siliłem się na zatąpinie mnie przy projektowaniiu automatami. Ale to wszystko spełzło na niczym. Autoroutery są dobre, wręcz niedoścignione jeżeli chodzi o płyty wielowarstwowe. Gdyby trzeba było projektować ręcznie płyty drukowane np. komputerów, to kolejna płyta powstawała by chyba co rok. Obliczenia choćby długości ścieżek w szynie pamięć- chipset-procesor zajeły by połowę tego czasu.Nie będe operował terminami fachowymi, ale myśle że kolega rozumie o co chodzi. I szukając doskonałego autorutera, po testach swierdzam, że ten w Padsie ( a konkretnie Blaze-router) jest najlepszy. Dlaczego? A bo jest bezrastrowy, czyli nie prowadzi ścieżek po rastrze, jak inne, choćby słynna Spectra z OrCada czy Allegro. Z tego co wiem, jest już następca Blaze Routera, nazwy nie pamietam. Oba mają jeszcze jedną rzecz, o którą te routery z Protela, Aliuma i wszystkie inne moga pozazdrościć: wbudowaną sztuczną inteligencję. Dlatego płytki spod nich wychodzą tak, jakby to człowiek przy nich siedział ( no, nie do końca ale różnice i to dość znaczną widać).

A koledze odradzam szukanie opcji płytki jednostronnej w tak zaawansowanych programach, jak te wspomniane. To nie ma sensu. Wszystkie te autoroutery są fabrycznie skonfigurowane do pracy przy bardziej zaawansowanych projektach niż płytce jednostronnej. Jestem ciekaw co za płytki Kolega projektuje, że ma doścć ręcznego routowania. Może podasz wymiary, liczbę i rodzaj elemnetów oraz typ urządzenia? Ja osobiście do płytek jednostronnych używam Protela 99Sę, dlaczego? Bo najszybciej w nim się pracuje. Brak zbędnych bajerów zaśmiecających ekran znane z Altiuma, i co najlepsze, proste skróty klawiaturowe. Wyuczyłem się tych niezbędnych, np. tych potrzebnych do postawienia drucianego mostka. I teraz nie szukam juz czegoś lepszego, bo szkoda czasu, który można włożyc w zaprojektowanie dobrej płytki jednostronnej.Nieważne ile czasu spędzisz przy projektowaniu, ważne czy ta płytka spełni Twoje i innych oczekiwania. i to powinna być główna zasada.Projektujesz dotąd, aż uznasz, ze lepiej się nie da, lub gdy dalsze szukanie lepszego rozwiązania nie ma już sensu ze względu na choćby rodzaj budowanego urządzenia, częstotliwości, prądy płynące w ściażkach.

A te dwa dni które kolega spędza to jest jeszcze dopuszczalne. Czasami, gdy mam czas, ambicję i chęci pobawić się to potrafię spędzić do tygodnia czasu przy płytce po kilka godzin dziennie, dopieszczając każdy załamek ścieżki, usuwając zbędne przelotki, mostki. Jak ostatnio, gdy projektowałem małą dwustronną płytkę (15 na 15 cm) z mnóstwem scalaków CMOS.
  • #3 5020402
    bartek96
    Poziom 13  
    Jak chcesz zrobić płytkę jednowarstwową w PADSie, to w Layoucie wybierasz Setup -> Pad Stack... -> (otwiera sie okienko) -> Defaults -
    > Routing -> i w Layer Biasing -> Selected layers wybiersz warstwę, na której chcesz prowadzić ścieźki. Standardowo po wyeksportowaniu zasad routowania ze schematu wybrane są warsty Top i Bottom, ale tu możesz to zmienić (dziwi mnie tylko, dlaczego nie można tego zobić w na schemacie...) . Zapisujesz projekt i albo zaczynasz routować w Layoucie wciskając F3 (też ustawienie defautowe) albo otwierasz projekt w Balze Routerze i tam robisz autorouting. :) proste.

myślę że prościej sie nie da tego wytłumaczyć:)))

pozdro Bartek W
REKLAMA