logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak włączyć automatyczne rozmieszczanie ścieżek w Protelu 2004 DXP?

spy89 17 Maj 2007 15:08 1392 3
REKLAMA
  • #1 3893983
    spy89
    Poziom 12  
    Gdzie w protelu jest ta funkcja? Kiedyś mi się udało automatycznie rozmieścić przez autoroute, ale teraz jakoś niechce mi to działać i rozmieszcza tylko jakieś 30 % ścieżek bez elementów. Proszę o waszą pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3894086
    zbok
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Funkcja Autorouter służy to automatyczgnego prowadzenia ścieżek, natomiast do automatycznego rozmieszczania elementów służy funkcja Autoplacer
  • REKLAMA
  • #3 3894256
    spy89
    Poziom 12  
    Jakoś już sobie poradziłem z rozmieszczeniem elementów, ale teraz pytanie jak zrobić to na jednostronnej płytce, bo ścieżki po dwóch stronach mi wyszły.
  • #4 3894351
    zbok
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Nie jestem pewnien bo nie mam już jakiś czas zainstalowanego Protela:( ale kiedyś miałem wersje Protel 99 i żeby utworzyć płytke jednostronną chyba musisz wejść w:
    DESIGN RULES
    w zakładce ROUTING wybierz ROUTING LAYERS i otwórz jej okno włączając ustawienia (PROPERTIES). Jeśli chcesz aby płytka była jednostronna wyłącz warstwę TOP LAYER -ustawiając NOTUSED a na dole dla warstwy BOTTOM LAYER wybierz ANY i zatwierdz OK.

PS.oczywiście te zmiany trzeba wprowadzić przed rysowaniem ścierzek.
REKLAMA