logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić port COM5 na COM2 w Toshiba Satellite 4070cds z Windows 98SE?

kordiank2 10 Sie 2007 17:27 4524 5
REKLAMA
  • #1 4165203
    kordiank2
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Problem mój polega na tym, że potrzebuję dwóch portów COM1 i COM2 do podłączenia interfejsu diagnostycznego.
    Mają one chodzić pod Win98SE w starym laptopie Toshiba Satellite 4070cds.
    Jeden port jest zamontowany od razu, drugi uzyskałem poprzez kartę pcmcia, ale niestety port ten wykrywany jest jako COM5.

Pytanie brzmi: jak zmienić COM5 na COM2?.

Dodam jeszcze, że bios ma mało opcji i to co mogłem w nim zrobić, to wyłączyłem podczerwień i modem.
    Grzebałem trochę w necie, ale nic sensownego nie wygrzebałem. Kombinowałem też w rejestrze, ale mam słabe pojęcie o przydzielaniu pamięci, przerwaniach zapisach w dword i word - przestałem więc grzebać, żeby nie popsuć jeszcze bardziej...
    Pomóżcie więc, jeśli możecie
  • REKLAMA
  • #2 4165291
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    A czy nie ma możliwości zmiany konfiguracji w tym programie diagnostycznym? Często jest możliwość wyboru portów i tam sobie zmienisz, aby korzystał z com5.
  • REKLAMA
  • #3 4165722
    kordiank2
    Poziom 11  
    Niestety - mam kilka różnych programów obsługujących ten interfejs i najwyższy z oferowanych przez nie portów to COM4
    Popraw post.
    Stosuj wielkie litery zaczynając zdanie.
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #4 4165768
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    We właściwosciach portu w managerze urzadzen nie masz mozliwosci zmiany portu? W plikach konfiguracyjnych sterownikow nei ma mozliowsci edycji numeru portu? Sprawdz caly rejestr na występowanie ciągu "COM5".
  • REKLAMA
  • #5 4166941
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    W Win 98/Me nie ma możliwości zmiany numeru portu COM z interfejsu użytkownika.
    Bez problemu można to zrobić w rejestrze - wyszukaj wszystkie wystąpienia COM5 i zmień na COM2.
    Następnie uruchom ponownie system port będzie widziany jako COM2.
    Metoda jest sprawdzona doświadczalnie przy portach szeregowych na PC CARD i USB.
  • #6 4178578
    kordiank2
    Poziom 11  
    Dzięki za dobre rady - poprawiłem wszystkie ciągi znaków Com 5 - teraz zginęła mi karta pcmcia.
    Przy ponownym uruchomieniu komputera karta chce się znowu instalować i robi to na comie piątym - gdzieś powinienem chyba jeszcze zwolnić adresy?

Sorki, przegapiłem jeden wpis. OK jeszcze nie jest, bo mam jakiś konflikt adresów, a łindoza nie pokazuje z jakim urządzeniem. Ale jest już lepiej mam Com 2, co prawda z żółtym wykrzyknikiem, ale jest. p ostaram się pozbyć konfliktu jak znajdę drugie urządzenie - menedżer sprzętu nie chce zdradzić co się gryzie - po prostu pokazuje, że nie ma konfliktu...
    Popraw post to jest ostatnie ostrzeżenie.
    TONI_2003
REKLAMA