logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć modem w Toshiba Satellite L33 bez opcji w BIOS?

Lep1 18 Lis 2007 16:09 5931 7
REKLAMA
  • #1 4494805
    Lep1
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam
    Moze i ten temat byl juz walkowany ale chce pomoc tym ktorzy
    maja laptopa bez portow szeregowych.

Moj problem nr 1 polegal na tym ze mam laptopa Toshibe Satelite L33
    w ktorym jest modem (zintegrowany). Rezerwuje on COM1 a zgodnie
    z opisem w poradach na viakenie, trzeba go z poziomu biosu wylaczyc.
    W biosie tego laptopa nie istnieje mozliwosc wylaczenia modemu (jest to bardzo prosty bios "3 opcje na krzyz").

Problem nr 2 to brak obslugi interfejsu PCMCI przez sterowniki Silicoma 2 x RS232. Rozwiazanie okazuje sie komercyjny zestaw driverow Cardware 7.0.
    Mozna pobrac wersje 14 dniowa w pelni funkcjonalna. Jednak w czasie instalacji Cardware 7.0 w pliku config.sys odpalany jest tzw pcenable.exe.
    pcenable.exe - odpala zdefiniowane w pliku cardware.ini ustawienia com 1 - com 4 i lpt-1-4. W efekcie pod dosem po odpaleniu msd.exe mamy 4 com-y. Powoduje to ze driver od kary silicom nie chce zainstalowac swoich com-ow i zglasza komunikat ze jest zbyt wiele portow com.
    rozwiazanie jest usunac lub "wyremowac" komende pcenable.exe....w pliku config.sys i zrestartowac kompa. Po tej operacji driver s2sdrv.exe juz bez problemu uruchomi swoje comy. Po wpisaniu comendy msd zobaczymy 3 comy.

Teraz kolejny problem z programem visa. Zgodnie z opisem na viakenie
    obowiazkowo musi byc wylaczony modem i irda na plycie laptopa.
    W moim przypadku com 1 byl na zintegrowanym modemie bez mozliwosci wylaczenia. Wiec postanowilem przekonfigurowac vise do wspolpracy na com 2 i com 3.
    W tym celu nalezy wejsci do visy wcisnac F2 (Setup) potem wpisac jako kod "tec" bez wciskania entera. Pjawia sie wtedy mozliwosc zmiany portow com w dosc znacznym zakresie. W moim przypadku ustawilem tak:
    górna linijka: COM3 03E8 4
    dolna linijka: COM2 02F8 3

Okazalo sie ze visa i euroscan pracuja bez problemu na tych
    ustawieniach bez koniecznosci wylaczania modemu

Jesli sa jakies pytania lub niejasnosci chetnie pomoge
  • REKLAMA
  • #2 5210550
    Łukasz25
    Poziom 2  
    Witam kolege dopiero zaczynam prace z euroscanem i mam pytanie czy jest jakaś możliwość odpalenia euroscana z win xp i czy jeśli zainstalował bym 98 i potem nakładke xp to by chodziło :?:
  • REKLAMA
  • #3 5212005
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6543
    Visa w ogóle nie działa pod Windowsem, ani XP ani 98... potrzebujesz DOSa, może być DOS 7.x z Windows 9x ale nie ma sensu instalować całego Windowsa dla posiadania samego DOSa. Można zainstalować DOS obok Windows XP, ale pierwsza partycja na dysku musi być z DOSem i musi być FAT16 ew. FAT32 (jeśli DOS 7.x).
  • #4 5230177
    Łukasz25
    Poziom 2  
    Mam jeszcze jedno pytanie kupiłem karte silicom 2xcom i zainstalowałem do niej drivery pod xp z zestawu i karta śmiga zamiast dosa wrzuciłem emaluator dosa dosboxa i visa uruchamia się na niem bez rzadnych przeszkód to jak skonfigurować vise żeby to ruszyło ??
  • REKLAMA
  • #5 5230467
    tzok
    Nijak, nie uruchomisz jej pod Windowsem, ani przez DOSBox'a ani VirtualPC ani żaden inny emulator. VISA nie może działać w systemach wielozadaniowych ze względu na krytyczną stabilność czasu obsługi - sygnały sterujące muszą być generowane w dokładnie określonych momentach. Próba połączenia z ECU skończy się komunikatem ERROR: Unreliable Clock. Konfigurować w żaden szczególny sposób nie trzeba - wystarczyu podać w VISA adresy i przerwania używanych portów COM. Hasło do konfiguracji "tec" (bez entera).
  • REKLAMA
  • #6 5233675
    Łukasz25
    Poziom 2  
    ten komunikat wyświetla mi się pod xp a na dosboxie wyświetla mi się jakiś błąd w komunikacji tyle że mam polską vise a błąd w języku rosyjskim.........
  • #7 5718422
    Łukasz25
    Poziom 2  
    Mam jeszcze jedno pytanie jak ustawić przerwania w visie żeby wszystko chodzilo kupiłem pc i skonfigurowalem wszysko wg instrukcji z viakena ale visa wyświetla komunikat źle skonfigurowane porty com lub brak zasilania zasilanie jest comy ok a nadal niedziała....
  • #8 5718731
    tzok
    ...najlepiej tak samo jak w BIOS-Setupie, domyślnie:
    COM 1:
    IRQ: 04 I/O: 3F8h
    COM 2:
    IRQ: 03 I/O: 2F8h

Hasłem do konfiguracji programu VISA jest "TEC" (to od nazwy producenta oryginalnego diagnoskopu - "Tecnotest").

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wyłączenia zintegrowanego modemu w laptopie Toshiba Satellite L33, który rezerwuje port COM1, a BIOS nie oferuje opcji jego dezaktywacji. Użytkownik napotkał konflikt portów COM podczas instalacji sterowników karty Silicom 2xRS232 pod DOS-em, gdzie oprogramowanie Cardware 7.0 uruchamia pcenable.exe, aktywujący porty COM i LPT, co uniemożliwia instalację sterowników Silicoma z powodu nadmiaru portów COM. Dyskusja porusza również kwestie uruchamiania oprogramowania diagnostycznego VISA, które wymaga DOS-a (np. DOS 7.x) i nie działa pod Windows XP, 98 ani w emulatorach DOSBox czy VirtualPC ze względu na krytyczne wymagania czasowe sygnałów sterujących. Konfiguracja portów COM i przerwań powinna odpowiadać ustawieniom BIOS-u (COM1: IRQ4, I/O 3F8h; COM2: IRQ3, I/O 2F8h). Hasło do konfiguracji programu VISA to "TEC". Problemy z komunikacją i błędy w oprogramowaniu wynikają z nieprawidłowej konfiguracji portów lub braku zasilania portów COM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA