logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić, czy mam zewnętrzny IP? Torrenty stoją, BitTornado żółte światło

jonbob 10 Sie 2007 22:43 3369 17
REKLAMA
  • #1 4166255
    jonbob
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    proszę o pomoc.
    jak mam sprawdzić czy mam zew. ip.
    zawsze torrenty mi ładnie hulały a teraz wszystko stoi.
    gdy ściągałem programem bit tornado to zawsze miałem zielone światełko i szybko ładnie szło bo miałem napewno zew. ip a teraz to nie wiem bo wszystkie torrenty stoją i nic nie idzie i są żółte światełka. podejrzewam że mam wew. ip

wiem że jest taka stronka: http://showip.net/ ale skąd mam wiedzieć czy to jest zew czy wew ip. reszta informacji na tej stonce to są o moim dostawcy internetowym

proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 4166308
    jonbob
    Poziom 19  
    no dobra . ale ja kiedys za dodatkowe 10zł wykupiłem zew ip. i wszystko ładnie hulało. a teraz torrenty ,emule , wszystko stoi no i te zółte światełka, kiedyś miałem zielone

Dodano po 1 [minuty]:

flash net szczecin ale teraz oni sie inaczej nazywają
  • #5 4166457
    mxmxmxmxmx
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Moze zmieniali konfiguracje routerów i nie dodali twojego wpisu. W emule: "Ustawienia"->"parametry łącza"->"test portów" tu sprawdzisz czy masz przekierowane dane porty.
  • REKLAMA
  • #6 4166465
    jonbob
    Poziom 19  
    a torrenty??
  • #8 4166491
    jonbob
    Poziom 19  
    bit tornado ,utorrent bit comet wszystko stoi tylko w azureusie mam jakiś tam transfer od 5 do 15kb a kiedyś wszystko mi chodziło i to szybko.
  • #9 4166998
    DiegoXX
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Tak jak pisał kolega @mxmxmxmxmx nie masz ustawionego przekierowania portów na routerze..
  • #10 4167090
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Podaj jakie masz IP na komputerze i wszystko się szybko wyjaśni.
  • REKLAMA
  • #12 4167482
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    1. www.whatismyip.com
    2. sprawdz jakiego ip-ka ma przydzielone polaczenie sieciowe.

Jesli sa takie same to masz zewnetrzne ip. Prosciej sie chyba nie da.
  • #13 4167717
    jonbob
    Poziom 19  
    Error: TCP port 4662 is unavailable. Make sure your firewall or router is allowing/forwarding this TCP service port and your ED2K client is running (i.e. aMule, eMule).
    Detailed Error Message
    TCP Error 110 Connection refused

Explanation
    The connection timed out, meaning the port is being blocked or incorrectly forwarded by a firewall or your computer is turned off :)

Your public address is ip-62-69-204-....globalconnect.pl (62.69.204....)
    Coding by uberpenguin, idea by deltaHF, which he found here

to mi wyskoczyło po wejsciu na stronke i wciśnięciu przycisku test .ostatnich 3 cyferek w ip nie wpisywałem, chyba nie ma to znaczenia?

Dodano po 1 [minuty]:

byłem też tu www.whatismyip.com , i jak mam teraz sie dowiedzieć że ten adres to zew ip?

Dodano po 6 [minuty]:

a tak przy okazji to jak mam ustawić przekierowania portów ?
  • #14 4167866
    mxmxmxmxmx
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    a jaki wyświetla ci adres po wpisaniu w wierszu polecenia ipconfig? Przekierowanie portów robi dostawca internetu, jezeli za to zapłaciles.
  • #15 4167957
    jonbob
    Poziom 19  
    wyświetla mi się taki sam jak wyżej.
    tylko maska podsieci i brama domyślna są inne. kiedyś chciałem zew ip i zamówiłem je za które teraz płace. tylko że kiedyś zaraz jak zamówiłem to emule i torrenty śmigały ostro a teraz wszystko stoi.
  • #16 4168033
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    jonbob napisał:
    Error: TCP port 4662 is unavailable. Make sure your firewall or router is allowing/forwarding this TCP service port and your ED2K client is running (i.e. aMule, eMule).
    Detailed Error Message
    TCP Error 110 Connection refused

Explanation
    The connection timed out, meaning the port is being blocked or incorrectly forwarded by a firewall or your computer is turned off :)

Sprawdz ustawienia Firewalla (jeżeli masz Win XP) to tak:
    ->ustawienia
    ->panel sterowania
    ->zapora systemu Win. (zakładka -> Wyjątki )
    i zobacz czy jest znaczek dla emula i/lub uTorrenta.
    Jak pole jest puste to zaznacz i to wszystko.
    Możesz też dodać programik do wyjątków firewala.

A jeżeli jeszcze masz jakiś inny firewall (Sygate itp.), to sprawdz czy to on nie blokuje komunikacji dla danego programiku.

Jak sprawdzić, czy mam zewnętrzny IP? Torrenty stoją, BitTornado żółte światło
  • REKLAMA
  • #18 4169436
    jonbob
    Poziom 19  
    będe dzwonił do niego. i zobaczę co powie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z działaniem torrentów i programów P2P (BitTornado, eMule, uTorrent, BitComet), które wcześniej działały poprawnie przy wykupionym zewnętrznym IP, a obecnie pokazują żółte światła i brak transferu. Podejrzewa, że obecnie ma wewnętrzne IP. W dyskusji wyjaśniono, że brak przekierowania portów na routerze lub firewall może blokować połączenia, co skutkuje problemami z działaniem torrentów i eMule. Zalecane jest sprawdzenie adresu IP lokalnego (ipconfig) i porównanie go z adresem zewnętrznym (np. na www.whatismyip.com), aby potwierdzić typ IP. Test portów w eMule oraz na stronach typu amule.org/testport.php pomaga zweryfikować dostępność portów. Konieczne jest ustawienie przekierowań portów na routerze, co zwykle wykonuje dostawca internetu, zwłaszcza jeśli za zewnętrzne IP się płaci. Dodatkowo wskazano na konieczność sprawdzenia ustawień zapory systemowej Windows oraz innych firewalli, które mogą blokować ruch P2P. Możliwe, że dostawca zmienił konfigurację sprzętu lub oprogramowania routera, co wymaga ponownego kontaktu i ustawienia przekierowań portów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA