logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Equalizer FS 504 - jeden kanał gra ciszej, co wymienić?

tumak5 11 Sie 2007 00:45 1844 6
REKLAMA
  • #1 4166615
    tumak5
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Mianowicie problem wygląda tak że jeden kanał gra sporo ciszej od drugiego. Myślałem najpierw że to wina wzmacniacza, ale po zmianie okazało się że to equalizer... Co mam z nim zrobić, co wymienić by grał należycie?? Prozę o pomoc.....
  • REKLAMA
  • #2 4166679
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 4166948
    tumak5
    Poziom 16  
    Więc to nie jest raczej bułka z masłem... Z moim poziomem wiedzy i posiadanym sprzętem pomiarowym to mogę jedynie sprawdzić ewentualne zimne luty i raczej na oko uszkodzone elementy typu spuchnięty kond. elektrolit. No ale nie załamuję się i popatrzę do środka, a nóż "otwarta linia" :D , albo pomiar miernikiem mi się nie spodoba. Jeżeli nic nie wskóram to oddam to w dobre ręce, "serwis RTV".

Dziękuje.
  • #4 4167060
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 4169396
    tumak5
    Poziom 16  
    Więc już wiem o co mniej więcej chodzi... Faktycznie sie nie zrozumieliśmy. Jutro jak znajdę chwile poszukam schemat, bo mam sprzęt od nowości i na pewno schemat gdzieś jest i postaram się pomierzyć te parametry. Faktycznie pobieżną mam wiedzę i prosił bym o przedstawienie sprawy bardziej prostym językiem. Dzięki za rade, będę działał.
  • REKLAMA
  • #6 4170101
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Sprawdz kable połączeniowe bo raczej mało prawdopodobne aby nawalił jakiś scalak czy kondensator.
  • #7 4198899
    tumak5
    Poziom 16  
    Witam po przerwie. Znalazłem w końcu chwilę wolnego czasu i dobrałem się do sprzętu. Schemat oczywiście musiałem pobrać z elektrody bo mój się zagubił. Prosił bym o podanie mi które to są te punkty statyczne w których powinienem dokonać pomiaru porównawczego?? Uszkodzony jest lewy kanał, a kable sprawdziłem i są w pełni sprawne.

Dzięki za zainteresowanie się moim problemem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy equalizera graficznego Equalizer FS 504, w którym jeden kanał (lewy) gra znacznie ciszej niż drugi. Początkowo podejrzewano wzmacniacz, jednak po jego wymianie problem pozostał, wskazując na equalizer jako źródło usterki. Zalecane jest dokładne prześledzenie ścieżki sygnału od wejścia do wyjścia, porównując parametry obu kanałów, aby zlokalizować stopień wzmacniający o obniżonym wzmocnieniu. Wskazane jest wykonanie pomiarów napięć statycznych punktów na schemacie urządzenia (dostępnego na forum elektroda.pl) za pomocą miernika uniwersalnego, co pozwoli na identyfikację uszkodzonych elementów. Typowe przyczyny to zimne luty, uszkodzone kondensatory elektrolityczne lub ceramiczne, a także wadliwe rezystory ustalające punkt pracy tranzystora. Sprawdzenie kabli połączeniowych zostało potwierdzone jako prawidłowe. Osoba zgłaszająca problem planuje samodzielnie wykonać pomiary i ewentualnie oddać sprzęt do serwisu RTV, jeśli nie uda się samodzielnie zlokalizować usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA